Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Super výrazná hudba, vo svojej dobe jeden z najziskovejších filmov vôbec a predsa mi chýbalo len jedno - napätie. Uznávam filmovú kvalitu, hlavne v tom, že film má opodstatnenú dĺžku. aby výborne predstavil postavy. A rád som si to pozrel, no ako neznalec diela, ktoré som videl sto rokov na poličke a nikdy nechytil do rúk, môžem povedať, že ani po dvoch hodinách neprišlo nič okrem dialógov. V Leteckých katastrofách je človek stonásobne viac napätý. Podľa mňa toto vôbec nie je katastrofický film. Katastrofou je možno zemiakové pyré v školskej jedálni, ale toto fakt nie. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Řadím vedle DOBRODUŽSTVÍ POSEIDONU a SKLENĚNÉHO PEKLA do špičky mého oblíbeného žánru katastrofických filmů 70. let. Za velkou pochvalu stojí zejména hezky zpracovaný příběh a výborné herecké obsazení - mj. Helen Hayes za roli černé pasažérky Ady Quonsett dostala sošku Oscara. Z dalších dílů série stojí za pozornost zejména LETIŠTĚ ´77. ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velké filmy dělají maličkosti, v tomto případě nejen herci v hlavních rolích, ale především ti ve vedlejších, od černé pasažérky, přes letištního technika až k půvabné Sebergové. V hlavní rolí září Lancaster a Martin, který pro mě překvapivě drží krok. Děj je skvěle vystupňován s řadou bočních příběhů, které jsou propletené a utváří výborný celek. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud se nějakou administrativní chybou stanu ředitelem významného mezinárodního letiště, tak jsem si zcela jist, že mou pravou rukou bude dvojnice schopné slečny Livingstonové, všechny letušky budou vypadat jako úchvatně fackující Gwen a údržbu mi na ploše budou zajišťovat minimálně tři naklonovaní Joeové Patroniové. Jen tak to může fungovat a já budu moci zdravit správní radu zdviženým prostředníčkem. Dosud však ředitelem letiště nejsem a tak mi nezbývá než uznat, že se mi líbilo v kanceláří, na letištní ploše i v letadle a to je co říct, protože já si za letu musím nejméně dvakrát otevřít okénko a jednou vyjít hlavním vchodem na čerstvý vzduch. To platí zejména v letadle Global 2, ve kterém se hromadně kouří a každý si do něj může donést svou vlastní výbušninu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dobre zvládnutá adaptácia Haileyho predlohy. Vo svojej dobe Letisko predstavovalo silný zážitok a aj po tých rokoch si niečo zachovalo zo svojich pôvodných kvalít. Letisko je na môj vkus trochu nevyrovnané, a to kvalitou i tempom a hudba tiež nepatrí k prednostiam filmu. Epizódne postavy Ady Quonsett a Joe Patroniho sú ťažko zabudnuteľné, ostatné sú zvládnuté podľa očakávania. Štyri hviezdičky sú možno podľa súčasných kritérií prehnane dobrým hodnotením, ale občas treba vziať do úvahy ak je film v niektorej oblasti prvolezcom. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • George Kennedy v role Joea Patroniho je jediný herec, ktorý sa objavil v tomto filme aj vo všetkých jeho troch pokračovaniach. (Arsenal83)
  • Ředitel letiště Mel Bakersfeld (Burt Lancaster) má jako služební vůz, ve kterém se pohybuje po letištní ploše, kombík Ford Country Sedan z roku 1969. (J.F.B.)
  • Film mal premiéru 29. mája 1970 v newyorskej Radio City Music Hall, kde ho vysielali celých 12 týždňov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama