Reklama

Reklama

Neobyčejné životy - Série 2 (2010) (série)


Alois Švehlík (S02E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

Portrét charismatického herce a vynikajícího dabéra, který vypráví, jaké velké události prožíval na jevišti i v rodinném životě... Herecká kariéra Aloise Švehlíka nebyla snadná ani přímočará. Jeho současné významné postavení mezi hereckými osobnostmi je podloženo nejen kvalitou hereckou, ale i lidskou. Snad proto z jeho úst zněla tak přesvědčivě slova doktora Astrova v Čechovově Strýčkovi Váňovi: „Člověk by měl být krásný totálně, ve zjevu, v oblékání, v duši i v myšlení. Protože prázdný život nemůže být čistý...“ Cesta Aloise Švehlíka k herectví nebyla jednoduchá. Vystudoval Střední průmyslovou školu strojní v Chrudimi. Po základní vojenské službě krátce pracoval v továrně, kde se seznámil se svou budoucí manželkou. Brzy ho ale definitivně zlákalo divadlo. Pokus dostat se na DAMU byl neúspěšný, přesto nastoupil jako elév do Středočeského divadla v Kladně. Postupně prošel oblastními divadly v Mostě, Olomouci a Liberci. Od poloviny 70. let se začal objevovat v menších filmových a televizních rolích. Zahrál si např. ve válečných snímcích Sokolovo a Osvobození Prahy, v Dýmu bramborové natě, Mladý muž a bílá velryba či Koncert na konci léta. Větší roli ztvárnil v dětské sci-fi Odysseus a hvězdy. V 80. letech získal role v seriálech Dobrá voda a Bylo nás šest, ve snímku Smrt krásných srnců byl obsazen do role rozvědčíka. V 90. letech se začal více prosazovat i v televizní tvorbě. Jeho filmografie dnes zahrnuje desítky titulů. Objevil se například v televizní povídce na motivy Karla Čapka Ukradený kaktus, v zajímavé inscenaci Pilát Pontský, Onoho dne nebo jako jeden z důstojníků v Černých baronech. Výrazné uplatnění našel v dabingu, daboval populární zahraniční krimiseriály jako Profesionálové, Schimanski nebo Dempsey a Makepeacová. Jeho hlasem promlouvá Jack Nicholson, Charles Bronson, Anthony Hopkins, Robert De Niro nebo Burt Lancaster. Je jedním z hrstky herců, kteří cenu za mistrovství v dabingu získali opakovaně. V současné době je členem činohry pražského Národního divadla. Od roku 2004 vyučuje činoherní herectví na pražské DAMU. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Alois Švehlík, měl včera 80. narozeniny a já se alespoň takto připojuji ke gratulnatům a přáním pevného zdraví. Na pořad jsem se velmi těšil i s odhledem na mou nadcházející první masivnější divadelní sezonu. Bohužel pořad mě dal především mnoho infa ze života pana Švehlíka a samozřejmě je to určitě zajímavý a rád jsem si to poslechl, ale zcela upřimně mě docela mrzelo že divadlo je tady zmíněno spíše okrajově a dabérství nebyla řeč vůbec což u jednoho z nejlepších žijích dabérů u nás velmi zamrzí. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po všech stránkách nezáživný film. Uspávací efekt nemá na svědomí celkově pomalé tempo, ale vnitřní prázdnota ve většinou nezajímavých a plytkých otázkách, na které je pak těžké zajímavě odpovídat. Takže Lojza si něco bručí pod fousy, je mu sotva rozumět... a kdybychom ho neznali odjinud jako výborného herce fyzického i hlasového, mohli bychom propadnout dojmu, že když ho v mládí nepřijali na DAMU, dobře věděli proč. -------- V titulcích filmu uvedeno: název Neobyčejný život pana Aloise Švehlíka v rozhovoru Zuzany Maléřové. ()

Reklama

Reklama