Reklama

Reklama

Sokolovo

Československo / Sovětský svaz, 1974, 129 min

Režie:

Otakar Vávra

Kamera:

Andrej Barla

Hrají:

Ladislav Chudík, Vladimir Samojlov, Jurij Solomin, Bohuš Pastorek, Martin Štěpánek, Lev Ivanov, Jiří Pleskot, Hannjo Hasse, Vladimír Ráž, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Válečný velkofilm se odehrává v letech 1942 - 1943 a líčí historii vzniku vojenské jednotky v Sovětském svazu a účast českých a slovenských vojáků v bojích na východní frontě. Titul byl koncipován jako součást historické trilogie, jejíž další části tvořily "Dny zrady" a "Osvobození Prahy". Nákladný film byl natáčen na autentických místech Ukrajiny a přechodný nedostatek sněhu byl nahrazován umělými prostředky. V květnu 1975 se konaly četné slavnostní premiéry. Po odchodu Martina Štěpánka do zahraničí se už Sokolovo neuvádělo. Nezdálo se vhodné, aby národního hrdinu hrál emigrant. Film je dvoudílný, ale uváděn byl vcelku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

massive.at odpad!

všechny recenze uživatele

Tak takovouhla propagandu sem už dlouho neviděl!!! Kdybych to hodnotil jako "jen" film, tak dám možná dvě, ale tohle se prostě nedalo. Realističnost někam zmizela, nevím kam? Nechci pošpiňovat památku mnoha vlastenců, kteří u Sokolova padli, ale nemůžu přejít oslavu Stalina a Sovětského svazu, když přitom českoslovenští vojáci byli napřed Stalinem deportováni do pracovních táborů a až díky Hitlerovi mohli vytvořit armádu. Škoda jen, že si kulturní výbor vybral O.Vávru k natočení tohoto "velkofilmu" na objednávku. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Vávrův válečný velkofilm s hudbou Zdeňka Lišky. Kdyby nebyl tak pokurven komunisty nebo samotným Vávrou, byla by to síla. Úkolem díla je zdiskreditovat londýnskou vládu, vynést na odiv dělnického opilce Gottwalda a totálně zkřivit historická fakta o našem praporu v Rusku. Co asi komouši dělali, když Štěpánek zdrhl do Mnichova, vůbec nevím, zda ten film zakázali, či nikoliv. ()

Reklama

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Co se týče filmařiny, tak to je naprosto profesionálně odvedená práce se vším všudy. Troufám si tvrdit, že do dnešního dne nikdo nenatočil tankové bitvy tak, jak je ztvárnil Otakar Vávra. Bohužel film trpí dosti podstatnou komunistickou propagandou. Nejvíc mi vadí, že bezesporu jasné a prokazatelné historické události jsou zabaleny do obalu bolševické propagandy. ()

groz122 

všechny recenze uživatele

Už jen ze základních údajů vám film říká "Nůůůdáááá" a má pravdu. Na děj který film vypráví je scénář moc dlouhý. Takovýchto filmů jsou tucty. Nejdřív vše vypadá vážně a dramaticky a pak si po celou dobu trvání filmu vyndaváte špínu zpoza nehtů. Nemůžu přímo vytknout herecké výkony, či oko kamery, ale můžu vinit producenty a scénáristy. Když se film táhne, tak se přímou úměrností stává nudným. Nevím, co víc k tomu napsat Na rok 1974 zhruba průměr. 45% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Je fakt, ze ve srovnani s filmem Dny zrady je Sokolovo o neco slabsi. Ceskoslovenske postavy v Londyne jsou az groteskne podane, nadseni vojaku u Sokolova je taky neprirozene. Nemyslim si, ze by nekdo pred svou smrti zarval, " at zije KSC ", snad jen Gottwald, ktery me opet nadchl- tak nejak si ho predstavuji:-))! Z hercu jinak nikdo nijak nezaujal. Na druhou stranu nutno pochvalit vypravu ( na nase pomery velkolepa ), kameru a nekolik zaberu, treba splaseny kun s polni kuchyni, tank, ktery neudrzi led... Strasne me ale iritovaly pady mrtvych vojaku, neskutecne trapne. I kdyz, jak uz jsem zminil, mely valecne sceny nekolik hezkych momentu, celkove by film zapadl do slabsiho prumeru mezi sovetskymi valecnymi filmy. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (23)

  • Vraždění lidických mužů nebylo hned po deseti jak je ve filmu, ale v počátku po pěti mužích. Po deseti je vodili k Horákovu statku až později. (Georgius.Qui)
  • Režisér Otakar Vávra chtěl natočit film už v padesátých letech. Objel kvůli tomu všechna místa, kde se měl příběh odehrávat včetně lokací na Slovensku. Projekt byl ale zrušen, scénář putoval do šuplíku a naštvaný Vávra se rozhodl, že už se k tomuto tématu nikdy nevrátí - ale vrátil. (Spinosaurus)
  • Historik a technický poradce filmu Karel Richter po létech prohlásil, že padl nápad od filmu zakomponovat fiktivní scénu, kdy Klement Gottwald a Ludvík Svoboda drží dobrovolnou leteckou hlídku na střeše hotelu Metropol. Zůstalo však jen u nápadu. (Martensson35)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Reklama

Reklama