Reklama

Reklama

Vražda v salónním coupé

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V luxusně zařízeném salonním coupé mezinárodního rychlíku cestují tři pasažéři: slavný český policejní inspektor Trachta, průmyslník Meyer, který vyrábí všechno pro zahřátí (kožichy, rum, šamotové cihly), a továrník Bierhanzel, výrobce masti pro houstnutí vlasů. Ve stanici Istanbul přibude k této trojici inspektorův žák, policejní praktikant Jindřich Hlaváček, dokončující svou diplomovou práci o vlakové kriminalistice. Cesta probíhá klidně až do chvíle, kdy továrníka Bierhanzela rozbolí zub. Vlakový steward - jakýsi konduktér pro boháče - přispěchá se šlapací vrtačkou a továrník se po zákroku cítí mnohem lépe. Záhy bolest pomine úplně, neboť Bierhanzel zemře. Takto efektně otevřel Jára Cimrman svou detektivní hru "Vražda v salónním coupé", v níž zúročil své zkušenosti z policejní služby na vídeňské "čtyřce". O jeho kriminální a kriminalistické kariéře nás poučí série fundovaných přednášek, polemizujících s rakouským středoškolským profesorem E. Fiedlerem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

Infernor 

všechny recenze uživatele

Snad všechno z plodného scénáristického pera dua Smoljak-Svěrák stalo se již, anebo se jenom stane, zlidověnou klasikou, která bude ještě velice dlouho, ne-li navždy (doufejme), parafrázovaná v slovním projevu nejedného fanouška DJC při pivku v hospodě, ale nejen tam.. Sám jsem, při svém vlastním výzkumu problematiky J.C. zjistil, že prakticky není životní situace, na kterou by nebylo možné aplikovat adekvátní výňatek z některého díla výšezmiňovaného tvůrčího dua parafrázující danou vzniklou situaci. Toto jenom dokazuje, že nejlepší hry píše sám život a že pánové Smoljak a Svěrák jsou jeho geniálními pozorovateli, kteří zvládají své životní zkušenosti bezbolestně, citlivo a s jakýmsi laskavým humorem přenést do svých krásných a vtipných her. Děkuji Vám, pánové.. Avšak bavíme li se o hodnocení jednotlivých snímků, kde ne každá hra splnila mé očekávání, tady dle mého názoru nesaháme k metám nejvyšším, jelikož osobně považuji hru Vražda v salonním coupé, bavíme li se pořád v rovině fenomenálního potenciálu autorů, za pouhý průměr v jejich kolekci her o proslulém českém Vídeňákovi.. ()

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Hra skvělá, mrzí mne natočení. Spoustu lidí, zde píše, že jde o nadprůměrnou zábavu, ale podprůměrného Cimrmana. Mně vadí mrtvé publikum. Doporučuji radši místo videa jít do divadla, případně koupit si LP hry, dá se sehnat všude. Nebo zapátrat po internetu, je tam záznam v obsazení Svěrák, Brukner, Smoljak, Vozáb, Unger a diváci jsou opravdu živý, celkově je to asi nejlepší verze. ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Dosud sem neviděl všechny hry ale tahle na mě zatím zapůsobila neslaběji.Moc tradičních perliček sem v ní nenašel.Citelně hře chběl pan Svěrák a Smoljak mi připadal moc vážný.Sedí mu mnohem více role blbečků a rebelantů.Ale i tak se jedná o nadstandartní zábavu v zaplavě dnešních seriálu a ság na tisící ppokračování. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, tady je uvodni seminar krapet slabsi. Bohuzel tu chybi Sverak a Genadij Rumlena je zoufale nevtipnej, fakt nevim, kde to vyhrabali. Co se tyce Vondrusky, ten spatnej neni, ale obcas zapomina text, prerikava se, nebo se rozesmeje. Samotna hra ma pomalejsi rozjezd, ale jakmile dojde k vrazde a Smoljak zacne vysetrovat, tak se to zase rozjede. Tady je slusnej i Genadij, trochu mi pripomnel Crabtreeho z Halo, Halo. Jinak krome skvelyho Smoljaka stoji jeste za pozornost Cepelka, hlavne jeho vyslech Vilmy je hodne vostrej. Jinak film Rozpusteny a vypusteny jsem videl pred timhle, takze mi byly naky scenky povedomy, ale i tak jsem se u nich bavil. Lehce slabsi, ale porad na 5*. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Hra samotná není špatná, docela mě pobavila a některé scénky z ní mi v paměti určitě ještě dlouho zůstanou, ale jen kvůli ní to tentokrát na čtyři hvězdy nevidím, protože seminář je tu tentokrát tak nevtipný a nudný, že jsem ho ke konci musel ke konci až přetrpět. Zasmál jsem se při něm asi jednou a to už ani nevím přesně čemu, asi při ignorování Rumleny, což je jediná scéna, kterou si z tohohle semináře pamatuji ve spíše pozitivním duchu. Slabší seminář jsem zatím u DJC ještě neviděl a natolik mi pokazil dojmy, že je ani hra moc nezachránila. Bohužel. Ale jako celek mě to pořád bavilo víc než Vyšetřování ztráty třídní knihy. Jen teda nechápu, proč u DJC je skoro vždycky jedna z polovin celého představení viditelně slabší než ta druhá... Silné 3* ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Ve hře to sice není zmíněno, ale dle programu představení se Továrník Meyer vlastním jménem jmenuje Karel a Továrník Bierhanzel Josef. (mnaucz)
  • Námět na hru dal Jaroslav Weigel. (Kulmon)
  • Praktikant Hlaváček je nejoblíbenější rolí Petra Bruknera. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno