Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

Dont 

všechny recenze uživatele

Rybka, mravenci, mouchy nebo ptáčci působí na provázcích hodně neohrabaně, ale jinak je to docela pěkná pohádka, proložená celou řadou písniček, některé z nich stojí za poslechnutí. Petru Štěpánkovi jde zpěv díky příjemnému hlasu velmi dobře, Jitka Molavcová zpívající za Jorgu Kotrbovou se mi už tolik nelíbila, tohle vnímám jako přešlap. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pěkná, i když místy hodně naivní pohádka, kterou jsem miloval už jako dítě. Krásná princezna, ošklivý král, na druhé straně pak král celkem vlídný, ale vychytralý v podání skvělého Ladislava Peška, a do toho Jiřík, kterému odpustíte i to, že se při těch úkolech moc nesnaží. Pro dítě to má mírně hororový nádech. Z toho hada jsem byl vždycky vyděšený. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Zlatovlásku jsem neměl nikdy moc rád v žádné podobě a tahle filmová verze tomu moc nepřidala. Absolutně mi nesedlo obsazení. Nevýrazný princ, nehezká princezna a přímo strašidelný král v podání Jiřího Holého (zahrál to ale skvěle) mě spíše odrazovali. Písničky mně taky moc nebraly, a proto hodnocení skončí u slabých tří hvězd. Alespoň na průměr to vytahuje klasický Erbenův příběh s pěkným poselstvím. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tak už to v našem zámku chodí každé ráno, každé ráno. Egocentrický král zpívá svým akvarijním rybkám, zlatým akvarijním rybkám. Vůbec je fixovaný na zlato. Ve svém pokročilém stáří se rozhodne oženit se Zlatovláskou. Využije toho, že jeho kuchař se provinil ochutnáním jídla, z čehož je patrné, že král o vaření ví starou belu, a že ten kuchař umí, jak už tak kuchaří obecně, jezdit na koni a může cestovat i na větší vzdálenosti a pošle ho Zlatovlásku hledat. Kuchař Jiřík úkol splní, ale co se tak stane, když se potkají dva mladí krásní lidé. Kvůli rybáři Třískovi byla tahle pohádka dlouho utajovaným pokladem českého filmového fondu. Díky Bohu, že už tomu tak není a čas od času se můžeme podívat, jak Jiřík plní úkoly, aby mu král Pešek dal jednu ze svých dcer, tu zlatovlasou, pro zlého krále. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Petr Štěpánek (Jiřík) uvedl, že film se u nás přibližně patnáct let nesměl vysílat, protože v té době už měl Jan Tříska zákaz vystupovat, takže zakázali vše v čem se vyskytoval. Ale třeba v Sovětském svazu se film vysílal, přičemž odtamtud chodily Štěpánkovi děkovné dopisy. (JoranProvenzano)
  • Rybáři hovoří o zámku na jezeře, kam nelze dojít po souši. Zámeček Červená Lhota ovšem je dostupný přes dvouobloukový most. (Robbi)

Reklama

Reklama