Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Klasický westernový Eastwood, kde však má jeho drsný hrdina i lidskou tvář a touhy.  Psancem a pistolníkem se stává pouze z donucení a jakmile dosáhne své pomsty, stává se zase člověkem. Fanoušek akčního westernu si tu pak vcelku užije, přestřelek a akce je tu spousta, drsných hlášek rovněž a nechybí ani rotační kulomet. Příběhové možná až příliš jednoduché  a podřízené westernové atrakci, všechna ta Eastwoodová blízká setkání posledního druhu s těmi, kdo ho chtějí dostat,  budou možná na některé působit prvoplánově, ale pravověrnému fanouškovi to nemůže vadit. Spíš naopak. Možná o fous horší než Clintovy nejlepší  fláky s kolty proklatě nízko, ale pořád výborné. Čtyři. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Psanec Josey Wales" je první opravdický režisérský western Clinta Eastwooda ("Jezdce z širých plání" beru jako takovou Leoneovskou poctu). Definitivně se rozloučil se špageťárnama a vybral si pro western jiný kabát - špinavější, syrovější a hlubší. První polovina je syrová a špinavá jak zákon káže. Polovina druhá, ne že by byla špatná, je jen jiná. Objeví se starý indián, sqaw a z drsného bushwhackerského vyvražďováku se stává spíše road movie. Jak už to tak bývá, narazí na kolonu, přepadenou bandity, kde zachrání krásnou dívku (Sondře Locke to nikde nesluší víc, než tady) a starou bábu, která zřejmě měla být vtipným elementem, stal se z ní ovšem element rušivý (ale neobjevuje se zas až tolik). Všechno vylepšilo závěrečné realistické zúčtování a "Shaneovský" závěr. "Psanec Josey Wales" začal psát dějiny Eastwoodovského westernu (vrcholí "Nesmiřitelnými"), kterému k dokonalosti chybí především dějová vyváženost a převažuje místy křečovitý pokus o humor (babka). Film po celou dobu nenudí, i když celých 130 minut nejede na plný plyn. V každém případě stojí za pozornost a žádného fanouška westernů či Eastwoodovek by neměl zklamat. 80%. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Treba napísať, že toto rozhodne nie je najlepší western v ktorom hral Clint Eastwood. Nie je tu ani žiadna sexi "bondgirl", ktorá by film okorenila. Namiesto toho je tu obstarožný nadržaný indián. Tento western pôsobí divne, ani vám to ako western nepríde, ale zrejme je to z dôvodu, že časovo sa odohráva už po bojoch únie a konfederácie. Strieľa sa tu často, to áno, ale ani tá streľba vás nebaví, lebo tomu proste neveríte. Neviete sa do film vcítiť. Ani ten Clint tu nie je nejak extra charizmatický outlaw. Uvedomujem si, že som asi dosť kritický, ale považujem sa za fanúšikov westernov s Clintom Eastwoodom a keď si spomeniem na mnohé, tak toto dielo nedosahuje ani priemerných kvalít. Chcelo by to možno nejaký šokujúci plottwist, alebo krajšiu ženu než "ošklivku" Sondru Locke. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Jestli je nějaký žánr filmu, který opravdu nesnáším , tak je to právě western. Přijde mi to jako neuvěřitelně primitivní záležitost. Jediný western, který se mi opravdu libíl strašně moc, tak byl Tenkrát na západě. Tento film režíroval jeden z nejlepších režisérů a rovnou si v něm tento režisér zahrál hlavní postavu a rovněž je tento režisér jedním z nejlepších herců. Samozřejmně, že mám na mysli Clinta Eastwooda, který je prostě vyjímečný. Tato role mu sedla. Ale je nějaká role, která by mu nesedla? Jeho drsný výraz je něco skvělého. Hodně mně pobavilo plivání. Při odplivnutí na psa jsem se dokonce i smál nahlas. Psanec Josey Wales mně nenadchl a ani neurazil. Pro mně je to jen průměrný film a dávám jen 3* a to bych rád dal více, už jen kvůli Eastwoodovi. Westerny prostě nejsou mým šálkem čaje ale nic to nemění na tom, že se na pár westernů ještě podívám a snad mně nějaký zaujme jako třeba Tenkrát na západě. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Film inspirovaný mordýřskými baladami z Divokého Západu. Hlavní postava psance Joseyho Walese je milióntou variací téhož charakterového typu. Je to obyčejný, pracovitý a zcela mírumilovný muž, kterého válka tvrdě postihla a naučila rychle střílet. Je psanec, prchá před vítězi a je ochoten, byť se přitom tváří jako Eastwood, pomoct dalším lidem, které na svém útěku potkává a kteří jsou tak či onak v nouzi. --- Protože všechny vedlejší postavy, s hezkou výjimkou starého Čirokíje, pouze chabě sekundují, a hlavní postava i zápletka jsou takto prosté, nemůžeme očekávat nic důležitého. Typický western. --- V rámci žánru se však sotva co dá vytknout. Postavy, ani vedlejší, neříkají pitomosti. Nejsme upatláni medem banalit a laciných citů. Dokonce dialogy obsahují častěji roztomilý humor než pitomý patos. Mezi westerny je tohle vlastně vysoko nad normu. Dobré. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Při natáčení se Clint Eastwood seznámil se Sandrou Locke a zamiloval se do ní. Společně si pak zahráli i v několika dalších filmech. (SeanBean)
  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)
  • Film přišel do kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a snímek má tak pro zámořské fanoušky ještě další rozměr. Eastwood sám k pointě snímku poznamenal: „V té době zosobňoval tento film můj pocit, že lidstvo by místo zabíjení se navzájem, mělo přijít na jiný způsob řešení konfliktů.“ (ClintEastwood)

Reklama

Reklama