Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (1 308)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nesnáším filmy, kde se vám zprotiví hlavní postava hned na začátku. A já musel v sobě najít Opravdovou kuráž, abych film dokoukal do konce. Mladá holka v podání Hailee Steinfeld si jde sice za svým, ale pěkně ostrým způsobem. A stejně jako Jeff Bridges se ji chcete zpočátku zbavit. Ale v polovině si vás stejně získá (tím, že už moc nekecá a dává prostor ostatním) a vy si užíváte pravou kovbojku, jak má být. I když jde sice jen o remake, ale dobře po Coenovsku zpracovaný. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výtečný temný western kořeněný černým humorem a jasnými hláškami. K tomu nám do historie westernu přibyly dvě inovované výrazné postavy - čtrnáctiletá prostořeká a odvážná Mattie a věčně opilý zkušený lovec lidí Rooster (=Kohout) Cogburn. Podotýkám, že jde o remake ceněného westernu Maršál (True Grit), za který dostal Oscara v roce 1969 John Wayne za roli šerifa Roostera, zatímco zde možná ještě lepší Jeff Bridges získal na tuto zlatou sošku jen nominaci. Trailery: http://www.csfd.cz/film/268611-opravdova-kuraz/videa/ ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na True Grit jsem se těšil, ačkoli western není ani zdaleka můj oblíbený žánr. Přecijenom to pro mne byla první příležitost vidět příběh z Divokého západu na velkém plátně. Film je profesionálně nadprůměrně zvládnutý, ale to nemůže nikoho překvapit, protože Coeni točit prostě umí. Na rozdíl od většiny ostatních diváků jsem měl ale citelný problém s herci, a to se všemi kromě Jeffa Bridgese. Damon, Brolin i do nebes vychválená Steinfeld mi přišli takoví ... strojení. Prostě mi do toho westernového prostředí vůbec neseděli a neuvěřil jsem, že se jedná o lidi. Viděl jsem jen na papíře napsané postavy. Z toho plyne další výtka, kterou k filmu mám - nastavovaný závěr. V posledních asi pěti minutách Coeni zkouší ždímat emoce. Dělají tak poměrně nečekaným způsobem, jehož dramatický záměr jsem v kině nepobral. Zpětně už je mi jasný a víceméně jej oceňuju, neboť je docela netradiční, což však nic nemění na tom, že na mě osobně nezafungoval. True Grit mě zklamal podobně jako před třemi lety Tahle země. Coeny raději komediálně :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chytlavý pradědeček texaského Rangera Walkera, co ještě nekope nohou rychlostí světla jako jeho ryšavý pravnuk, nýbrž karabinou Sharp, ústnaté děvčátko vyhrožující soudními procesy a stále lehce napuštěný Dude bez bowlingové koule a županu. Jářku, nesourodá trojice…, ale řeknu vám, až se objeví banda zpustlého Barryho Peppera, po všech čertech cílevědomá… Mohlo by jít o klasický model westernového žánru, kdyby však v kolonce autorů nebyla uvedena jména, co tam jsou uvedena. Černý humor, na žánr nezvykle užvaněné postavy a explicitní násilí - to vše upečeno v lehce rozpoznatelné značkové formě minnesotské fabriky na absurdno s názvem Coen Bros. Je zvláštní, že i přes některé vydařené jednotlivosti nefunguje True Grit bezchybně jako celek (podobně jako Burn After Reading), nicméně to už se autorům v kariéře stalo několikrát a vždy pak přišli ve vydobyté tvůrčí svobodě s něčím novým, co vyrazilo všem dech. A tomu se teprve říká opravdová kuráž.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

možné malé spoilery Po trailerech sem si myslel, že 5 hvězd bude jasných, no žel Opravdová kuráž nesplnila všechny moje očekávání a trailer podbarvený Johnem Casem byl až příliš dobrý. Zas na druhou stranu, abyste si nemysleli, že to zklamání bylo nějak velké. Stále tu máme opravdu výborný western s pravou, špinavou atmosférou západu, kde nebylo vůbec lehké žít a už vůbec ne lehké dokonce přežít. No tempo je na můj vkus opravdu pomalé, a hlavně úvod filmu se opravdu táhne a nebýt Hailee, nudil bych se. Ta je naštěstí jeden z mladých objevů roku a její tvrdohlavá, cílevědomá a nevzdávající se Mattie Ross je zahrána bravurně, i když skoro sem ty chlapy (všechny! :)) někdy litoval. Kvůli tomu, jak s nim mávala, a i kvůli tomu, že i když se nemohla rovnat jejich badass vzhledu, často je překonávala sympatičností. Ne že by Jeff Cogburn Bridges na tom byl až tak špatně. Jeho charisma a hlasový projev, který ho podporuje, + jeho ne zrovna romanticky působící postava (bojím se, že Shatterhandovi by nepomohla ani železná pěst, ani henryovka či medvědobijka, kdyby se dostal na tento západ) je prostě vynikájící a máme tady po Crazy Heart další výkon, který by zasloužil oscara. Damon je pak texaský ranger jak má být. a hraje tu svoji podivnou postavu perfektně, ale to je u něho klasika. Dialogy jsou precizní, napěchované humorem tvrdým jak olovo, které Cogburn sype do nepřátel, soundtrack většinou zkrášlující scény, ale na můj vkus až příliš opakuje stále stejný motiv, a na PG-13 mně docela překvapily krvavé scény (hlavně tedy v tom srubu to bylo opravdu na R). No a až po scénu, kdy se poprvé objeví hlavní záporák bych stále možná uvažoval o 5ti, ale pak se to náhle rozjede jako rychlík a máme tu předčasný konec a úplně nevýrazné finále (podtržené ještě tím dovětkem...). Tohle mně opravdu zklamalo, jakoby náhle film ztratil všechnu svoji promyšlenost a náladu, a zbylo jen podivné něco. Kvůli tomu bych byl schopný dát i 3 (těch 5 totiž rozhodně nebylo nejjistějších), ale uvědomuji si, že sem dal 3 i mnohem zbytečnějším a "hnusnějším" filmům a tohle, i když musím říct, že ti, co píšou, že 3:10 to Yuma je sračka s divným koncem, se mýlí hodně a ten film se tomuhle vyrovnal (i když byl dost jiný) a závěrem ho totálně převálcoval. škoda, mohl to být western ještě mnohem lepší (možná i jeden z nejlepších filmů roku), neviděl sem originál a ani ho raději vidět nechci, aby mi to nezkazilo chut a atmosféru úplně, takhle to je "jen" dobrý film" s krutým vyobrazením západu, perfektními hereckými výkony a coenovskou režií. PS: ty záběry na horizont a samotné cestování napříč krajinou jsou nejlepší záběry filmu. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • Otváracia pieseň, "Leaning on the Everlasting Arms", opakovane spieval alebo pískal kazateľ, ktorého stvárnil Robert Mitchum, vrátane scény, kde sa postava Lilian Gish pripojí. Taktiež jedna z posledných scén, v ktorej je Mattie Ross (Hailee Steinfeld) odnesená do mesta na koni Roostera Cogburna (Jeff Bridges), silne pripomína sekvenciu z filmu Lovcova noc (1955), kde deti utekajú od domu, aby sa vyhli kazateľovi. (Pat.Ko)
  • Keď Ned (Barry Pepper) zajme Mattie (Hailee Steinfeld), pištoľ, ktorou sa jej vyhráža, je Remington New Army. O niekoľko minút neskôr Ned nabíja svoju pištoľ, má Colt Single Action Army. Keď vystrelí na potvrdenie, že Rooster (Jeff Bridges) splnil svoju časť dohody, opäť používa Remington. Avšak, keď vytiahne pištoľ, aby vystrelil na Roostera, má znovu Colt SAA. Hoci je možné, že Ned mal dva revolvery, nikdy nie je vidieť, že by mal druhý revolver pri sebe. (Pat.Ko)
  • Všetky scény, v ktorých sa zdalo, že kone padajú alebo sú v bolestiach alebo v núdzi, boli sfalšované pomocou kombinácie špecifického výcviku koní a šikovnej úpravy. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama