Reklama

Reklama

Panství Downton

(seriál)
  • Velká Británie Downton Abbey
Trailer 5
Velká Británie, (2010–2015), 50 h 22 min (Minutáž: 47–120 min)

Tvůrci:

Julian Fellowes

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton, Joanne Froggatt, Michelle Dockery (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(52)

Působivé kostýmní drama Panství Downton, od scenáristy Juliana Fellowese (Gosford Park, Královna Viktorie), držitele Ceny Akademie, se může pochlubit hereckými osobnostmi, jako jsou Hugh Bonneville, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Dan Stevens, Penelope Wilton, Jim Carter, Phyllis Logan, Siobhan Finneran, Joanne Froggatt, Rob James-Collier a Brendan Coyle. Svět Downtonu díky této hvězdné herecké sestavě překypuje nádherou a vášní. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele chrispe k tomuto seriálu (33)

Série 1 (2010) (S01) 

První série je velmi slušná a rozhodně nenudí. Od potopení Titaniku po začátek První světové války. ()

Epizoda 1 (2010) (S01E01) 

Viděla jsem teď pár dílů z třetí a čtvrté řady a říkala si, že si to zkusím dát od začátku. A ano, je zajímavé vrátit se na začátek, když vše, co jsem prozatím viděla, postavy ještě čeká. Je to rozhodně zajímavé už od tohoto prvního dílu (zvlášť porovnávat prozatimní charaktery, které se časem trochu promění), bavila jsem se a vůbec mi nevadilo, že jsem věděla, jak to skončí. Pátou hvězdičku dávám za dvě věci. Za scénu, kdy pán promlouvá k panu Batesovi a říká mu, že musí odejít. Protože to co předvedl ve výrazu Brendan Coyle... to byl prostě herecký koncert. Fakt mě to dostalo. A potom kvůli samotnému závěru, který mi vyvolal úsměv na rtech. ()

Epizoda 2 (2010) (S01E02) 

Ti dva se hledali, až se našli. Pyšná, chladná Mary a Matthew, který je schopen člověku říct, že jeho práce (a v té době tedy prakticky jeho život) je úplně zbytečná. 4,5* ()

Epizoda 3 (2010) (S01E03) 

Musím říct, že mladá Mary mi slušně leze krkem. ()

Epizoda 4 (2010) (S01E04) 

Příjemný závan feminismu. Konec prostě musí vyhnat úsměv na tvář. ()

Epizoda 5 (2010) (S01E05) 

Výstava z růžemi mě natolik dojala, že jsem měla v očích slzy. :-) Ano, svět se mění. ()

Epizoda 6 (2010) (S01E06) 

Díl pný rodících se lásek. A u závěrečného rozhovoru jsem se moc pobavila. ()

Epizoda 7 (2010) (S01E07) 

Tak nám zabili Ferdinanda. A lásku na Downtonu střídají hořké slzy. A já už konečně vím, co jsem v pozdějších dílech nevěděla - co znamená mýdlo milostpaní. ()

Série 2 (2011) (S02) 

Druhá série mě bavila o něco méně než první. Ale asi spíš proto, že jsem byla pořád naladěla a mám náladu, spíš na tu poklidnou vlnu. Nu... kdeže ty loňské sněhy jsou. Zatímco v první sérii byla vrcholná dramata srážky starousedlíků a nováčků, hašteření sester, hra na "mám tě rád nemám tě rád" Mary a Matthewa, nadrženost šedivé Edith, čachry služebnictva a samozřejmě jeden mrtvý v posteli, v této sérii přišla válka a úplně jiný problémy. A na válku a vše s tím spjaté já vůbec nejsem, i když zde je to ve velmi stravitelné podobě. ()

Epizoda 1 (2011) (S02E01) 

Jsem člověk, kterému válka připadá nesmyslná. A tak nechápu jak ženy, které rozdávají bílá pírka, aby v mužích vzbuzovali hanbu za to, že nejdou na smrt, tak muže, kteří se ženou do reality zákopů nebo hůř. Taky, ač mám jinak tuto postavu celkem ráda, jsem nechápala Matthewovu matku, která argumentem, že JEJÍ SYN JE TAM PŘECE TAKY, posílá do války jiné. Jinak nám druhá série naservírovala dvě nové - tuze nesympatické postavy. Ale těch je přece taky třeba, aby se něco dělo. ()

Epizoda 2 (2011) (S02E02) 

Díl u kterého jsem si říkala, zda nemá Edith místo mozku v hlavě piliny. A zpráva, kterou donese pán nešťastné kuchařce mě prostě zvedla ze židle. ()

Epizoda 3 (2011) (S02E03) 

U tohoto dílu jsem si musela hodně připomínat dobré vlastnosti lady Isobel, protože mi fakt pila krev. Jinak musím říct, že na ty "pokojnější" díly se mi dívalo lépe. Ale... doba se posunula ()

Epizoda 4 (2011) (S02E04) 

Ta chvíle, kdy začali vojáci zpívat spolu s Mary byla dojemná. Škoda, že to dorazili tím druhým výstupem. ()

Epizoda 5 (2011) (S02E05) 

Hele... já vím... Matthew... William... ale mě se srdce stejně nejvíc svíralo ve chvíli, kdy byl v závěru ten malej spící chlapeček. ()

Epizoda 6 (2011) (S02E06) 

Válka možná skončila, ale šrámy zůstávají. Nemůžu si pomoct, Edith je mi čím dál tím víc protivná. ()

Epizoda 7 (2011) (S02E07) 

Ty brďo! Kam se hrabe válka! Tenhle díl je čistá deprese. ()

Epizoda 8 (2011) (S02E08) 

Hele já vím... španělská chřipka... John Bates... ale já se prostě nedokážu přenést přes linku malého Charlieho. Vážně mě ubíjí. Nedokážu pochopit myšlení těch lidí, společnosti, i když vím, že taková byla doba. Možná právě i kvůli tomu. A to Ethyl vůbec nemusím. ()

Christmas at Downton Abbey (2011) (S02E09) 

Přiznávám, že od vánočního speciálu jsem čekala více vánoc. Ale to jsem já a moje úchylka na vánoční díly. Ono se dalo celkem po předchozím dílu očekávat, o čem to spíš bude. ()

Série 5 (2014) (S05) 

V páté sérii jsem měla pocit, že tvůrci recyklují stará témata a často jsem si říkalat, že TO jsem už přece jenom viděla. No viděla, v trochu jiné podobě v minulých řadách. Zvlášť linka "kdozabilpanaGreena". Každopádně díky poslednímu dvoudílu jsem vše odpustila. ;) Tam bylo vše jak má být. ()

Epizoda 1 (2014) (S05E01) 

Svět se mění. Od začátku první řady uběhlo v seriálu 12 let. A ty změny sice nejsou fatální, ale velké. A mě je z toho trochu smutno, i když pro mnoho lidí jsou to změny bezesporu k lepšímu životu. Lady Edith je mi moc líto (i když ji stále nemám moc ráda) a ta "Tomova" učitelka mi není vůbec sympatická. ()

Související novinky

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

13.01.2021

Režisér Danny Boyle (Trainspotting, Yesterday) natočí pro televizní společnost FX minisérii o legendární anglické punkové kapele Sex Pistols. Scénář napíší Craig Pearce (Moulin Rouge) a Frank… (více)

Filmové Panství Downton se blíží do kin

Filmové Panství Downton se blíží do kin

09.09.2019

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy… (více)

Panství Downton dostane film

Panství Downton dostane film

15.07.2018

Univerzálně oblíbený a cenami ověnčený seriál Panství Downton se dočká filmového přídavku. V oficiálním prohlášení pak kromě jiného tvůrci potvrdili, že se vrátí i původní herecké obsazení v čele s… (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

Reklama

Reklama