Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když se člověk ocitne ve vězení, stane se z něj pouhé číslo, písmeno, jen další obyvatel malého zamřížovaného prostoru s podlahou potřísněnou krví. Přesně tak se cítí vězeň R v novém, jakoby paralelním světě s nekompromisními pravidly a tvrdými zákony, ve světě, kde čest není jen pouhé slovo. Je umístěn mezi ty největší drsňáky, v jejichž systému s pevnou hierarchií si musí vybojovat vlastní místo, a hlavně se naučit přežít. „V dopise od kamaráda, který si odpykával dlouhý trest, stálo: ‚Jen čekám a pokouším se nemyslet. Neptej se mne, jak se cítím, jen mi řekni, co se děje tam venku...‘, tak začal náš film,“ říkají tvůrci drsného dramatu R, které je společně se snímkem Prorok řazeno mezi nejlepší vězeňské filmy poslední doby. Mladí dánští filmaři se ve svém debutu především snažili vyhnout klišé příběhů za mřížemi a zprostředkovat divákovi autentický zážitek prostředí, kde se další bezpečnostní dveře otevřou, pouze když jiné za vámi pevně zaklaply. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kdyby člověk neměl aspoň malý stoický nadhled nad realitou, musel by se při sledování podobných realistických filmů určitě hodně rozčilovat a nadávat jak je možné, že z peněz daňových poplatníků (a tedy i z jeho peněz) jsou financovány tak beznadějně zkorumpované a nefunkční instituce jako třeba takovéhle fešácké evropské kriminály, začal by uvažovat o tom, jestli starověké vaření v kotli, středověké narážení na kůly nebo novověké těžké žaláře či nucené práce neměly něco do sebe a jestli je parlamentní demokracie se svým bezzubým právním systémem opravdu tou nejvhodnější formou vlády. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

S dánama poslední dobou zažívám spoustu krásných chvilek (nevim jak se dělá srdíčko).Teda když zrovna fon Depka nevyšle kolizním kurzem planetu Nuda,jejíž drtivý dopad má navíc za následek explozi tak hnusného pozérství,že to nemá obdoby.Po třech PusheRech je tu další (ne)příjemný filmový zážitek se spoustou užitečných rad pro dráhu mukla.Sice sem čuráčtější název na hledání snad v životě neviděl,ale stojí to za to.Kafe sem stihnul dopít ještě ve sladké nevědomosti. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Čistý film, který se zbytečně nekasá a místo pozlátka jde rovnou na dřeň věci. Ačkoli pracuje se stejnými či podobnými proprietami jako většina ostatních žánrově příbuzných snímků, působí v celé své délce mnohem intenzivněji a autentičtěji. Tvůrci hned zpočátku budí drsnou náladou. Pracují s šedým prostředním, dunivým podkresem a všudypřítomnou nepřátelskou atmosférou. Navíc umožňují jisté sjednocení diváka s hlavní postavou. Oba do vězeňského prostředí vcházejí poprvé a nevědí co čekat. Příběhově však R až tak přesvědčivý není. Jedná se o směsici několika nápadů a drsného zakončení, které jsou spolu provázány nepříliš originální a zajímavou dějovou linií. ()

lofa 

všechny recenze uživatele

Drsné a až brutálně surové drama z vězenské prostředí sleduje příběh Runeho odsouzeného za pobodání chlápka. Postupně to vypadá, že se s velkou pokorou dokáže sžít s prostředím plným muklů, když najde cestu, jak si přilepšit do vlastní kapsy a zjednat si i trochu respektu. Jenže vše není tak růžové, jak by si asi představoval a tak ho potká zrada, kterou nečekal a vzápětí je vytažen nový hlavní hrdina, muslim Rashid. Sice mu zbývají poslední 3 měsíce do odkroucení trestu, ale sám si začně uvědomovat, že přežít tento zbytek relativně krátkého trestu nebude vůbec lehké... ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Severský film, a zejména pak ten Dánský, utváří v kategorii drama vlastní disciplínu. Jako by na stupnici mezi klasickým filmovým produktem a dokumentem vznikal vlastní svět, který se ostentativně vyhýbá ověřeným postupům získávání si diváka, až podbízení se mu. R je výstavním příkladem takového přístupu. 80% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Väznica, v ktorej bol film natáčaný, nesie názov Fonden Fængslet a nachádza sa v dánskom meste Horsens. (Jello Biafra)
  • Vo filme môžeme počuť dánsky a arabský jazyk. (Crybaby)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama