Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

italka63 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem k filmu přistupovala s nedůvěrou, jak já ty hory, mráz, vichr a ty blázny, co si lezou na vrcholy riskovat své životy a zdraví, nesnáším:-) Ale byla jsem příjemně překvapena:-) Na pozadí války, kdy pro Vůdce se dokazovala oddanost snad úplně všude, před olympiádou, se dva horolezci , sloužící v armádě, rozhodnou zdolat velmi nebezpečný vrchol v Alpách, na kterém už si vlastně všichni vylámali zuby.Ne z lásky k Říši, vlastně jen pro sebe. Jejich kamarádka má slibně rozjetou kariéru fotografky v redakci a její šéf nos na trháky.A tak se vydají do horského hotelu sledovat souboj horolezců ze čtyř zemí. Musím říci, že ač slečna fotografka působila doslova asexuálně, to ostatní bylo koukatelné. Drama o odvaze, kamarádství i boj o život , to vše velmi dobře natočené včetně záběrů hor, mě donutilo dát čtyři hvězdy, kterých nelituji. Jen ten ledový vítr, mráz......brrrrr:-( ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Človek príde o posledné zbytky zdravých nervov a takmer umrzne, ale stojí to za to. Každopádne by možno niekedy bolo priateľnejšie, keby pohyby v najnapínavejších okamžikoch boli nasnímané aspoň v reálnom, resp. pre diváka nie tak rozvlečenom čase, alebo možno aj nie. Ja som si na tom doslova uletel. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Napínavý a slušně natočený snímek z prostředí hor a lezectví, které bylo ve 30. letech minulého století o něčem úplně jiném než je tomu v dnešní moderní době. Dříve kdo dokázal zdolat jakékoliv pohoří byl někdo a právě o této těžké dřině je právě tento snímek. Je pravda, že by neškodilo více "akce" a lezeckých scén ale i přes řadu hluchých a méně zábavných scén se jedná o jeden z těch lepších snímků na dané téma. A to nejen z důvodu, že jich je nedostatek. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Horolezectvu nerozumiem a dosiahnuté výkony neobdivujem, lebo na druhej miske váh býva obvykle veľmi veľa. A pri výstupe pred 80 rokmi omnoho viac, ako v súčasnosti. Je nepredstaviteľné aké vybavenie mali vtedy horolezci. S takým by dnes nešli ani na Říp. Vo filme boli niektoré pasáže a niektoré epizódy nadbytočné, takže sa na druhej strane muselo skracovať.  Tie disproporcie išli na úkor celkového vyznenia filmu, ktorému ani pri najlepšej vôli nemôžem dať viac ako tri hviezdičky. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Horolezecká část je strhující, klišé prostá, realistická (z pohledu laika) a v nejednom momentě natolik naturalistická až by jednoho zajímal film o filmu, protože to kolikrát zůstává rozum stát nad tím "jak tohle sakra dokázali natočit aniž by nechali herce viset ve třech tisících uprostřed sněhové bouře". Problém snímku je, že krom fantastické horolezecké části je tu ještě část reportážní sledující výstup z úpatí. A ta je zcela zbytečná. O to více zarazí, že dostává stejně prostoru jako ta lezecká. Až závěrečná čtyřicetiminutovka tenhle neduh napravuje. Tvůrci také dost spoléhají na to, že o Eigeru divák již něco ví a tak se s jeho představováním nijak zvlášť neobtěžují. Což je pro případné neznalé škoda. Sám jsem tak nějak čekal, že to bude o tom prvním úspěšném pokusu Harrerova týmu, o to větší bylo mé překvapení a tím pádem i prožitek. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Poslední hodinu života Toniho Kurze, posledního živého nešťastné čtveřice z roku 1936 popisuje Heinrich Harrer ze šťastnější čtveřice roku 1938. V knize Bílý Pavouk shrnul historii Eigeru. (Beastmaster4)
  • Na začátku filmu, když Luisa (Johanna Wokalek) sleduje zprávy, hlasatel říká, že v severní stěně zemřeli Max Mehringer a Karl Sedlmayr. Oproti skutečnosti jsou jména opačně, správně jde o Karla Mehringera a Maxe Sedlmayra. (Rozige)
  • Prvovýstup se podařil za dva roky: O dva roky později za podobných okolností další rakouko-německé družsto podobnou chybu v traverzu neudělalo a zároveň mělo dost sil, aby se dostalo na vrchol v pořádku. Prvovýstup se jmenuje Heckmairova cesta. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama