Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Výlet je vlastně deníkem jedné zvláštní rodinné výpravy. Ovdovělá matka, dvě dospělé, tápající dcery, snad až příliš hodný zeť, temperamentní babička a malý vnuk - tihle všichni se nasoukají do dvou aut a vyrazí z Rakovníka směrem na Slovensko, aby vyhověli otcovu poslednímu přání. Fádní rodinná povinnost se ovšem brzy začne měnit v putování, které má změnit vše, co následuje. A tak zatímco do stařičkého Wartburgu a nablýskaného Renaulta nasedá nesourodá skupina lidí, z nichž každý má už svůj život a svoje problémy, samotná cesta se stává důkazem toho, že pokud se její účastníci neotevřou a nevyřeší minulost, nepohnou se z místa ani jejich osobní životy. (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, jak je zde tenhle film obdivován. Opravdu nechápu, co všichni vidí např. na scénáři, který by se dal charakterizovat starým příslovím "Ženy nevědí, co chtějí a nedají pokoj, dokud to nedostanou." Jediné, co stojí za zmínku, jsou skvělé výkony Igora Bareše (jeho monolog před koncem by se měl vytesat do kamene!) a Ivy Janžurové. Nebýt těchto dvou, sotva najdu nějakou pozitivní věc na tomhle snímku, který se tváří, že je ze života, a přitom v něm není jediná postava, která by neměla starosti. Ne, nemám před očima růžové brýle a ano, chápu, co tím režisérka a scénáristka Nellis chtěla říct, ale takhle černobíle podané se mi to prostě nelíbí. A to ani nemluvím o tom, že ten film má asi 50 konců. Vždy jsem měl pocit, že tohle by byl super konec, ale film pokračoval dál, za pět minut jsem si řekl „Tak teď, to by byl super závěr…“ a zase pokračoval. Jakoby ani sama Alice nevěděla, kudy kam a vždy se na poslední chvíli rozhodla přidat minuty navíc. Sorry, ale tenhle Výlet si už fakt nedám. 40 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cesta k vsypu, celkem podle Besipu, při které se někdy až moc na sílu tmelí, dělí a zjevují pravdy, takže až se nakonec do ovzduší rozptýlí (zbylý) popel, vzduch bude de facto čistější.. Přiměřeně hořké, dobře zahrané, inteligentně napsané (vyjma trapné scény s celníky či pasáže ze změněného Nového Mesta, jenž zbytečně naruší do té doby fungující úzce sevřené schéma rodinné degustace čistého vína). Anglicko-jazyčná hudba mi přišla jako rušivý element a zbytečná úlitba festivalovým ambicím.. ()

Reklama

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Vpustil jsem Alici Nellis k sobě do obýváku. Udělala tam pěknou paseku trvající něco přes 1,2 hodiny a s elegancí sobě vlastní odplula pryč:-) Teď VÁŽNĚ. Tenhle film mě převrátil naruby, vypral na 40 a vyždímal na 1500 otáček za minutu. Nevím co Nellis udělalal s herci, ale jejich výkony jsou naprosto famózní. A závěr graduje takovým způsobem, že se mi naskakovala husí kůže! ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Už to bude dávno, co tenhle film dávali v televizi a já jsem se dívala. Zdálo se mi to místy hektické a chaotické, ale ještě si většinu pamatuju, takže to svědčí o kvalitě. Alici Nelis jako mladé režisérce fandím a paní Janžurová tu byla opět dokonalá. Tohle je takový normální příběh o dost nenormální rodince, místy celkem vtipný, moc se nenudíte... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -4* ještě než si časem tento film rád zopakuju, tak chci k němu zatím napsat aspoň pář řádek ze vzpomínek. Jedná se o malý milý film, kde rodina vyrazí s urnou zemřelého otce přes celou republiku na Slovensko splnit poslední přání. Jak jinak se cesta neobejde bez různých peripetií, které jsou zdrojem lehkého humoru. Potěší přirozené herecké obsazení i slušný scénář. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Film získal v říjnu roku 2002 cenu na MFF ve španělském San Sebastianu. Cenu v kategorii A pro nejlepší mladé režiséry získala a osobně převzala Alice Nellis. (hippyman)
  • Auta s poznávací značkou RAK v Rakovníku nikdy nejezdila. (rakovnik)
  • Film byl oceněn dvěma Českými lvy: Scénář (Alice Nellis) a Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli (Iva Janžurová). (M.B)

Reklama

Reklama