Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzská pevnost Diên Biên Phu, jeden z pilířů koloniální vlády, je dějištěm krvavé bitvy v roce 1954, jež ukončí přítomnost Francie v této oblasti. Dnem i nocí je posádka pevnosti masakrována vietnamskými jednotkami a přežijí jen někteří... Strhující válečný film podle skutečných událostí! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (46)

kinderman 

všechny recenze uživatele

O strhující film nejde ani náhodou, jeho popisnost a užvaněnost ještě násobí všudypřítomný komentář. Byť kamera dokáže chvílemi zprostředkovat realitu špíny a bahna zákopů, skutečně dramatickou situaci jsem za celé dvě hodiny nezaregistroval. Naopak, kdykoli to k něčemu zajímavému zraje, přenesou tvůrci střihem pozornost k postavě novináře (D.Pleasance) mimo bitevní pole. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mě by zajímalo, jestli si někdo všiml nepřítele. Já teda pořádně ne, a to jsem viděl vybuchnout tolik bomb, že by moje uši měli co dělat, aby to rozdejchali, bejt v té krajině já sám. A to je dost možná jeden z řady problémů, který tento film sebou nese. Přiznám se, že jsem se na něj docela těšil, ačkoliv mě hodnocení zarazilo, nedal jsem se jím přemluvit a film jsem si i přesněj sehnal. K čemu mi to ale bylo, když jsem viděl film, který se z jedné třetiny, i když ze začátku z většiny filmu odehrává nudně a naprosto nezáživně (i když, viděli jste někdy herce sázet na to jak dopadne kdejaká bitva?) a později naopak zase v centru dění, ale jak jsem řekl, v tak mohutném dění, kdě bomby bouchají, ale nepřátelé tak trošku chybí. Film mohl být opravdu velkolepý. Ale jak to nakonec dopadlo, tomu jsem se musel jen a jen smát, řek bych, že Francouzi s tímhle filmem vostrouhali u diváků stejně jako ve Vietnamu, dost možná tohle je stejná katastrofa pro Francouze jako Vietnam, podle všech informací bych očekával absolutně něco jiného, to co jsem viděl mi ale k radosti opravdu nestačilo. Jedna hvězdička na válečňák, a není se čemu divit. ()

Reklama

Noddy 

všechny recenze uživatele

Za prvé dve tretiny by som dal s prižmúrením oka *. Až dovtedy je to príliš rozvláčne a podľa môjho názoru zbytočne naťahované. Potom však už udalosti naberajú spád a tá posledná tretina si zaslúži aj ****. Kto však čaká krvavé a akciami nabité bojové scény, bude sklamaný. Napriek tomu neľutujem, že som vydržal až do konca. Dávam priemer - *** ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

To se moc nepovedlo. Průběžné koukání na vzdálené výbuchy kolem kót pevnosti Diên Biên Phu, občasné uvedení data události, nesmyslné tlachání v zázemí, určitě neudělá koukatelný a zajímavý válečný film. A přitom téma velmi dobré. Pro Francii znamenala prohraná bitva, trvající skoro dva měsíce, konec kolonizace Indočíny. Odhaduje se cca 4000 mrtvých na straně vítězů, 2300 na straně Francouzské unie a jejich spojenců. Početní síla vojska severního Vietnamu byla skoro šestinásobná. ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Film to určitě není akční ani strhující, jde o to, jestli takovým měl být. Myslím, že ne. Pokud to má být syrová, rozvláčná a důstojná pocta těm, kteří umřeli v blátě a beznaději, pro své vlastenectví, pro blbost velení, pro žábožroutskou předposranost (buď to vybojovat, nebo to vzdát, ale rozkázat na ústup včas), za chvilkové navrácení ztracené hrdosti Francie, která si ani tuto chvilku, ani životy těchto vojáků nezaslouží, pak to je velmi povedený snímek. Není to na popcorn a možná ani na dokoukání najednou, ale je to slušný kus celuloidu. Nejlepší válečné filmy obvykle nebývají ty, kde akce střídá akci a střihač nestíhá si ani odskočit. Nejlepší válečné filmy bývají ty, které se ne celé odehrávají ve válce (třeba Narozen 4. července ....). Je to na 4 hvězdy, ale dám 5, pro vyvážení slabých hodnocení akcechtivých diváků. Precizně ztvárněný kontrast života smetánky a údělu cizinecké legie (který je nad všechny akce) si to zaslouží. Film těžko zapře inspiraci Copollovou Apokalypsou, Kubrickovou Olověnou vestou a Irvinovým Hamburger Hillem, ale na druhou stranu se tvůrcům povedlo psycho, kontrast i bitky v blátě ze všech zmíněných filmů napodobit. Jde o reminiscenci bolestivého období francouzských dějin, naše filmy o roce 1938 nebo 1968 taky nejsou/nebudou zrovna blockbustery. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Bitva o Diên Biên Phu začala 20. listopadu 1953 a skončila v květnu 1954. Francouzi naprosto podcenili nepřítele, který je několikanásobně převážil počtem svých jednotek. Zároveň použil pro Francouze novinku - osvědčené kaťuše. Francie se pod ohromným nátlakem musela stáhnout. Přesto nechala při ústupu na bojišti téměř dvanáct tisíc svých vojáků, kteří padli do zajetí. (Rodriguez)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach vo Vietname, vrátane metropoly Hanoj. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama