Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 309)

verbal 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak se někdo někoho rozhodne zabít a tak jede, jede, jede, jede, jede, jede, jede a jede a až ho dojede, tak ho nakonec překvapivě zabije, nedává už sám o sobě moc prostoru pro kudrlinky a docela si na něm spálili obřízku a vylámali menoru i židí bratři! Ač je můj milovaný Džef Mosty naprosto excelentní kraví hoch a ta emancipovaná čtrnáctka je nepochybně vlhkým snem všech militatntních feministek, neobsadit do role Texas rangera Šuka Rorýse je téměř neodpustitelná castingová chyba. No co naděláme, je teď chudák na roztrhání a tak jim asi nezvedal týmobajl. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Zem je zamrznutá. Keď chceli slušný pohreb, mali sa nechať zastreliť v lete." Cogburn Jeffa Bridgesa by Cogburna Johna Waynea prestrelil chrchlom. To jeho kopanie do retardovaných indiánskych detí ako do prašivých psov je len jedna z vecí, ktoré inak staromilskej kovbojke dávajú drsnejší "mccarthyovský" (teda dobovo verný) feeling. Skvelý film so špičkovými hereckými výkonmi, vybrúsenými dialógmi a prekvapivo krvavými prestrelkami, ale stará verzia mala napínavejšie finále. - - - Po druhom zhliadnutí musím dať plné hodnotenie, ten film je až na pár zbytočne dlhých dialógov v úvode dokonalá zábava. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výtečný temný western kořeněný černým humorem a jasnými hláškami. K tomu nám do historie westernu přibyly dvě inovované výrazné postavy - čtrnáctiletá prostořeká a odvážná Mattie a věčně opilý zkušený lovec lidí Rooster (=Kohout) Cogburn. Podotýkám, že jde o remake ceněného westernu Maršál (True Grit), za který dostal Oscara v roce 1969 John Wayne za roli šerifa Roostera, zatímco zde možná ještě lepší Jeff Bridges získal na tuto zlatou sošku jen nominaci. Trailery: http://www.csfd.cz/film/268611-opravdova-kuraz/videa/ ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Originál Henryho Hathawaye jsem neviděl a po zhlédnutí Coenovic remaku už ani nepotřebuju. (Politicky) nekorektní film, jehož námětem si představuju nenapsaný román Cormaca McCarthyho (evidentně to nenapadlo jen mě), v čele s brilantním Jeffem Bridgesem a neskutečnou (pro mě oscarovou) Hailee Steinfeld. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nesnáším filmy, kde se vám zprotiví hlavní postava hned na začátku. A já musel v sobě najít Opravdovou kuráž, abych film dokoukal do konce. Mladá holka v podání Hailee Steinfeld si jde sice za svým, ale pěkně ostrým způsobem. A stejně jako Jeff Bridges se ji chcete zpočátku zbavit. Ale v polovině si vás stejně získá (tím, že už moc nekecá a dává prostor ostatním) a vy si užíváte pravou kovbojku, jak má být. I když jde sice jen o remake, ale dobře po Coenovsku zpracovaný. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • O rolu mladej Mattie Rossovej sa prihlásilo 15 000 dievčat, pričom rolu dostala Hailee Steinfeld. Pri obsadení mala 13 rokov. (Pat.Ko)
  • Drew Houpt sa uvádza ako "The New Duke", čo je zjavný odkaz na Johna Wayna ("The Duke"), ktorý hral v pôvodnom filme. (Pat.Ko)
  • LeBoeuf (Matt Damon) kritizuje Cogburna (Jeff Bridges) za to, že bojoval s Quantrillom počas občianskej vojny. William Quantrill bol južanský partizán, ktorý sa pripojil k Konfederácii a bojoval v bitkách pri Lexington a Wilson's Creek. Založil partizánsku jednotku s názvom Quantrill's Raiders. Boli známi tým, že používali taktiky domorodcov na vydrancovanie jednotiek Zväzu a medzi ich členmi boli aj mladí Frank a Jesse Jamesovci. Frank James sa na konci filmu objavuje po tom, čo vystupoval s Roosterom v divokom západnom predstavení. Quantrillovi bol udelený komisár v Konfederačnej armáde v hodnosti kapitána. Niekoľko Quantrillových mužov malo ženské rodinné príslušníčky väznené v improvizovanej väznici v Lawrence, Kansas, ktorá neskôr zhorela, pričom štyri z nich zahynuli a niekoľko ďalších bolo zranených. Skupina Quantrilla sa pokrstila útokom, pri ktorom zahynulo približne 150 mužov a chlapcov a väčšina mesta bolo podpálená. Preto je Cogburnov opis Quantrilla v značnej miere správne. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama