Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

oje 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu s nálepkou „reálněji už to natočit nešlo“ mám trochu rozporuplné pocity. Celkem nudný začátek a alsheimerova kamera nepůsobí efektivně, jako spíš amatérsky. Nepřítelem se pak stává podivná nákaza, která rozhodně není takový strašák, jako kdyby okolo běham kdosi s pilou dvoumužnou. Ke konci už je to dějově lepší thriller s množstvím otazníků, morálními dilematy a kolotočem vzájemné nedůvěry, přesto tomu všemu hodně ubírá taková až moc jednoduchá a podomácká režie, která nenechala do atmosféry pořádně promluvit ani ty pěkné okolní lesy. Lepším lesním dobrodružstvím je klenot Záhada Blair Witch. Alternativa: Blair Witch Project, Villmark. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu se inspirovali všude, kde se jen dalo a je to hodně vidět. Ale to vůbec nevadí, protože to zde je ku prospěchu věci. Děj je hodně prostý a nic moc neodhaluje ale za to atmosféru má parádní. Několikrát mi opravdu naskočila husí kůže a to je dobré znamení. Napětí se kvalitně udržuje až k prozrazení pointy po jejíjž odhalení jsem to už jen bohužel dokoukával a to byl nejvetší rozdíl oproti Blair Witch. Ještě abych nezapoměl na neskutečně blbé dialogy a trošku nesympatický výběr herců ale i tak dávám výborné 3*. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nenápadná skandinávská hororová věcička s vynikající atmosférou a do zhruba poloviny a něco:) i dobrým scénářem, pak jako by někdo nevěděl jak dál a co s postavama a celé to sklouzne do jemné ( opravdu jen jemné, nic hrozného zase:) trapnosti. Řešení vztahů ve vypjatých chvílích má až komediální nádech, jinak je tam pár scén které jako by z oka vypadly profláknutému Blair Witch či o něco dražšímu Villmark, ale tak nějak jsem to čeka la nevadilo mi to. Během vydařené první půle jsem si říkal, že tomu snad napálím i plný počet, ale za tu druhou to vážně nejde. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Amatéřina s opravdu nízoučkým rozpočtem, ale nemůžu říct, že by se mi nelíbilo... Klady a zápory jsou u mě takřka vyrovnané 50:50. Začneme s klady - seveřani opět ukázali že uměj tu chladnou, ponurou atmosféru, uměj nás donutit se bát a být napnutí jako struna. Zápory: opravdu mi ale už po půl hodině lezla na nervy ta kamera - nemůžu si pomoct, ty osobní konflikty a vztahy hlavních hrdinů byly fakt na ránu - řešili neustále úplné kraviny a taky mě štvalo že nám za celý film pořádně neukázali to "cosi" na které jsme byli celý film zvědavý. 50% ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti nízkorozpočtovým hororům. Hodně z nich se mi velmi líbilo a fandím jim, ale Det okända patří bohužel k těm kouskům, které si už podruhé nepustím. Nápad je v pohodě. Představa něčeho, co se zmocní člověka a začne ho to ovládat zní fajn. Na pohled stále stejná avšak ve skutečnosti tvorem ovládaná osoba začíná v hlubokém lese kout svůj plán jak ovládnout zbytek skupiny a následně proniknout do civilizace a rozšířit se dál a dál. Zní to temně, ale herecké výkony jsou mdlé, změnění lidé se chovají pořád stejně až na to, že si houby pamatují (to člověka fakt moc nevyděsí zvlášť když 95% z nás si nepamatuje co dělalo před týdnem takže celkem běžnej jev) a atmosféra se v tom lese ztratila takže na ní nečekejte. Hudební vložka také nic a jediný kdo se asi opravdu bál je kameraman jelikož obraz se klepe pořád. Většinou mi rozklepaná kamera nevadí , ale když koukáte 85 minut na chvějící se obraz tak se Vám z toho začne motat škeble. Viděno po půlnoci a ani jedno mrazení v zádech, leknutí, napětí prostě nic. ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno