Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dobrá dokumentace příčin globální ekonomické krize. Pro mě to žádné velké neznámo nebylo, ale myslím, že i absolutní laik zde (při spoustě pozornosti) může pobrat pojmy typu CDO, může nahlédnout do jinak totálně neprůhledného světa finančních ochcávek s centrem na Wall Street, může získat alespoň povrchní představu o tom, co se posralo. Spíš než nějakou kravaťáckou špínu viním fiasko celého systému. Ale jelikož i nadále celá situace zůstává výrazněji nezměněnou a k nějaké významnější regulaci nedochází, všechny tyhle věci je pro běžného smrtelníka snad i lepší vůbec nevědět… V budoucnu nám bude veselo;) ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Prestoze se dokument snazi vse krasne vysvetlit i tem, co vlastne nevi, co si treba pod pojmem "obchod s derivaty" predstavit, tak bohuzel musim rict, ze ne uplne vsechno jsem pochopila, coz je ta jedna hvezda dolu, protoze jinak je to perfektni. Ale jinak, ze zit na dluh se neda dlouho a hlavne, ze to vzdy nekdo musi v konecny fazi zaplatit, to vim i bez tohohle dokumentu. Rozhode hodlam dokument sirit dal. Hodne me pobavila scena, kdyz si jeden pan profesor prestizni univerzity svoji praci o "stabilite ekonomiky Islandu" (objednanou a zaplacenou islandskou obchodni komorou ci necim podobnym) prejmenoval ve svem zivotopisu dodatecne po krizi na Islandu na "nestabilita..." a oduvodnil to jako preklep :))) ()

Reklama

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Bravo! Vynikající dokument! Nemohla jsem odtrhnout oči a každou informaci jsem doslova hltala. Problém ale je, že ne všem je dokument srozumitelný, protože kdo neekonomicky vzdělaný ví, co je to swap, derivát, opce, CDS nebo CDO. Ale zase na druhou stranu, ten, koho to vůbec nezajímá, si to ani nepustí. Informace byly úžasně setříděné a přehledné. Rozdělené dokumentu na 5 částí, kdy v každé se věnovali různému období před, v a po krizi byla vynikajícím vodítkem, jak se neztratit. Já bych chtěla jen dodat, že když už se na konci zmiňovali viníci, tak bych vypíchla i G. Bushe a ne jen jeho. Protože se má za to, že právě on podpořil finančně banky. Tím právě mohli vzniknou právě tyto nebezpečné deriváty. No ale to jsem odbočila. Rozhodně si to pusťte!, protože je to náš svět, ve kterém se tohle děje!! ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Príčiny a prejavy finančnej krízy v "dokumentárnom šate". Tento pútavý materiál obsahuje od čísel a ekonomických ukazovateľov cez rôzne štatistiky aj cenné výpovede zainteresovaných autorít. Fergusovi sa zadarilo. Poskytol faktami vypiplanú komplexnú analýzu, ktorú pochopí aj človek bez špeciálneho ekomonického zamerania. Je však možné, že miestami dajú odborné termíny trochu zabrať, v kontexte sa divák určite nestratí. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prachy prý ničí charakter...no, tato kapka už je dávno za námi, nyní už prachy ničí celé rodiny, obce, města, státy. Když už nemají na Wallstreetu z čeho hrabat, vyhlásí krizi. Kapitalistický globální trh krizi potřebuje ke svému přirozenému chodu, je to její hnací motor, ony ty ranče, pozemky, jachty, letadla, vrtulníky, monstrózní paláce, děvky a drogy někdo vždy musí zaplatit. Ještě, že je Amerika a okolní svět plný vážených klientů, ze kterých lze stále něco ždímat. Další investigativní dokument poukazující na fakt, že jsme jako vývojový druh už dávno a dlouho v prdeli, kdo jiný by toto mohl vymyslet. PS: Zdejší poznámky o jednostrannosti dokumentu jsem nějak nepochopil. Jenda polovina miliardářů rozhovor odmítla, ta druhá při rozhovoru počítala, kolik minut režisérovi ještě zbývá k pokládání dalších otázek, jaký jiný pohled by byl ještě třeba k tomu, aby člověk pochopil, kdo a kde drží moc nad cenou prakticky čehokoli, včetně pitné vody?? ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama