Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Švec Číč (L. Mrkvička) je šikovný řemeslník, ale také veliký šibal a hádankář. Takový, že přehádá nejen pana krále (J. Pehr), pomůže princezně (J. Preissová) k milovanému ženichovi, ale troufne si i na samotného Lucifera (J. Bláha). Vyslouží si tím slávu a bohatství, jenže přitom ublíží svému chudému sousedovi Karafiátkovi (J. Kemr). A tak v něm začne hlodat špatné svědomí. Vrátí se do pekla a tentokrát je v sázce jeho vlastní osud… (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Papundeklová předzahrádka s umělou vrbou před ševcovským domem, ty slunečnice taky nevyrostly na záhonku. Papundeková královská síň, papundeklové peklo a v tom všem se míhá úlisný čertík, který nosí do pekla kde co. Ale čert to vzal ... ano, tak tohle nikdy neříkejte nahlas. Čertovské hádanky a démonicky okouzlující vládce papundeklového pekla. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Dokonce i dřívější televizní studiové pohádky v očividných kulisách mají pohádkovější atmosféru než dnešní filmová pohádková produkce. Tohle je televizní klasika, perfektně odehraná (Mrkvička jako švec s židovskými manýry a též bradkou) a hlavně dělaná od srdce, k atmosféře napomáhá i padnoucí efektivní hudební složka. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"To je bída! Jak může člověk zradit člověka. Ševče, jak jsi jenom mohl...."  Je to sice papundeklová pohádka, ale žádná bída ke koukání to rozhodně není. Příběh o ševci, co měl rozum natolik na správném místě, že nakonec přechytračil i samotného lucifera, má totiž vážně šmrnc. Ladislav Mrkvička v roli ševce je pěkně rozšafný, Pepíčkovi  Bláhovi v roli lucifera zas ta čertovina vysloveně kouká z očí. A na Josefu Kemrovi v roli chudého souseda Karafiátka, co se neprávem dostane do pekla, je zajímavý hlavně už jen ten uhrančivý tón hlasu, s jakým dělá ševci černé svědomí. Celkově jedna z oblíbených televizních pohádek mého dětství, co si právem zaslouží plný počet hvězdiček.   ()

topi 

všechny recenze uživatele

" To je bída, jak může člověk zradit člověka? " Krásná studiová pohádka podle předlohy Jiřího Mahena. V takových pohádkách, kde se vyskytuje i peklo, se vždycky těším, kdo bude hrát Lucifera, nebo nejvyššího pekelníka. V tomto případě to byl Pepíček Bláha a jako satanáš byl jedním z nejlepších pekelných pánů. Pěknou hudbu složil sám mistr Štěpán Koníček. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Sice kulisová, ale velice podařená rozverná pohádka o chytrém ševci, který se nejdříve nechá zlákat zlaťáky, ba dokonce odměnou u samotného Lucifera, až zapomene na dobré srdce a svým sice pravdivým, ale neuváženým rozhodnutím nechá svého kmotříčka v pekle. Jenže svědomí mu nedá klidné spaní a tak odchází do pekla svést hádankový souboj a svého kmotříčka dostat zpět na zemský povrch. Zcela typická česká pohádka s legračními čerty, ukecanými sousedkami a hlavně báječným hereckým obsazením. V mnoha rolích poznáte dnes už zkušené (či mrtvé) bardy, čímž pohádka dostává vzácné kouzlo. Hudba: Štěpán Koníček ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Dvorní dámy v této pohádce mají stejné šaty jako měly princezny v pohádce Zlatovláska (1973). (RozaF)
  • Stejný příběh byl v roce 1976 nastudován i v rozhlase pod názvem "O ševci Čičovi". Režíroval tehdy Karel Weinlich. (Přemek)
  • V čase 57:30 Švec (Ladislav Mrkvička) odnáší Karafiátka (Josef Kemr) z pekla a Karafiátek má jen ponožky. V následujícím snímku před chalupou už má boty, i když byl pořád na zádech ševce. (vera35713)

Reklama

Reklama