Reklama

Reklama

Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (41)

  • Natáčelo se od 13. listopadu 2009 do ledna 2010 v Anglii (Borhemwod, Hertfordshine, Lancashire, Bradford, Leeds a Londýn). (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2010 na Telluride FF. (Varan)
  • Derek Jacobi ztvárnil postavu Alana Turinga v televizním filmu Breaking the Code a také v divadlech na West Endu a na Broadwayi. Sám Alan Turing (1912-1954) je historickou postavou mající problémy s koktáním. Významně přispěl ke spojeneckému vítězství ve druhé světové válce, neboť se podílel na dešifrování nacistických kódů. Derek Jacobi rovněž ztvárnil titulní postavu v televizní minisérii stanice BBC Já, Claudius (od r. 1976). Také římský císař Claudius v řeči zadrhával. (EbiGuetta)
  • Prvním úspěšným pokusem krále Jiřího (Colin Firth) o přednes byla recitace Hamletova monologu "Být či nebýt". Velká část herců účinkujících ve filmu má vlastní zkušenosti s účinkováním ve zmíněné Shakespearově hře. Derek Jacobi ztvárnil dánského prince ve hře „Hamlet, Prince of Denmark“, Claire Bloom ztělesnila Gertrudu. Jacobi si později zahrál Claudia v Hamletovi z roku 1996, v němž Timothy Spall odehrál Rosencrantze. Geoffrey Rush nějakou dobu působil v australském národním divadle v roli Horácia, zatímco Helena Bonham Carter byla k vidění jako Ofélie v Hamletovi z roku 1990. (EbiGuetta)
  • Hned na začátku filmu se na několik sekund objeví i režisér filmu Tom Hooper jako operátor u pultu se sluchátky při úvodní "řeči" krále Jiřího (Colin Firth). (Pumpenzen)
  • Vulgarity užívané Bertiem (Colin Firth) během svých seancí vedly komisi MPAA ke klasifikaci R. Producenti bratři Weinsteinovi se několikrát odvolali, ale byli odmítnuti. Nakonec se rozhodli sestříhat film pro americká kina tak, aby získal označení PG-13. K oscarové komisi však šla původní R verze a tím pádem je Králova řeč od roku 2005 další v řadě R filmů, které vyhrály Oscara za nejlepší snímek. (Othello)
  • Režisér Tom Hooper točil převážně televizní filmy. Svůj třetí celovečerní pokus přetavil v první oscarovou nominaci. (Othello)
  • Colin Firth byl na Oscara za hlavní mužský herecký výkon nominován již v roce 2009 (Single Man), ale „sebral“ mu ho Jeff Bridges za svůj výkon ve filmu Crazy Heart. Po roce se situace opakovala: Firth a Bridges se opět utkali v boji o prestižní sošku, tentokrát však Jeff s rolí z filmu Opravdová kuráž neuspěl právě ve prospěch Colina. (Othello)
  • Deník skutečného Lionela Logueho (1880-1953) byl nalezen pouhých devět týdnů před začátkem natáčení; proto mohly být různé citace a popsané momenty zapracovány do scénáře. (Othello)
  • Film byl koprodukován v Austrálii, je to tedy první oscarový snímek, v němž má pátý kontinent prsty. (Othello)
  • Ve filmu se objeví narážka na pověru, v Anglii stále přežívající: vyslovit nahlas slovo „Macbeth" přináší smůlu. (Othello)
  • Colin Firth (Jiří VI.) si s koktáním musel poradit sám, ačkoli je jeho sestra logopedka. „Nenaučí vás mluvit špatně,” zažertoval Colin. (Coldrex)
  • Zatímco drama Královna (2006) prý Její Veličenstvo Alžběta II. neviděla, snímek Králova reč si promítnout nechala a oznámila, že ho považuje za velmi zdařilý. (Coldrex)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Britští záporáci ztratí jizvy

Britští záporáci ztratí jizvy

02.12.2018

S poněkud zvláštní novinkou přišel minulý týden Britský filmový institut (BFI). Organizace stojící například za snímky Králova řeč, Sunshine nebo 28 dní poté oznámila, že přestane podporovat filmy,… (více)

Reklama

Reklama