Reklama

Reklama

Arrietty ze světa půjčovníčků

  • Japonsko Kariguraši no Arrietty (více)
Trailer

Mezi zdmi a pod podlahami našich domů se skrývá jejich svět. Japonský animovaný film volně vycházející ze známé pohádky Mary Nortonové. Japonské animační studio Ghibli představuje nejen v domácím prostředí, ale i na celém světě absolutní špičku na poli tvorby animovaných filmů pro celou rodinu. Společnost, k níž vzhlíží profesionálové z oboru včetně vedení studia Pixar, si vydobylo celosvětovou slávu okouzlujícími snímky, které převážně vyvěraly z autorské imaginace zakladatele Hajaa Mijazakiho, ale často také čerpaly inspiraci z japonských i světových knih pro děti a mládež. Jak napovídá název, Arrietty ze světa půjčovníčků vychází z mezinárodně populární série britské spisovatelky Mary Nortonové, jež česky vyšla jako Pidilidi. Do scénáře filmu ji adaptoval Mijazaki a režie se ujal animátor Hiromasa Jonebajaši, jenž se předtím podílel na většině produkcí studia počínaje legendární Princeznou Mononoke. Vyprávění filmu se soustředí na vykreslení fantaskního světa půjčovníčků. To jsou malinkatí lidé žijící v prostorech mezi zdmi či pod podlahami starých domů, kteří si vše, co potřebují k životu, půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty takto se svými rodiči žije v domě, kde bydlí babička mladého chlapce Šóa. V den, kdy Šó přijede, zrovna Arrietty čeká její první výprava s tatínkem pro zásoby do světa velkých lidí. (Česká televize)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (181)

Whetley 

všechny recenze uživatele

Prostě malé, roztomilé a vtipné. Moc se mi líbí představa, že bych měl doma takové malé lidičky. Scénář a režie jsou prostě perfektní, především v tom, jak příroda reaguje na dění okolo. Nic není násilné, nic není navíc, přesto je to upřímné, emotivní nebo možná spíš pocitové. Nolanovky se můžou jít (po emocionální stránce) oproti těmhle filmům bodnout, ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Naprosto luxusní záležitost. Neslyšel jsem o tom, nekoukal jsem na trailer a najednou "puf!", je tu něco od studia Ghibli. Na to se musím kouknout, pravím pro sebe. Usadím se pohodlně do křesla, dám před sebe 3 krajíce chleba, máslo, med a započínám sledování. Po snědení prvního kousku si všímám, že už uplynulo 40 minut. Arrietty dokáže neuvěřitelně krásně vtáhnout do děje. Je milá, odvážná ~ dá se říct, že jak všechny hlavní Ghibliovské dívky (Chihiro byla, pravda, trochu jiná). Její rodina je na jednu stranu rozvážná, na druhou trhlá. Dceruška se jim povedla kombinovaně. Na scénu vstupuje také nemocný mladík, který se chce s malou dívčinou za každou cenu spřátelit. Ale jde na to velmi jemně, nenásilně a hlavně od srdce. Nenapadá mne moc věcí, které bych vytkl. (Upřímně: nyní absolutně žádná) Cítím, že to nedosahuje 5*, ale velmi silných hvězdiček čtyř. Vypravte se do krásné krajiny a prožijte kouzelné dny z pohledu malých lidí a jejich problémů. 90% ()

Reklama

Hromino 

všechny recenze uživatele

Důkaz toho, že filmy od Ghibli nezávisí jen na jednom režisérovi, jak se někteří mylně domnívají. Mijazaki si tentokrát jenom dopřál pozici spoluscenáristy a výkonného producenta a je jasné, že to režisér velmi obstojně zvládl i bez Mijazakiho tajtrlíkování za zadkem. Adaptace knižního dílka ze západu se povedla na výbornou, škoda jen toho soundtracku, který zněl až moc disneyovsky a do anime mi to zrovna moc nepasovalo. Arrietty je sympatické děvče, svět "borrowers" byl krásně zpracován a celkově se na to koukalo opravdu hezky. Opravdu doporučuji! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Půjčovníčky nesmí nikdo z lidí vidět !!" - "Půjčovníčky ??" - "Vše, co potřebujeme, si půjčujeme od lidí tak, aby si toho nikdo nevšiml.." Výborná multikulti adaptace Pidilidí, mimochodem vyšperkovaná opravdu skvostným soundtrackem, jíž Hiromasa Jonebajaši naznačuje, že by skutečně mohl dostát pověsti následovníka velkého Mijazakiho, byť právě zde většinu mistrových typických znaků staví na hlavu.. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $18,019,366Tržby Celosvetovo $147,500,000║ Pestrofarebná a roztomilá rozprávka, ktorá si aj pre priamočiary príbeh dokáže podmaniť a okúzliť, plus sú tam pekné piesne, miestami úžasná animácia. /80%/ ()

Galerie (56)

Zajímavosti (4)

  • Snímek v roce 2011 vyhrál cenu Japonské akademie v kategorii nejlepší animovaný film. (Rominator)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Pidilidi“ britské spisovatelky Mary Norton. Knižní předloha se může pyšnit například významným oceněním Carnegie Medal. (Rominator)

Reklama

Reklama