Reklama

Reklama

Nezapomenutelné herecké mistrovství Jana Wericha zazářilo před lety v televizním filmu, který získal v roce 1963 nejvyšší ocenění - hlavní cenu Gran Premio na MTF v Římě. Jako španělský místokrál v Limě v Peru na sklonku osmnáctého století je nejen stiženou dnou, ale i pochybami o věrnosti své milenky, herečky místního divadla. Své účty s nevěrnou kráskou si hodlá vyřídit velmi rázně... V režii Františka Filipa se zaskví i další naši přední herci, Jaroslava Adamová jako milenka, Miloš Kopecký v roli pobočníka, kancléř Miloš Nedbal a kardinál Otomar Krejča (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Lze předpokládat, že knižní předloha svého času mohla mít (a třeba dosud má) nějakou zajímavost a právo na život, v podobě televizní hry však vyznívá jen jako kostýmní konverzačka o ničem. Vlastně o něčem přece: o Werichovi - to je vlastní téma této adaptace. Počet hvězd zaokrouhluji nahoru pro nevšední zážitek s Kopeckým: zcela přirozeně očekávám, kdy to jeho postava rozbalí a pokusí se ovládnout situaci - a on je chudák někde v půlce bez fanfár vystřelen z trenek jako politováníhodný přizdisráč, ani si neškrtne, což je u tohoto herce velký odvaz ve vztahu k diváckému očekávání. Jinak je to celé takové nic proti ničemu. Stejně jako u Uspořené libry jsem nepochopil pointu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jan Werich je tak odzbrojující v každém díle, že snad s ním neexistuje nezajímavý film. I zde podává výtečný výkon v roli stárnoucího králova místodržitele v perské Limě, který se musí potýkat s nešvary své milenky a dalších sobě podřízených. Ke konci film sice už přeci jen ztrácí na tempu, ale i tak jde o zajímavý starší projekt. Hudba: Karel Sklenička ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po Baladě z hadrů a mistrném koncertu pana Wericha jsem si s chutí pustil i další dílko, ve kterém hraje. Tentokrát šlo o televizní film Kočár nejsvětější svátosti na motivy jednoaktové divadelní hry. Samotná hra má jednoduchou zápletku (viz obsah) a jde o konverzační komedii odehrávající se v jedné místnosti. Pan Werich opět ve své roli španělského místokrále v Limě exceluje. Zdatně mu ovšem sekunduje Jaroslava Adamová v roli jeho nevěrné milenky. Krásně rozehrává všechny možné manipulace, které ženy tak dovedně zvládají a španělský místokrál s ní z počátku bojuje a nakonec (rád?) podléhá. Přes jednoduchou zápletku je hra svižná a i díky poměrné krátké stopáži nezačne nudit… čtyři hvězdy. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Malinko utahané, ale jinak není moc co vytknout. Adamová pasuje jako rafinovaná milenka k Werichovi výborně a na rozdíl od něj i působí docela autenticky "španělsky". Připojuji se k těm, koho mrzí, jak předčasně a nedůstojně ze scény zmizel Kopecký, ten zasloužil lepší konec než jako výběrčí daní v provincii Kukisaka :) - Jinak distributor má v těch funkcích trochu hokej; Kopecký hraje tajemníka, Nedbal biskupa a Krejča licenciáta, ale tak ono je to jedno... 70 % ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Jaroslava Adamová vzpomínala, že jestliže měla v rámci natáčení absolvovat polibek s Werichem, nedovolil Werich nikdy víc než na vousy. (sator)

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama