Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

italka63 

všechny recenze uživatele

Omar Sharif si svoji role padoucha, hledače indiánského zlata, neuvěřitelně užíval, úplně to z něj čišelo. Jako vždycky dobrý Gregory Peck a třešničkou Terry Salavas, kojakovská holá hlava pod kloboukem jízdního oficíra. Nepochopila jsem jedinou věc, proč místy na tehdejší dobu skvělé záběry jsou vzápětí vystřídány studiovým pojetí. Ale jinak dobré, spokojenost. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých padesáti letech jsem se odhodlala k tomuto filmu a dopadlo to jak jsem předpokládala.Proti tomu ,co mi zůstalo v paměti ,tohle vyšlo jako vyčpělý parfém.Klasická kovbojka,jednoduchý scénář.Film jsem viděla v Mostě, kdy ho uváděli v prvním velkoplošném kině.S akustikou tehdy nevídanou.Ty výstřely ,kterých ozvěna se odrážela od skal, není nic proti tomu ,co bylo slyšet tehdy v kině.Hudba Quincyho Jonese byl zážitek.Vypadá to na to,že s tím něco udělali když to dabovali.Měli nechat titulky.Zkrátka originál.Promítalo se na obloukové plátno.Tehdy jste měli pocit, že v té prérii sedíte. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jak probíhá nákaza "zlatou horečkou". Své oběti si nevybírá - nerozlišuje mezi mladými a starými, bohatými a chudými ani zdravými a nemocnými ... Dnes už klasická dobrodružná westernová pohádka s otřepaným, nicméně VELICE zajímavě zfilmovaným příběhem, se zatraceně dobrým hereckým obsazením, s působivými kulisami, originální kamerou a půvabnou pointou. S ohledem na rok vzniku silně nadprůměrný snímek, který přináší dobrou zábavu i v 21. století. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Mackennovo zlato propadlo v Americe, ale Hollywood měl řešení. Prodal tento dobrodružný western za železnou oponu, či do Indie, kde na něj chodili lidé jako na zjevení. Je to neskutečný brak, ve kterém se sice pořád něco děje, ale nic z toho nemá moc vliv na děj (celá čtvrthodinová expozice s novou skupinou je hned nato spláchnuta salvou výstřelů, Apači se objevují mizí dle potřeby scénáristy, tajemství unesené ženy držené po většinu filmu je odbyto v jedné krátké scéně atd atd). Do toho ještě krásná Julie "Catwoman" Newmar, která je přímo nabitá sexem A to právě v SSSR či Indii lidem chybělo. Čistý filmový výplach mozku. Mimochodem o dvacet let později udělal Hollywood to samé s podobným propadákem nevalných kvalit - Když se čas naplnil. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Pohádkově vyhlížející údolí s vodopádem, ve kterém naleznou hrdinové úlevu po jízdě pouští, není dílem přírody, ale lidských rukou. Voda musela být na místo dopravována mnoha cisternami. (Hans.)
  • Julie Newmar se v roli indiánky Hesh-ke ve scéně v jezírku na poslední chvíli rozhodla, že se obnaží celá. Podle scénáře měla být jen "nahoře bez". (Terva)

Reklama

Reklama