Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl chudej režisér, natočil bych v našich hájích něco podobnýho... Švédský horor o pětici biologů, kteří jedou zkoumat tamní lesy postižené požárem a narazí přitom na čiré a nepopsatelné zlo, jen dokazuje, že Skandinávie je na tyhle lesní psycho-terory jako dělaná. Snímek začíná zlehka, přitvrzuje zvláštním objevem, a pozvolna si připravuje půdu na šílenou, paranoidní atmosféru, která s blížícím se koncem stává doslova nesnesitelnou. Myšlenku si sice vypůjčuje nejméně ze dvou filmů, a po jejím odhalení už napětí malinko ztrácí grády, každopádně je to nečekané. Herci jsou naprosto uvěřitelní, kamera je neustále v pohybu a třese se, takže pocit autenticity se dostaví skoro přirozeně. A ty hluboký lesy jsou vážně strašidelný i přes den, a což teprve v noci... Titulek "atmosféra, jakou si Hollywood nekoupí" tentokrát vážně nelže. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Možný SPOILER. Tak nějak nevím. Chvilku to bylo napínavé, pak to zas byla dlouho nuda, pak jsem si říkal, že přece nepoužijí tu nejotřepanější historku v žánru sci-fi, ale oni použili a zakončili tak, jak se dalo čekat, tedy nijak překvapivě. Tam, kde Body Snatchers začínají, tohle v podstatě končí. Vadily mi technické chyby (kameraman v zrcadle, světla osvětlovačů v lese) a nelogičnosti (co je to za vědce, že pitvá bez rukavic nebo jakéhokoliv hadru na ruce?). Docela slušné herecké výkony, pokus o dokumentární kameru (ale naštěstí ne ve stylu find footage), ale celkově zklamání. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Táákže.. Okanda není vůbec špatný Film.. Jedná se o nízkorozpočták s né příliš kvalitním obrazem a Kamerou.. Také jsem si zavzpomínal na Villmark a Apollo 18. Něco venku mění chování postav.. Zvláštní druh jakéhosi Embrya, nevím co to bylo.. Každopádně Atmosféra místy slušná, Ale, že by mě to chytlo za srdce? To bohužél né ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale rozhodol som sa dať plný počet. Má to naozaj perfektnú dusnú atmosféru a pravdupovediac sa mi to páčilo o niečo viac ako Blair Witch. Kamerou a prostredím sú to naprosto identické horory, ale tento má podľa mňa o niečo zaujímavejší príbeh. Je pravda, že prvá polovica filmu bola lepšia ako druhá, a súhlasím aj s tým, že to miestami kúsok zadrhávalo, keď tam riešili vzťahy medzi sebou. Postavy sa správali vcelku logicky, aj keď nikdy nepochopím správanie toho Jacoba. Lepšiu chvíľu, kedy povedať ženskej, že sa s ňou rozchádza, si ani nemohol vybrať (moje nervy). Ináč ako celok výborné, a keď beriem do úvahy ešte aj nulový rozpočet, tak klobúk dole. Ako je možné, že o tomto horore doteraz takmer nikto nepočul? ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Švédská hororová záležitost natočená za pár švestek. Tady hodně záleží na divákovi jak k filmu bude přistupovat a co od filmu bude očekávat. Což se taky ukázalo i na hodnocení mých zdejších hororových kolegů kdy je možný vidět jak odpadový tak 5hvězdičkový hodnocení. Tohle prostě sedne nebo ne. Já se řadím k těm šťastnějším kterým film sednul. Za mě silný 4hvězdy. PS. Co jsem si tak pročítal zdejší komentáře tak nejvýstižněji to vystihl kolega panjosef. Zároveň mi připomněl i film Villmark(2003) kterej tady nemám ani ohodnocenej takže jsem si mohl dát repete. ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama