Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (137)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Moore X USA jako kolébka kapitalismu. Terčem jsou zlý chamtivý banky, cacný pojišťovny a korporáty, Wall St a finanční deriváty, lobby v politice, pokrytecká církev, ta "nová aristokracie" a top jedno procento, bailouty 2008, "dead peasant policy" a další špinavý metody - zkrátka takový to hospodský systém je špatně a nefér, kdo má to štěstí, hrabe si na úkor druhých... Což je pro mě neříkám, že mylná, ale až moc levičácká, obětní a jednostranně vzatá agitka, než abych hodnotil výše. Ale bavilo a přimělo mě zamyslet se nad tím, že sice žijeme v těch nejbohatších časech, ale jak moc je to pravda vztaženo na reálnou kupní sílu, fungování bez dluhů a život průměrnýho běžnýho smrtelníka, co je ta svoboda a demokracie. A vida, máme tu 2019, zdá se slušně nabouraný Washington a vlnu “nového socialismu” :) ♪♫ ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Michael Moore si podráží větev zajímavé investigativity tím, že musí zesměšňovat všechno a všechny a dohánět věci do absurdnosti. Pak by mu člověk nevěřil nic. Tklivý hudební podkres vzbuzuje každou chvíli potutelný smích, protože ani Televizní noviny nejsou tak slzopudné. Začátek nabízí hned několik wtf momentů - jako když přirovnává otrocký systém starověkého Říma k současné Americe, nebo když vzbuzuje soucit s vystěhovávanými lidmi, ale neřeknene nám PROČ se tak děje. Má nám stačit, že to jsou sympatičtí Američané, na které si bez morálního oprávnění došlápla policie. To že se jedná o stádo blbců s vymytými mozky, které podepíše každou bankovní smlouvu, aniž by si ověřili věci týkající se výše úroků, je věc druhá. Michael Moore nechce kapitalismus a já čekal, jestli řekne, že chce komunismus, abych se mohl už zplna hrdla zasmát. On chce demokracii!...Otázka by ale měla spíš stát, jestli chce rovnost nebo svobodu (viz. sociologické práce Alexis de Tocquevilla), ale to by už nebyla taková demogogická švanda, že. ()

Reklama

Kryton 

všechny recenze uživatele

Někomu ukradnu myšlenku: Nejslabší Moore! Poslední Moore působí jednoznačně bez obalu a rovnou tlačí diváka do pozice jakou Moore chce. Vím, že tohle on prostě dělá. Jenže dříve se člověk i během dokumentu bavil a cítil i nadhled a člověk si pak dokázal i udělat svůj vlastní názor. No jasně dyť Moore je levičák a brojí proti USA dneška a glorifikoval např. Kubu. Jenže tady ty ubulené obličeje už působí za 1) tohle téma už člověk viděl vícekrát...mě to připomnělo jistý dokument o bankovní nadvládě světa. 2) bohužel se mě americký kapitalismus v 50.letech nedotkl. Tady je velký kámen úrazu. Tento dokument je výhradně USA USE ONLY. Vše je tam vysvětlováno prostému americkému dělníkovi polopaticky a jsou mu dány příklady, které chápe a zná. V případě Střední Evropy nepoužitelné. Palec nahoru mu dám a i hvězdu navíc za tu pásku u Wall Streetu. S čím přijde Moore příště? ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, ze Michaela Moorea beriem z rezervou, jeho nazory prezentovane "dokumentarnou" cestou treba rovnako brat s poriadnym odstupom, no tie jeho filmy maju svoje nepopieratelne kvality, su viacmenej zabavne, osobne ma nenudia a miestami su aj informativne plodne...a tak je to aj s Mooreovym novym Antikapitalistickym billboardom. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

veskrze typická Moorovina,která je v mnoha ohledech značně naivní a jak už u Moora bývá zvykem jednoznačně subjektivní a mnohdy si s fakty hrající a pravdu upravující pro potřeby tvůrce.Přesto všechno je ale Kapitalismus velmi dobře řeměslně zvládnutým,vtipně podaným a na kuří oka stoupajícím a ty dvě hodinky příjemně utečou.Kapitalismus přesně splnil očekávání.Úplnou pravdu v něm nenajdete,ovšem pobaví vás a nějaké to zamyšlení také vyloudí...80% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Film vyšiel aj pod ďalšími alternatívnymi názvami, a to The New Movie a Untitled Michael Moore Project. (MikaelSVK)
  • Michael Moore uvedl premiéru svého dokumentu v kině, které leží v budově vedení General Motors. Nebyl však vpuštěn ochrankou na svou vlastní premiéru po dobu několika hodin. (Othello)
  • Dokument měl být původně přímým následovníkem Fahrenheit 9/11, ovšem poté, co byl Bush znovu zvolen za prezidenta se Moore rozhodl zaměřit více na korporační USA. Finanční krize v roce 2008 nakonec donutila Moora úplně změnit dosavadní zaměření filmu. (Othello)

Reklama

Reklama