Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (304)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Úvody s partiou mladých ľudí putujúcich kamsi do divočiny už začínam vážne neznášať. Našťastie tento film rýchlo strasie klišé a začne byť zaujímavý, miestami naozaj strašidelný a vďaka zručnej réžii solídne graduje. Bohužiaľ, od záverečného rozuzlenia som čakal niečo prepracovanejšie, nie túto z prsta vycucanú báchorku, ktorá nebezpečne zráža film naspäť k priemeru. Škoda, väčšinu času to u mňa siahalo po štyroch hviezdičkách. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tesil jsem se na paradni horor a nakonec to zas tak extra nebylo. Film pusobi krapet lacine a amatersky, nicmene jelikoz se celej odehrava v lesich, kde je jen rybnik, chata a vsude okolo lesy, dost to dodava na atmosfere. Ze zacatku je fakt solidni, clovek ceka, kdy uz to pride a je napnutej, jenze kdyz furt nic a neni se ceho bat, tak zacne atmosfera upadat. Pak pride zaverecna ctvrthodinka, ktera je slusne atmosfericka, nicmene vrazdy nijak napadity nejsou a odhaleni, kdo to zabiji, je dost ubohy. Jeste bych pochvalil herce, ktery hrajou naprosto prirozene a civilne, zadny ze by behali a rvali. Celkove se jedna o zajimavej film s dobrou atmosferou, ale ze bych se nak bal, to zas ne. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak trochu neobvyklý horor, u kterého se vše vysvětlí, což je málokdy podmínka hororu, ale až na konci, a to je trošku špatně. Ne, že bych se u tohohle filmu nebavil, jenom jediné co mě do něj dokázalo vsát byla jeho atmosféra, která byla až dokonaly Blairwitchovská, každopádně samotný příběh mi přesprsty moc nešel, protože jsem vlastně nevěděl v čem je zakopáno jádro pudla, ale to ani herci, kteří se potáceli na plátně se mnou. Možná snaha o rozvětvení příběhu by přinesla uplně jiné východisko, takhle to bylo od ničeho k ničemu a nakonec na mě vyhrkli bezpočet informací a já vlastně nevěděl co si o tom všem vlastně vůbec myslet. Přišlo mi to hodně zmatené, ale se svojí originální atmosférou to na mě rozhodně alespoň částečně zapůsobilo. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Temné lesy stojí za shlédnutí především díky mrazivý atmosféře a civilním výkonům postav, který nejsou ani moc krásný a v některých případech ani sympatický. Někomu dokonce pěkně hrabe a jde o otřepaný klišé, kdy divák neví, jestli něco běhá venku, nebo je někdo z party psychopat. Na tomhle, nalezený mrtvole a děsivých (perfektně nazvučených!) scénách z lesa je vystavěnej celej film a skvěle to funguje. Co ale totálně zklamalo byl závěr. Za prvé byl strašně odbytej a za druhé mě už na začátku při jedný scéně napadlo, že asi bude mít s dějem cosi společnýho. Vlastně to je hodně jednoduchej film a kvůli pointě spíš zaokrouhluju nahoru místo čistých čtyř hvězdiček. Sisyfos byl šťastný muž. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Rok 2003 byl pro Norsko krušnej. Nejen že v jednom z tamních fjordů umřela kosatka Keiko, ale ještě tam natočili tuhle kokotinu. Hezký obrázky a mysteriózní bublina, každopádně i po sedmnácti letech si pamatuju plakát, takže dávám druhou hvězdičku. Jen si teda nepamatuju, za co jsem dal tu první. :/ ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl v roce 2003 nominován na Amanda Awards v kategoriích nejlepší film a nejlepší herec, o což se zasloužil Kristoffer Joner. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Lucemburku v roce 2004 pak film vyhrál cenu Grand Prize of European Fantasy Film in Silver - Special Mention. (Cheeker)
  • Natáčelo se v okolí Kaupangeru v Norsku. (Cheeker)
  • Temné lesy byly prvním norským hororem od roku 1958, kdy byl uveden film De dødes tjern. (ČSFD)

Reklama

Reklama