Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Speciální jednotka zde funguje jak sám Rambo, hromady nepřátel, který padají pod francouzskými kulkami jako mouchy, se v další scéně hrnou v tom samém počtu. Trochu to připomíná KOMANDO, RAMBA a ÚTĚK ZE SIBIŘE dohromady. Ze 110 minut stojí za něco tak polovina. Film sice kopíruje hrdinský americký slátaniny, Francouzi se ale vyhnuli minimálně těm otřepaným kecům "proč já" atd. Rozhodně to není nadprůměr, ale méně, jak 3 hvězdy si film taky nezaslouží. Když odmažu hromadu patosu, tak tu máme akční film s několika super přestřelkami, sympatickou Diane Kruger a francouzský styl natáčení, který mně osobně se hodně líbí. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Reklama na francouzskou armádu ve stylu Call of duty, která se opírá o nádherné lokace a velmi dobře natočené akční scény v první polovině snímku. Přestože logika a reálnost celého dobrodružství jdou stranou (Pět frantíků stojí vedle sebe na holé pláni a bez problémů kosí hordu talibanců, kteří zcela logicky běží přímo k nim, div se jim očima nenapíchávají na hlavně. Rovněž důvody toho, že si sebou speciální jednotka nevezme telefon a rozhodne se tedy vyrazit přes Hindúkuš do Afgánistánu, jednoho zarazí). Nevyhneme se ani patosu (akční scéna se během půl minuty změní v idylku v utlačované vesnici, kde si vojáci začnou vybírat látky na trhu od místních převelice pohostinných vesničanů:). Nicméně celé toto aranžmá přijímám a nechávám se vézt a bavit na vlně kvalitní akční zábavy. Je tedy převeliká škoda, že se film v druhé polovině mění z akčního nářezu v neuvěřitelnou cestu se scénami ze zasněžených horských hřebenů alá Pán prstenů. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Nic jsem od Speciální jednotky nečekal, pouze doufal, že kladné ohlasy kolem mě se vyplní a bude z toho další dobrý akční film z vojenského prostředí. A ohlasy nelhaly. Opravdu se jedná o kvalitní, nebudu říkat válečný, i když se to v některých pasážích může takto jevit, francouzský snímek. A musím uznat, že i když příběh je celkem jednuduchý, člověk se v něm neztrácí tak, jako bylo u konkurenčního Act of Valor. A ano, je plný klišé, ale co, film ubíhá rychle, je ze dvou třetin nabušený skvěle natočenou akcí a až konec se nese v klidnějším tempu. Navíc krásné záběry afgánské a pákistánské přírody jsou jak dělané pro oko diváka. Hudba a herci taktéž bez problému. Jedná se prostě o překvapivě nadprůměrný film, který ode mne dostává rozhodně palec nahoru. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film čpící napětím, olovem a střelným prachem ze země galského kohouta. To je poslední dobou hodně problematická kombinace. Výsledek? Něco takového by napsal Karel May, kdyby žil dneska. Taková dobrodružná pohádka, v podstatě nikoho neurážející, kde pár správných hrdinů odolává náporu zdivočelých domorodců při osvobozování arizonské pěnice Tornado Kruger. Vše zdamatizováno postupnými nucenými odchody členů týmu za slov "utíkejte, budu vás krýt" a v líbivém a technicky precizním podání. Pokud nad tím člověk moc nepřemýšlí, ani mu nemusí vadit dost násilné přechody mezi jednotlivými epizodami a je naopak rád, že z Francie stále ještě může přijít i něco jiného než existenciální drama o anarchofeministické lesbičce vyrovnávající se s první menstruací. Pozitivní konstruktivní kritika tak velí neposmívat se hloupoučkým dialogům a naprosto předvídatelnému ději, ale prožít si napětí u dobrodružství několika správných chlapů a trnout při myšlence "jestlipak oni ji zachrání?" ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Výsledek u speciálnich jednotek není nikdy zaručen, proto jsou speciální..." Kto by tušil, že táto veta z úvodu filmu zhrnie i film ako taký. Francúzštinu veľmi nemusím, preto som po veľmi, veľmi dlhej dobe zvolil český dabing. Ten ale riešiť nechcem. Príbeh, atraktívne prostredie, útek cez hory - hovorím si, toto bude ono. Bohužiaľ pri experimentovaní a hraní sa na hrdinov, výsledok už nieje zaručený vôbec. "Patrik" Eliáš odhodil hokejku, vzal sniperku a ukázal ako na to. Postavy sniperov vo filmoch mám rád, škoda, že režisér nevedel kedy dosť. Jeho beh pred asi 40-timi Talibancami, ktorí nie a nie ho trafiť, mi zvlnil obočie, rovnako prestrelka v horách kde štyria "špecialisti" strieľajú po stojačky!!! a proti nim opäť hromada Talibancov. Tí, buď majú slepé náboje, alebo sú kurva vážne slepí...Rovnako smiešne pôsobí návrat do dediny a prestrelka, kde im takmer všetko vychádza. Na istú smrť asi ťažko nájsť lepšie miesto ako úzke a spletité uličky, ale im to ide. Aby som iba nehrešil, boli tam aj dobré momenty a na to aby to bol výborný film , nebolo treba viac peňazí, len trochu reálnejší pohľad. Nič viac. Ako spomína lioncel, domáce kino dostalo zabrať...60%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Zbraně Talibanců byly legendární sovětské útočné pušky AK-47 ráže 7.62x39mm, kulomet PKM ráže 7.62x54R a britský druhoválečný kulomet Bren ráže .303, který má původ v československé brněnské zbrojovce. Talibanský odstřelovač ohrožoval vesnici sovětskou samonabíjecí odstřelovačskou puškou SVD Dragunov ráže 7.62x54R. Eliminován byl Eliasovou francouzskou odstřelovací puškou PGM Ultima Ratio ráže 7.62x51mm. (c.tucker)
  • Ve scéně, kdy speciální jednotka vyskočí z letadla, mají všichni členové nasazené brýle. Těsně nad zemí je už však nemají, přitom je kvůli tlaku, rychlosti a ovládání padáku nepravděpodobné, aby si je nasadili během volného pádu na helmu. (TheDave)
  • Záverečnými titulkami film nekončí. Na konci titulkov možno vidieť krátku scénu ako to s členmi špeciálneho tímu dopadlo. (koba)

Reklama

Reklama