Reklama

Reklama

Anonym

  • Velká Británie Anonymous (více)
Trailer 1
Velká Británie / Německo / USA, 2011, 130 min

Režie:

Roland Emmerich

Scénář:

John Orloff

Kamera:

Anna Foerster

Hrají:

Vanessa Redgrave, Rhys Ifans, Joely Richardson, David Thewlis, Paula Schramm, Robert Emms, Edward Hogg, Rafe Spall, Jamie Campbell Bower, Xavier Samuel (více)
(další profese)

VOD (1)

Příběh filmu Anonym, který se odehrává v Anglii za období vlády královny Alžběty, spekuluje o otázce, která už po staletí vrtá hlavami akademiků a géniů jako Mark Twain, Charles Dickens a Sigmund Freud: kdo je doopravdy autorem díla, připisovaného Williamu Shakespearovi? Odborníci o tom vytrvale diskutují, byla o tom napsána řada knih a učenci zasvětili celé životy obraně či popírání teorií o osobě autora nejuznávanějšího díla anglické literatury. Anonym nabízí jednu z možných verzí jejich výkladu a zaměřuje se na dobu, kdy politické skandály a intriky, tajné románky na královském dvoře a zákeřné plány hamižných šlechticů, toužících po trůnu, vycházely na světlo na těch nejpřekvapivějších místech: na londýnských jevištích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (393)

Ant 

všechny recenze uživatele

Emmerichův Anonym rozhodně nepatří k filmům, které se snaží působit přehnaně intelektuálně ani nevykřikuje do světa, že by si snad zasloužil nějakého toho Oscara. Což je velmi příjemné zjištění oproti všem těm alžbětínským filmům. Anonym si totiž vůbec na nic nehraje a pouze se snaží pobavit a hlavně zaujmout klasického diváka a to myslím jako kompliment. Film nemá jediného hluchého místa a u mnoha scén jsem pocítila příjemné mrazení v zádech (což mohla způsobit klimatizace v sále, ale já to ráda připíšu Emmerichovi). Herci jsou samá britská kvalita. Hlavně výkon Rhyse Ifanse mě nadzvedl ze sedadla. Tohle, že je ten magor v potápěčských brýlích z Notting Hillu? Ať už "Shakespearova" mistrovská díla napsal kdokoliv, Emmerichovi jsem dvě hodiny bez problémů věřila jeho příběh a kdo ví, třeba má nakonec pravdu. 4* a kvůli místnímu nepochopitelně nízkému hodnocení zvedám na 5*, protože si je ten film zkrátka zaslouží. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Většinou se kvůli špatným koncům zapomíná na dobré začátky. Ale funguje to i opačně, příkladem budiž Anonym. Závěr filmu jako by snad vyprávěl někdo úplně jiný. Čím více času trávil před kamerou Rhys Ifans, tím větší koule to mělo. No jo, jenže ten začátek... Ze všeho toho couvání v čase jsem měl pocit, že až vylezu z kina, budou na ulicích jezdit bryčky. Postavy byly neslané nemastné, anglický Majestát ve mně místo respektu vzbuzoval úsměv. Roland skákal, kam si zrovna umanul a já po pár pokusech držet s ním tempo raději chvilku poseděl na pařezu u cesty, protože mi bylo jasné, že za chvíli projede kolem nazpět. Nejsem žádný historik, nedovedu tedy posoudit, jestli byla dobře vyobrazená doba, nevím skoro nic o skutečných předlohách postav, a nevím ani, jak to doopravdy se Shakespearem bylo. Vím jen tolik, že na Anonymovi je nejlepší jeho trailer. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nejsem nijak ponořen do díla Willa Shake-Speara, ale vím, že kolují představy a hypotézy o tom, zda a kdo byl William Shakespear a kdo byl skutečným autorem "jeho" díla. Upřímně, je mi to jedno. Na film jsem se těšil, protože podle ukázek to vše vypadalo moc pěkně, navíc období, které takříkajíc můžu. A navrch ještě Emmerich von Megaloman, který tady své megalomanství moc zůročit nemohl, a tak mě zajímalo, co z toho vznikne. ~ Moje nadšení poněkud zchladily recenze a klesající hodnocení zde na CSFD, spolu s nepříliš oslavnými komentáři. A když ještě kino začalo Anonyma dávat v, pro mě poněkud nevhodní časy, už jsem se představy návštěvy v kině vzdával. ~ A tak jsem ve výsledku rád, že mi to vyšlo a já intriky, dobu, hudbu, herce i nadšení z her užil. Je pravda, že někdy v polovině film ztrácel na fortelu a přehlednosti a že víc dramatické eskalace by skutečně neuškodilo, konec to zase ale vynahradil. Kamera, efekty, kulisy, kostýmy, masky, hudba i děj v pořádku. Za tohle jsem byl ochoten dát ***,ale je fakt, že herci vyzvedli film ještě o kousek výš - Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, Sebastian Armesto, Rafe Spall, Edward Hogg, radost pohledět. ~~~ 3,5*, spokojenost. Jen to množství postav, "ospalost" v polovině filmu a lehce zmatečné flashbacky brání čistokrevné čtyřce. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Jak po stránce režisérské, tak celkově. Moc jsem od toho nečekal, již sám DVD cover nevzbuzuje příliš mnoho zájmu a diváka milujícícho historické záležitosti spíše odrazuje... ale nenechte se tím zmást. Usedněte do lóže a nechte se zvolna unášet tímto dramatem odehrávajícím se za anglické renesance... Jistě se najde pár ortodoxních divadelníků, kteří si na mistra nedají sáhnout. Ale co když to skutečně bylo trochu jinak? Nespekuluji, jen jsem se nechal příběhem zvolna unášet. Co když to skutečně byl Earl z Oxfordu? Co když skutečně Shakespeare byl někdo jiný? Souhlasím s Gogem76, Emmerich si nebral servítky a Williama udělal pologramotného. Číst uměl, psát nikoliv, což je v dnešním ohledu hodně odvážné :-). Stejně tak záběry na vášnivě se milující královnu Alžbětu asi jinde neuvidíte... Já však oceňuji nejen skvělé herecké výkony prakticky všech zůčastněných, ale i zpracování Anglie šestnáctého století. Ať už se jedná o velké kamerové průlety nad historickým Londýnem a Temží, či o kobky Toweru nebo pracovnu hraběte z Oxfordu, vše bylo dokonalé. A samozřejmě hudba. Ta byla vynikající a krásně podkreslovala děj. Tenhle výlet do renesance se mi moc a moc líbil a já dávám za 4 hvězdy. * * * * ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 %. Film staví na některých historiky vyvrácených teoriích, přesto do sebe jednotlivé nitky zapadají tak promyšleným způsobem, že se divák hlavně v druhé polovině filmu nemůže nudit. Ovšem ten konec a úplný obraz o tom, kdo byl "skutečný Will Shakespeare"... pravděpodobnost není důležitá, uvěřitelnost ovšem ano. Navíc poslední čtvrthodina už zavání patosem, kterého se film celou dobu snažil vyvarovat. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo ve studiu Babelsberg v německém Brandenburgu. (Terva)
  • V divadelních hrách lze ve filmu vidět hrát i ženy. To je nereálné, protože za dob Shakespeara hráli v divadle pouze muži, a to i ženské role. (Ganka)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Emmerich zničí Bílý dům... zase

Emmerich zničí Bílý dům... zase

04.04.2012

Studio Sony/Columbia minulý týden utratilo 3 milióny dolarů za scénář akčního thrilleru White House Down od Jamese Vanderbilta (Zodiac, Amazing Spider-Man). Je to nejvyšší suma, jaká byla letos v… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama