Reklama

Reklama

Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel

(festivalový název)
  • Brazílie Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro (více)
Trailer

Film začíná potlačením vzpoury ve věznici, kam jsou umístěni bývalí drogoví dealeři. BOPE (speciální policejní jednotka, jejímiž členy jsou nerozluční André a Nascimiento) tuto vzpouru vyřeší po svém. Jen několik vězňů zůstane naživu. Tento zásah díky Fragovi, aktivistovi za lidská práva, bude stát Andrého místo a plukovník Nascimento je odklizen povýšením. Díky aktivitám BOPE jsou postupně zbytky drogových gangů rozprášeny, ale jejich místa nahrazují zkorumpovaní policisté, kteří nejsou o nic horší. Plukovník Nascimento pomalu zjišťuje, že byl systémem zneužit poté, co je zabit André. Vyšetřování Andrého smrti ho dovede blízko k zločineckým špičkám, což málem stojí život jeho syna. Nascimento tak rozpoutává peklo, tentokrát ovšem na poli politickém. (merlinovic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (309)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Překvapivý upgrade v porovnání s notně přehypovanou jedničkou. Z úvodního konfliktu, který to celé nastartuje, se sice zdá, že má BOPE ještě tragičtější pí-ár než izraelská armáda, když si ani nedokáže uhájit zásah, který byl kompletně nahraný na bezpečnostní kamery, a duchaplnost politického podtextu začíná někde na úrovni Delta Force, ale vyplatí se nesahat hned otráveně po ovladači, protože Padilha během několika dalších minut začne zprvu černobílou črtu plnit barvami a pak už je těžké z toho odtrhnout oči. Pochvalu před nastoupenou jednotkou si zaslouží i řemeslná stránka celého filmu, která tentokrát nenutí k přivírání očí, ale spíše svou suverénností a pečlivostí způsobuje uvolňování spodní čelisti. Nadbytečný ublábolený voiceover sice do extáze nikoho nepřivede, ale vyrážku jsem z něj taky nedostal. ___________ P.S: Nařčení z fašismu, militarismu a mačismu jsou dost mimo. Předně je potřeba si uvědomit, že film je vyprávěn ze subjektivního pohledu kapitána Nascimenta a nemůžeme po něm tedy žádat žádnou objektivnost, vyváženost, či snad dokonce politickou korektnost. Někdo možná přes těch pár hlášek o "levičáckých šmejdech" a "lidských právech hájících zločince" přehlédl, že výsledný obraz, který film poskytuje, je kupodivu docela komplexní a za největší šmejdy jsou v něm nakonec právě představitelé té nejen brutální, ale i sobecké a bezohledné části brazilských policejních sil. A pamatujete si, kdy naposled jste viděli film, který by takto přirozeně ignoroval jakékoli rasové stereotypy? ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Scéna BOPE vs. zkorumpovaný politik je balzámem na duši. Pokračování brazilského nářezu jde o stupeň výš. Ubylo syrovosti, poselství zhollywoodštělo, ale Padilha obviňuje se stejnou vervou. Akční scény jsou pěknější (lepší vizuál) a huba na zem z nich padá pořád, i když jich oproti první jednotce ubylo. Vynikající. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Z dvojky jsem měl velké obavy. Nejen proto, že většinou jsou pokračování horší než původní film, ale i proto, že se tohle točilo okolo politiky. To první se naštěstí nepotvrdilo a to druhé se nakonec ukázalo býti dobrou volbou. Škoda, že i my v ČR nemáme někoho jako Roberto Nascimento, který by zatočil se všemi zkorumpovanými politiky a všemi těmi lobbisty, mezi politickou elitou, senátory a šéfy velkých podniků. Jeden z hlavních hrdinů jedničky Matias byl odsunut do pozadí a tak se stavebním kamenem stala další důležitá postava jeho velitel Nascimento. Brazilské ghetta vystřídalo celé zkorumpované Rio a opět se dočkáme místy brutální a surové podívané (kupříkladu jak se zbavují nepohodlných novinářů), ale tím to nekončí. Mrtvých je tu hromada, nechybí emoce, zrada, korupce a svým způsobem i jistá forma spravedlnosti…Nicméně boj s prohnilými politiky a elitami je jako boj s Hydrou. Jednu hlavu useknete a jsou hned dvě další… ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tropa de Elite 2 pokračuje v tempe, ktoré nasadila jednotka. Má to neskutočnú razanciu, vizuálne je na tom o dosť lepšie, herci sú výborní, síce sa o mnoho menej strieľa, ale za to sa tu deje viac špinavostí. Celá kopa špinavostí. Riadny hnus. Odvážny Nascimento urobí rozruch, figúrky sa vymenia a kolos sa valí ďalej ... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá akčná dráma, ktorá je pokračovaním slušnej jednotky. Má vydarený príbeh o nekompromisnom veliteľovi jednotky BOPE, Nascimentovi, ktorý stále zostal pracovať pre zbor a po poslednej akcii sa dostane až medzi najvplyvnejších ľudí polície. Tu ucíti skvelú príležitosť a začne robiť všetko preto, aby ulice vyčistil od drog, lenže problémom nie sú len obyčajní díleri, ale celý systém a hlavne skorumpovaná polícia, ktorá sa nezastaví pred ničím a tak problémy hrozia každému, kto sa proti nej o niečo pokúsi. So spracovaním som dosť spokojný, tu sa už s ničím moc netreba dlhšie zoznamovať a tak sa ide hneď na vec, preto už úvodná fáza s väznicou pôsobí príjemne dynamicky a je radosť pozerať na tie dva odlišné pohady na jeden problém. V druhej štvrtine sa to síce trochu skľudní, za čo môže trochu odklon od bežných ľudí až k najvyšším miestam, no stále je to zaujímavé a následne sa to zase začne rozbiehať, väčší priestor dostane skorumpovaná polícia, ktorá je podaná skvelo a hlavne celá posledná tretina sa nadmieru vydarila, pričom pár scén je nezabudnuteľných a pôsobia teda dosť surovo, hlavne vyriešenie problému s novinárkou. Takže opäť to surové a nekompromisné prevedenie je výborne zvládnuté. Akcia je na tom rovnako, ako aj v predchádzajúcom diely, či už množstvom, ale aj kvalitou, takže tu nemám problém. Herecké obsadenie je výborné, Wagner Moura v úlohe Nascimenta je tu ešte lepší, než v predchádzajúcom diely, postava mladého policajta si udrží svoj štandard a zvyšku nemám čo vytknúť, opäť je tu množstvo zaujímavých vedľajších postáv, či už starších, ale aj nových. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, José Padilha si nielen udržal úroveň jednotlivých zložiek, ale aj vďaka viditeľne vyššiemu rozpočtu si ešte vylepšil vizuálnu stránku, takže tu nemám čo vytknúť. Toto pokračovanie je na pohľad trochu iné, no v jadre vlastne rovnaké ako predchádzajúci diel, ale tentoraz som ešte trochu spokojnejší. Nie je to zase veľký rozdiel, ale Elitná jednotka 2 mi príde predsa len o niečo kvalitnejšia a rozhodne by som uvítal aj pokračovanie. 77% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (12)

  • Film byl na 84. udílení cen akademie vybrán jako brazilský kandidát na nejlepší neanglicky mluvený film. Do užšího výběru se nedostal. (chelseaman22)
  • Během natáčení scény policejní akce ve Favele Dona Marta málem došlo ke kolizi vrtulníku, ve kterém letěl kameraman, a vrtulníku, který převážel kapitána Nascimenta (Wagner Moura). (Caaslav)
  • Diogo Fraga (Irandhir Santos), člen komise pro lidská práva, je podložen skutečnou politickou postavou. Jeho předobraz je dokonce možné spatřit i ve filmu, a to během úvodní scény, kdy se odehrává přednáška jeho filmového protějšku, jako osobu osazenou hned v první řadě. (Conspi)

Reklama

Reklama