Reklama

Reklama

The Last Voyage of the Demeter

  • Velká Británie The Last Voyage of the Demeter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Již několikátá variace Stokerova "Drákuly", tentokrát zaměřená na onen neprobádaný úsek cesty přes moře do Anglie. Děj se odehrává na palubě obchodní lodi Demeter během její plavby z Transylvánie do Anglie a sleduje osud nešťastné posádky této lodi, která převážela rakev hraběte Drákuly. (akisha)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (152)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdo zná předlohu, tak ví, byť cesta lodi není popsána tak, aby z toho byl dvouhodinový film, jak vše dopadne. Já jen očekával, zda půjde o prvoplánovou řezničinu, což by vzhledem k malému počtu členů posádky bylo asi rychlé, nebo konverzačku s občasným zákusem. Naštěstí je film někde uprostřed, a tak se sice povídá, ale nejsou to vyloženě bláboly, a také zakusuje. Pěkný šedomodrý vizuál, jak ho známe ze série Underworld, Van Helsinga a dalších kousků, je lehce prošpikován oranžovými světýlky a ve stínech ukrývá smrt. Hrabě je zde Nosferatu, co má blíže k stejnojmennému filmu s Maxem Schreckem. A nebojí se kříže! Občas napínavá scéna, nejvíce asi ta s Tobym v kajutě, ale jinak jakýsi neklid rezonuje celým snímkem. Dobro a Zlo. Upíři na slunci to mají za pár... Přirozeně lidé jsou v pasti s bytostí, proti níž nemají šanci. Jo, vetřelce můžete vystřelit do vesmíru, ale upíra? A protože loď není nijak velká, tak naháněčky v podpalubí postrádají smysl. Navíc upír se dokáže pohybovat nadsvětelnou rychlostí...skoro. Na rozdíl od brblalů jsem spokojený, protože sice by to bylo hezké jako stará hammerovka, jenže tyhle časy jsou dávno pryč, a tak by z toho byl leda kýč. Snad jen ty krysy, průvodkyně hraběte po Londýně, zmizet neměly, ale jinak dobré. 3,5* ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ve své jednoduchosti parádní nápad a obrovský potenciál je zde trestuhodně zabit nedostatkem citu pro tvorbu působivého obrazu, neschopnosti napsat smysluplný scénář a zoufalou absencí jakékoliv tvůrčí kreatvity, touhy po invenci, či snad jen znalosti už ověřených postupů. Tam kde to mohl být tísnivý, syrový, fyzický, survival horor, je to jen něco jako trapná (až parodická) povídačka vesnického ožralce.. Tady se dala tvořit kulervoucí atmosféra zvukem (vrzání lodi, vlny nonstop narážející o její trup, šustění krys..), správnou prací s kamerou (víc do kontrastu a méně do barviček) a smysluplnou prací s interiéry (tady práce s prostorem lodi nedává absolutně žádný smysl).. Namísto toho je to natočené jak nejlenivěji to šlo, někdo shrábnul prachy a námět roku spláchnul do hajzlu. Bravo dementi. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Øvredal už párkrát ukázal, že cit pro horor má a i když Deméterova poslední plavba není tím nejlepším co kdy natočil, disponuje tenhle horůrek na hraně béčka slušnou atmosférou a hlavně povedeným Draculou. Celý film by se sice dal shrnout do věty : Dracula jede na výlet lodí a všichni umřou, ale to nijak nebrání tomu aby to byla dostačují, byť nijak originální a převratná zábava, kterou kupodivu nezkazí ani chvílemi dementní chování postav a dokonce ani opět přepálená stopáž. Nečekal sem nic a proto opatrná spokojenost...60% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Levně až televizně vypadající horor, který si bere inspiraci ze starších hororů, takže vypadá náležitě starosvětsky. Co mě ovšem nebaví je už poněkolikáté nezajímavá režie norského režiséra, který mě zatím žádným svým kouskem nedokázal vyloženě strhnout a ani Demeter na tom nic nezměnil. Přitom látka jako stvořená k nějaké naháněčce ve stylu Predátora nebo Věci. Herecké výkony bych se potom neváhal nazvat vyloženě nudnými. 50% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Sera Davose budu stanovat navždy, ale v případě Poslední cesty Demeter se mé srdce nepohlo. Tvůrci nepřišli s ničím, co by překročilo jednu či dvě věty, kterými se dá příběh/celý projekt popsat. Film si nenechal/nevymyslel žádné tajemství, kterým by diváka překvapil, a samotné provedení není na takové úrovni, aby existenci filmu ospravedlnilo. Proč to nefunguje jako malý atmosférický horůrek podle mě tkví zejména ve slabém soundtracku a špatném přidělování času jednotlivým záběrům a událostem. Nikdy nepřijde žádný zvrat. Na důležitých záběrech (poslední oheň na moři například) oko kamery setrvá jen chvíli a moment tak nemá šanci se stát opravdu působivým a srdceryvným, zato nic neříkajících záběrů tmy je tam subjektivně tak půlka stopáže. Škoda. Očekávání jsem sice neměla velká, ale i tak je film bohužel nedokázal naplnit. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (17)

  • V roce 2023 byl v kinech uveden i jiný film, v němž vystupuje postava Drákuly, a to komediálně pojatý Renfield, o jehož distribuci se postaralo studio Universal, které uvedlo i tento snímek. Za zmínku stojí i fakt, že oba projekty v kinech propadly. (fiLLthe3DD)
  • Film sa natáčal v Nemecku a v Malte od 30. júna 2021 do 1. októbra 2021. (Ronan)
  • Demeter má spojitosť s gréckou mytológiou. V starovekom gréckom náboženstve a mytológii je Demeter olympskou bohyňou úrody a poľnohospodárstva, ktorá riadi úrodu, obilie, jedlo a úrodnosť zeme. Hoci je väčšinou známa ako bohyňa obilia, vystupovala aj ako bohyňa zdravia, narodenia a manželstva a mala spojenie s podsvetím. (Arsenal83)

Související novinky

Plavba s Drákulou našla režiséra

Plavba s Drákulou našla režiséra

02.10.2019

Po takřka dvou dekádách příprav to vypadá, že se Drákula konečně vyplaví směr Londýn. Hororový snímek The Last Voyage of Demeter totiž nejspíš našel režiséra. Tím by měl být André Øvredal (Noční můry… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall a smrtící náklad z Transylvánie

Neil Marshall a smrtící náklad z Transylvánie

14.05.2012

U filmu The Last Voyage of the Demeter je situace taková, že v jeho realizaci uvěříme až u závěrečných titulků hotového filmu v kině. Bragi Schut (Hon na čarodějnice) napsal scénář už před deseti… (více)

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

Reklama

Reklama