Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku chci opakovaně vidět především kvůli jednomu momentu. A tím je písnička "Zlatovlásko...". Její hudební motiv mě vždy dojímá. Ostatní písničky mi pod kůži nepronikly. Jinak tedy ztvárnění mravenečků, kouzelné rybky a umělých vlasů Zlatovlásky je na sedmdesátá léta až příliš dětské. Herecké obsazení je uspokojivé a výprava také moc pěkná, kvituji zvolení filmových exteriérů i skutečné interiéry. Zámky Sychrov a Červená Lhota patří k našim perlám. Překvapuje mě, že takto výpravná pohádka byla ve své době pouze televizním počinem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zlatovlásko, krásko, kdoví co bude dál? Zlatovlásko, krásko, chce tě bohatý král. Nezapomenutelná Červená Lhota, solidní herci (i když ten Štěpánkův nablblý výraz...), chytlavé melodie, milá klasická pohádka v místy úsměvném televizním balení. Jen by si ten Jiřík neměl lít mrtvou vodu do dlaně, když zachraňuje mouchu ze spárů pavouka. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Erbenovu pohádku považuji veskrze za nezfilmovatelnou, takže mi je jasné, že jakákoli filmová adaptace bude vždy plná velkých ústupků. K většině z nich jsem ale v tomto případě převážně velkorysý, protože mi to bohatě vynahrazuje krásná hudba mého velkého oblíbence, Angela Michajlova - on je to vlastně spíš takový muzikál než klasická pohádka, a ty písničky zde bezvýhradně zbožňuju, a pokaždé, když ten film běží v (před)vánočním čase v telce, mi pak ještě dlouho hrají v hlavě. V hlavních rolích zde navíc vystupují herci obdaření mimořádným jazykovým darem - Petr Štěpánek, Jorga Kotrbová i Jiří Holý mají všichni krásnou barvu hlasu a kultivovanou dikci a každá jejich replika či píseň je velká potěcha pro ucho; zvlášť ten PŠ mě zde svým hlasem skutečně okouzluje (když člověk uváží, v čem hraje dnes na stará kolena, je to k pláči...). Moc jenom nechápu ty směšné loutky hmyzu a ptáků apod. (v některých záběrech dokonce včetně viditelných vodicích lan! ostatně ani ty zlaté vlasy Jorgy Kotrbové nevypadají tak, jak o nich mluví rybáři: "Má zlaté vlasy až na zem. Každé ráno, když je rozčesává, jde od nich záře po nebi i po jezeře." - jejich efekt zlatého looku je vyloženě legrační), ale to souvisí s již zmiňovanou nezfilmovatelností, podobně jako se mi zde příliš nelíbí kostýmy, které na mě u většiny postav působí poněkud nepatřičně (např. šaty Zlatovlásky a jejích sester ve scéně, kdy k nim přijde Jiřík, by mi spíš pasovaly k otrokyním v nějakém orientálním harému než k české pohádce natáčené na Červené Lhotě; samotný Jiřík mi pro změnu přijde oblečený jako kat); celkově ale Zlatovlásku považuji za velmi hezký film, a mrzí mě, že je zde v modré barvě. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná klasická česká pohádka, která se svou kvalitou téměř dorovná těm nejlepším a nejklasičtějším, a tak patří k tomu nejlepšímu, co bylo v oblasti pohádek v 70. letech natočeno. Spousta písniček, z toho jedna nesmrtelná, neodolatelný mladý Petr Štěpánek a roztomilá bába kořenářka s podivným, dobře chutnajícím hadem. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Je to víc muzikál, než pohádka, protože se zde zpívá až příliš často (víc, než se mluví), ale je to dobře romantické, Jiřík (Petr Štěpánek), je svému upřímně zlému králi (Jiří Holý) věrný až za hrob, a to doslova. Možná slovo, které ho líp popisuje než "věrný" je "hloupý". Radši mu vydá krásnou Zlatovlásku, do které se sám zamiloval, namísto, aby s ní utekl..., jen proto, aby dodržel své slovo. Zlatovlásčin táta, král (Ladislav Pešek), je ale taky pěkný "krutor", neboť úkoly, které Jiříkovy dává, jsou v podstatě nesplnitelné... No, zdá se, že Erben napsal předlohu dobře :-) Prostě pohádka, která Vás svými scénami a tím, že dobro nakonec vždy musí zvítězit, dojme někdy až k slzám. Verdikt: 3* občas i 3 a 1/2* a 70 - 75 %. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Když ptáci odlétají pro mrtvou a živou vodu, nemají žádné nádoby. Nemohli tedy vodu doručit Jiříkovi v lahvi. Takovou láhev by stejně neunesli. (Petr.Penicka)
  • Petr Štěpánek (Jiřík) uvedl, že film se u nás přibližně patnáct let nesměl vysílat, protože v té době už měl Jan Tříska zákaz vystupovat, takže zakázali vše v čem se vyskytoval. Ale třeba v Sovětském svazu se film vysílal, přičemž odtamtud chodily Štěpánkovi děkovné dopisy. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama