Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (859)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Už dlouhé týdny si s "Centurionem" můj jedovatý jazyk (potažmo klávesnice) neví rady. Nechce se mi film omatlávat sračkami, protože špatný nebyl, ale zároveň nevím, co vlastně vyzdvihnout nad průměr... snad charisma Michaela Fassbendera. Prostě taková historicky dobrodružná bajka o tom, jak si Římani a Piktové hrají na honěnou... a honí se a honí, sem tam se opíchají... gladiem nebo jiným ostrým či tupým, bodným či sečným předmětem. Nenadchlo mě to, neurazilo mě to, s lepším scénářem, sebevědomější režií a vyšším rozpočtem mohl "Centurion" dosáhnout vyšší šarže, než pouhé: "Hm, dalo se, celkem dobrý." 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Toto mala byť moja posledná akcia.“ – „Možno bude.“ Po rozpačitom SÚDNOM DNI je to síce „návrat ku koreňom Neila Marshalla“, ale ďalší PÁD DO TMY to tiež nie je. Ale ani béčkarskí PSÍ VOJACI. Marshall výborne ovláda gore a i osemdesiate preseknutie krčnej tepny v ledva hodinu a pol dlhom filme pôsobí rovnako šokujúco, ako prvé. Podarili sa i niektorí herci (Liam Cunningham – PSÍ VOJACI, HARRY BROWN, nový SÚBOJ TITANOV), výprava je (miestami) krásna a vďakabohu Neil upustil od humoru (resp. od veci, ktorú si pod tým pojmom predstavuje). Vlastne by som dal skôr palec hore, ako dole. Faktom ale je, že scenár je priemerný a hoci stále niekto niekam beží alebo sa s niekým seká do krvi, časom začne brutálne akčné tempo paradoxne stagnovať/nudiť. Viac v mojej recenzii na recenzie.org: http://recenzie.org/historicky-film/412-centurion-6o- ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Objektivně asi nejslabší Marshallův film, ale ve škatulce ‚krvavá historická řežba‘ pořád silný nadprůměr, který stojí hlavně na režisérově citu pro maximální krvavost (co na tom, že to cáká digitálně) a charismatických hercích. Na to, že se tam hodinu a půl vlastně nic neděje, to naplno vtáhne a dá pocítit fakt, že v jednoduchosti je někdy opravdu krása. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

krvavý běh napříč skotskou divočinou, vlci a vlčice lovící ubohé bezmocné přeživší, a hlavně jedna z teorií na to, co se stalo se slavnou a ztracenou 9. legií. V režii typického Marshalla, který si jako obvykle z ničím nedělá těžkou hlavu, a servíruje nám historii tak, jak opravdu vypadala. špinavou, krvavou a hnusnou. Jen přidává démonické divoké pikty pod velením vlčice v lidském těle, Olgy Kurylenko. Ta tu jednak vypadá naprosto k sežrání, na druhou stranu bych se s ní zde chtěl jen velmi nerad potkat. Na kusy porcuje totiž mnohem větší a silnější chlapáky než mně. Potěší ve dvou rovinách se odehrávající úvod, který po chvíli ale splyne v jeden děj, a pak jsou to čistokrevné jatka. Nejde nenajít podobnost s Doomsday, někdy to je dokonce na můj vkus podobné až moc, no celkově na mně film působil pozitivně. I když to koneckonců bylo jenom béčko.. Po technické stránce paráda, až na občas méně přehledný střih, jinak hudba i vše ostatní funguje jak má. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Typický Marshall jak ho nemám rád. Scenáristicky stupidní, akčně chaotický a režijně s přibývající stopáží notně rozkolísaný. Proč tedy 3 hvězdy (resp. 5/10)? Protože Michael Fassbender, jehož charisma by utáhlo i reklamu na prací prášek a intimky dohromady. Je to právě stoupající britská hvězda, která - jako jediná - dokáže prodat Marshallovy psavecké kiksy s vážnou tváří, aniž by se musela stydět. Což se o zbytku rozhodně říct nedá. Obzvlášť Kurylenko je v akční poloze vyloženě k smíchu a navíc má zhruba o pět vrstev oblečení víc, než se v jejím případě sluší a patří. Zbytek si pak alespoň vydělal na nájem a bude do budoucna dělat, že o téhle laciné vykrádačce Gladiátora, Pána prstenů a bůh-ví-čeho-ještě jaktěživ neslyšel. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • V původním scénáři bylo napsáno, že Etain (Olga Kurylenko) byla nevlastní sestrou Arianne (Imogen Poots), a že to ona byla tou, která měla zjizvenou tvář. (Borrtex)
  • 23 komparzistov utrpelo nejaké zranenia počas natáčania. (westerns)
  • Kmenový vůdce by v žádném případě neměl oholenou hlavu. Dlouhé vlasy a vousy byly totiž považovány znakem síly a vůdcovství. (Hal_Moore)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama