Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Fantastická cesta profesora Aronnaxe ve filmovém zpracování z roku 1954 legendárního dobrodružného románu Julese Vernea. Profesor Aronnax, proslulý podmořský vědec je vyzván námořnictvem, aby identifikoval záhadného tvora, který zničil parník v Severním Atlantiku. Po mnoha dnech hledání však najde něco, co vůbec nečekal. Záhadný tvor je ve skutečnosti ponorka budoucnoti Nautilus, řízená kapitánem Nemo. Jedná se o naprosto nadčasový snímek co se týče triků, s vynikajícím scénářem a hereckými výkony. Obzvláště záběry Nautila pod hladinou a potápěčské scény byly na svou dobu něco naprosto fantastického. Je to první širokoúhlý film společnosti Walt Disney. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

anais 

všechny recenze uživatele

Technicky i dnes perfektní záležitost, na které udiví hlavně podvodní záběry a do detailu propracovaný Nautilus. Verneovky se v Americe točili dost realisticky, a romantické kouzlo Zemanových filmů tady hledat nemá smysl. Zatímco u nás se projevovala větší úcta k původním ilustracím, americké adaptace text ilustrují vlastními nákladnými vizemi. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Roztomilé studiové retro přiměřeně dějově věrné předloze (ale člověk musí oželet scény v polárním moři nebo závěrečný mořský vír), s ucházejícím Nautilem i kapitánem Nemem a s Kirkem Douglasem zpívajícím a líbajícím se s tuleněm. Dokonce se najde i pár záběrů ze skutečných exteriérů mimo studio (tropický ostrov), jestli se nepletu. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po trikové stránce není téhle verneovce co vytknout a nezbývá než uznale pokývat hlavou a napsat, že Oscar za vizuální efekty byl v roce 1954 rozhodně zasloužený. Podmořské záběry berou dech, Nautilus je perfektně a detailně zpracovaný, souboj s obří olihní nemá ani malou chybičku, je vážně napínavý a ani na vteřinu nepůsobí směšně. Na čem se doba vzniku ovšem podepsala, to je děj. Respektive nutná zla, která obsahuje, především scénu (vlastně scény) s hraním na kytaru a skopičiny v podání cvičeného lachtana (typická disneyovská příměs). Méně než čtyři ale nedám. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Efekty jsou i na dnešní dobu skvělé. Souboj s velkou krakaticí je i v této době úchvatný a napínavý. Hodně dobře působil kapitán Nemo v podání Jamesa Masona. Avšak největší škodnou je tu Pepek Námořník v podání Kirka Douglase, který střída komické, vážné a akční scény, tak rychle, že mu nelze věřit ani toho lachtana. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Byla jsem v pokušení dát 3*, ale stejně ode mě dostala i Voyage on the Bottom of the Sea, a tohle je přece jen lepší. Oba filmy vznikly přibližně ve stejnou dobu, ale tady je vidět, že Disney prostě schrastil větší rozpočet a narval ho do triků. Tím pádem mají kouzlo a nepůsobí směšně, i když tý chobotnici taky nebudete věřit, že je živá. Design Nautila se dost povedl a stejně tak se podařilo otisknout do filmu toho Verneovskýho ducha a chuť podniknout taky nějakou výpravu. Nebo si to aspoň představovat. Na druhou stranu příběh podle mě k nejsilnějším nepatří. Knížku jsem nečetla, ale vážně tam šlo jen o to, že Nemo potopí pár lodí, pak Douglase honí indoši po pláži, on jim uteče, zahraje s lachtanem na kytaru+samotnej konec, toť vše? Kirk tam lítá jako přerostlý hyperaktivní dítě, ale jeho entuziasmus mi byl sympatickej. Mason jako Nero přesvědčivěj, Lukasův zapšklej profesůrek taky dobrej a Lorre jako jeho poskok svým vlastním způsobem k sežrání. Zábavnej film "na moři", ale Moby Dick je větší nářez. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (15)

  • V tomto filmu je zdroj energie pro Nautilus zjevně implikován jako jaderná energie. To je mimo jiné naznačeno jaderným výbuchem Nemova ostrova na konci filmu. V původním románu Julese Verna však Nemo vysvětlil profesorovi systém, který se nejvíce podobá baterii s palivovými články. (sator)
  • Až do pozdních šedesátých let dvacátého století byla část představujících vnitřek Nautilu používána jako atrakce v Disneylandu. (sator)
  • Skutečné podmořské záběry byly natočeny na Bahamách na stejném místě, jaké byly použity pro 20 000 mil pod mořem (1916). (sator)

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Reklama

Reklama