Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nordwand je film s vynikajúcou atmosférou, či už tou napínavou, priamo pri výstupe, alebo tou dobovou. Silný a smutný príbeh o tom, ako ľudia prekračujú hranice, dosahujú nemožné a nie vždy, keď siahnu na dno svojich síl, to dopadne. Naozaj vydarený a pôsobivý film. Videné v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kdo je proboha ochotný tohle absolvovat ? Kór v takových dřevních podmínkách. Hlava mi to nebere o to víc, že vrchol Eigeru byl slezen skoro o osmdesát let dříve (pravda jinou stranou, ale to je pro mě detail) a navíc vede do půlky hory železnice. Buď jak buď, bylo to pořádné drama, u něhož jsem občas ani nedýchal. Nordwand působí extrémně realisticky, což je na začátku skvělé, později možná i trochu nepříjemné. Až jsem si říkal že tam ti chudáci doopravdy trpí zavěšení někde na těch širších prádelních šnůrách. S přehledem nejlepší horolezecký film co jsem viděl a neztratí se ani v konkurenci klasických životopisných dramat. ()

Reklama

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Vražedná stěna si je nejjistější v pasážích, o kterých to vlastně je, tedy když se leze nahoru, dolů nebo se někde skáče přes průrvu. Horolozecká pasáž je chvílemi i strhující, bohužel je 121 minut vyplněno takovou tou vztahovou omáčkou okolo, která nikoho moc nezajímá. I to by se dalo odpustit, co mě ale dostalo, jsou noční scény, ve kterých není vidět absolutně nic. Chápu, že rozpočet nebyl kdovíjakej, ale borci to točili v roce 2008, takže aspoň tohle už by se dalo pohlídat. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

To byly časy, když ještě kouření bylo zdravé a cigára byly v horolezeckém batohu hned vedle maček a cepínu! To já si jednou zapálil v pět a půl tisících a měli jste vidět výrazy pohrdání těch šlachovitých, steroidních týpků, kteří se s funěním horko těžko vydrápali nahoru půl hodiny po mě. Němci jednoznačně podcenili product placement. Kdyby tam vnutili aspoň jeden detailní záběr na krabičku, US Tobacco by je určitě vybavilo dostatečnými prostředky, aby si mohli dovolit hezčí babu v hlavní roli a nápaditějšího scénáristu, který by pouze nevykuchal klišovité momenty ze všech těch předchozích Kádvojek. Vím, jak je těžké najít v Bundeslandech pohlednou ženskou, která by nevypadala jako čerstvě oholená Brunhilda nebo Hitler v sukních, nicméně paní Wokálková je opravdový hnus. Celý film jsem si přál, aby lezla s nimi a rozprskla se někde o Eiger. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ach tak to bola iná nuda. Horolezectvo vôbec nemám rád (snáď len s výnimkou Ako dostať tatínka do polepšovny), ale tu pozerám 82%, to asi bude niečo! Nebolo to nič. Nezáživné, nechytilo za srdce, nikomu som nefandil, bolo mi jedno či spadne zo skaly alebo zamrzne. Takto si strhujúcu drámu nepredstavujem. Everest bol oproti tomu super akčňák. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Poslední hodinu života Toniho Kurze, posledního živého nešťastné čtveřice z roku 1936 popisuje Heinrich Harrer ze šťastnější čtveřice roku 1938. V knize Bílý Pavouk shrnul historii Eigeru. (Beastmaster4)
  • Nordwand je severní stěna Eigeru (obr). Eiger je nejvýchodnějším vrcholem masivu Jungfrau v bernském regionu Švýcarských Alp. Nordwand má převýšení 1800m a je jednou z nejvyšších a horolezecky nejobtížnějších evropských stěn. (Beastmaster4)
  • "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama