Reklama

Reklama

Cesta času

  • Francie Voyage of Time : Au fil de la vie (více)
Trailer 1

Bezmála čtyřicet let se ve vizionářské mysli jednoho z nejvýznamnějších amerických režisérů Terrence Malicka rodila myšlenka na ambiciózní esej, která nakonec dostala tvar filmu Cesta času. Snímek se nezabývá ničím menším vznikem, vývojem a zánikem známého vesmíru, životním cyklem sluneční soustavy. V centru Malickovy pozornosti pochopitelně leží evoluce různých živých forem, jejich rozmanité podoby, proměny od jednobuněčných organismů až po formování lidské civilizace. (Film Europe)

(více)

Diskuze

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Ondrus

Tak Film Europe blůčka nevydává, to je u nás naprostá utopie.

A co se IMAX verze týče... Nadobro snad ne, ale momentálně jo - je tam nějaký problém s právy (něco na způsob toho, co teď zažívá Terry Gilliam).

Ondrus

Ondrus (hodnocení, recenze)

Tak koukám, že to už u nás vyšlo na DVD a Blu-ray nic.

Co se týče IMAX verze, nevíte o ni něco nového? Je to už nadobro mrtvé?

na příspěvěk reagoval Lavran

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Mimochodem, avizovaná kniha od Paula Mahera vyjde pod hlavičkou nakladatelství Wallflower Press a pojednávat bude o produkci filmu a jeho vědeckém zákulisí. Osobně se nemůžu dočkat!

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Pár přívětivých slov:

"The thing you can appreciate most about Voyage of time, in addition to the gorgeous cinematography, is how definitive it is as both spiritual art and scientific documentation of our planet and its biology. It's crafted by a poet/philosopher visionary director known for having an eye for seeing the wonder and splendor in everything, and there is rigorous scientific accuracy that you rarely get to see in movies. The filmmakers were very deliberate in what they show, choosing to portray images of prehistoric life and the cosmos that we have enough scientific evidence to visualize accurately. The film is timeless. It's almost like the main reason it was made is to serve the purpose of being the ONE movie you'd want to store in a capsule for one day showing an intelligent alien visitor the cliffnotes history of our world."

https://www.resetera.com/threads/can-we-talk-about-how-awesome-voyage-of-time-is.39694/

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Ještě dodatek k předchozímu postu; kniha by měla (alespoň dle předmluvy k Maherově knize All Things Shining) vyjít příští rok.

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Paul Maher Jr., autor knihy One Big Soul: An Oral History of Terrence Malick, momentálně (ve spolupráci s Malickem samotným!) pracuje na knize o vzniku Cesty času.

scartino

scartino (hodnocení, recenze)

Ruský dabing ve snímku, kde padlo pár slov o matce přírodě mi zas tak nevadil. Pod tagem "Dokumentární" jsem si ale představoval trochu něco jiného, ale tak proti gustu.... ^_^

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

JohnMiller

Ano, to samozřejmě vím, ale za kvalitní bych ho určitě nepovažoval a navíc je s ruským dabingem (!!!). Nicméně, pokud to někomu stačí...

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Ehm... ehm... na netu už je velmi kvalitní rip francouzského blu-ray vydání, titulky se pokusím dodělat ještě během dnešního večera.

na příspěvěk reagoval JohnMiller

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Moc hezky o Cestě času píše Marek Vácha v aktuálním Respektu...

"Malick nenabízí odpovědi, ptá se. V pěně všedních dní ale stojí za to občas zvednout hlavu a zeptat se. Že někdo natočil Cestu času, je pro mě krásnou zprávou o tom, že si pořád ještě umíme položit ty zásadí otázky."

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Po včerejší premiérové projekci v Lucerně můžu odpovědně říct, že jsem se už dlouho u nějakého filmu nesetkal s tak špatně přeloženými českými titulky. To je tak, když se k překladu poezie přistupuje, jako by se překládal návod na obsluhu rychlovarné konvice.

Pár příkladů:

"Love poured out" - přeloženo jako: "Láska, která se rozlila" (sic! - navíc to na daném místě takto přeloženo nedává sebemenší smysl a rozbíjí to význam celého segmentu)

"Riddle to myself" - přeloženo jako "Jsi pro mě hádankou" (ačkoli Cate Blanchett zde mluví k sobě - k sobě jako člověku, hádance sobě samému, nikoli k Matce)

"Oh, mother, Abyss of Light" - "Ach, matko, světlo v temnotách" (propast světla je zřejmě nuda...)

"Oh mother, what do I love when I love you?" - Matko, co miluji, když ti dávám lásku?" (aneb proč to nepřeložit tím nejvíce kostrbatým způsobem)

"What lives in you..." - v daném kontextu nesmyslně přeloženo jako "Co v Tobě žije...", namísto přesnějšího "Co žije v Tobě..."

 

a mohl bych pokračovat s další desítkou podobných příkladů; naštěstí už si velkou část z nich ani nepamatuji...

Mrzí mě to o to víc, že to filmu - i jeho vyznění - dost ubližuje.

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Tak mohu i z vlastní zkušenosti potvrdit, že japonské blu-ray vydání je opravdu region free!

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Jen ještě drobné info k očekávanému francouzskému blu-ray vydání: Podle kamaráda z Francie, který má už pár dní k dispozici recenzní kopii disku, má francouzská edice výrazně lepší obraz než japonská. Nejen kvůli financím (francouzská vyjde v přepočtu o polovinu levněji) tedy jistě lepší posečkat na tamní vydání...

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Docela zajímavé zjištění pro všechny, kterým se nechce čekat na francouzské Blu-ray vydání: japonské je podle všeho region free (testovali to nezávisle na sobě dva moji známí z Německa a Francie). Jen ta cena může leckoho odradit...

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Kdo má zájem, nechť dorazí ve středu 20. září od 19:00 na projekci Cesty času do Městské knihovny v Praze; promítání proběhne v rámci cyklu Spiritualita a film a budu tam hostovat. Lístky už by měly být v prodeji... ;)

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Steadicam

Tož to děkuju za upozornění. Že Malicka na Waveu řešili jsem fakt nikde nenašel, budu hledat dál a usilovněji, když teď vím, že to existuje.

pan Hnědý

pan Hnědý (hodnocení, recenze)

Lavran

Jaká je výpověď Terrence v Cestě času? Odhalil nám více, než hodiny dokumentů v rámci BBC? Řekl bych, že v žádném případě. A ty střihy amatérských záběru lidí těžký wtf!? O malinko lepší, než Song to Song, kde nám tenhle vizionář vypovídá o falešné lásce, nevěře a alkoholu spojené s vyumělkovaném herectví a prázdnoty postav.

Steadicam

Steadicam (hodnocení, recenze)

Sharlay

Na jejich úvod k Cestě času jsem dost zvědavý, jelikož se oba k Malickovi dříve vyjádřili - v Čelistech na Rádiu Wave v roce 2011 dost silně zkritizovali Strom života. Cestu času podle všeho zatím nikdo z nich neviděl, takže jejich úvod se bude nejspíš nést v duchu shrnutí Malickovy tvorby a dosavadních ohlasů na Cestu času. Malickovy současné filmy v lásce moc nemají, jako tvůrce jej nicméně respektují (Aleš Stuchlý jednou v Čelistech řekl, že Tenkou červenou linii považuje za jeden z nejlepších válečných filmů všech dob). Určitě budou mít co říct a poskytnou zcela jiný pohled jak Lavran. Uvidíme :)

na příspěvěk reagoval Sharlay

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Sharlay

Těší mě, že si mých postřehů a textů tolik ceníš, ale zase bych tolik nepřeháněl... :) Správně říkáš, že i laická a ryze nadšenecká zmínka má svou nezpochybnitelnou hodnotu; vždyť častokrát právě laik dokáže postřehnout to, co tzv. "odborník" skrze notně omezující brýle své odbornosti nevidí, co mu zůstává skryto - a tím i "odborníkovi" (je-li ovšem onem odborník dostatečně otevřený a vstřícný) umožní zahlédnout nové a netušené obzory, posunout se ve svém uvažování, bádání dál. Kolikrát už jsem byl svědkem toho, že ty nejoriginálnější a nejhlubší postřehy vyšly z úst docela normálních a často i nevzdělaných lidí - snad proto, že se nepokoušejí na druhé a priori působit "hluboce" a chytře, ale zkrátka jen vyjadřují, co v dané chvíli cítí; a to je nakonec to vůbec nejhodnotnější. Moc se tedy těším, co k filmu napíšeš, stejně jako se těším na texty a postřehy kohokoli jiného, ať už dotyčný/dotyčná Malicka zná jen z doslechu či se mu soustavně věnuje řadu let. ;)

na příspěvěk reagoval pan Hnědý

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Lavran

Však to byl jen nevinný nápad :-) Sám na LFŠ jedu jako press akreditovaný účastník a o <i>Voyage of Time</i> plánuji něco napsat, ale co se týče psaní o filmech, to jsem jen takový nedorostlý samouk a nadšenec. Ve srovnání s tebou  a tvými postřehy je jasné, že kdokoliv, kdo o tom bude psát po tobě, tě jen sotva překoná a jen sotva k Malickovi obecně napíše něco zajímavějšího než ty. Ale co už, kostky jsou vrženy a opravdu jakákoliv zmínka k tak nedoceněnému a monumentálnímu dílu je dobrá, byť i jen laická a převážně z nadšení. Aspoň tak to vidím...

na příspěvěk reagoval Lavran, Steadicam

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Bluntman

Loni jsem byl na LFŠ vůbec poprvé a máš naprostou pravdu. Nicméně alespoň jednu výjimku si stejně pamatuji, a totiž když projekci dokumentu <i>Truffaut/Hitchcock</i> úváděl Radomír Kokeš (zde na ČFSD uživatel Douglas), jenž s provozem Filmovky nemá nic společného a byl tam z pozice akademika, který má k promítanému filmu co říct. Nic proti pánům Schmarcovi a Stuchlému, ale ať pátrám v paměti a archivech webů i článků, tak ani jeden z nich se veřejně doložitelným způsobem k Malickovi nikdy nějak nevyjadřovali. Schmarc je dokonce hlavní profesí literární vědec. Jsem zvědav, co nám tam k filmu řeknou, ale nic extra oproti Lavranovým postřehům a textům neočekávám.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Sharlay

Vzhledem k tomu, že úvod mají na starost dramaturgové (dramaturgyně) dané sekce, by Lavran ani nepřicházel v úvahu. (Plus se o pozice na LFŠ nedá ucházet, když volné jsou pouze ty brigádnické, a ty jdou mnohdy ještě přes školu a po známosti.) Třeba ale o něj bude stát nějaké z pražských klubových kin, co já vím. :) 

na příspěvěk reagoval Sharlay

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Sharlay

Ne, to ne; pokud by mi to někdo nabídl, zvážil bych to (a vážil si toho), ale jinak bych na něco podobného neměl ani pomyšlení. Navíc si myslím, že je nejvyšší čas, aby o tom filmu začal hovořit (a psát) také někdo jiný než já... ;)

na příspěvěk reagoval Sharlay

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Lavran

Ještě pro doplnění - projekci na LFŠ bude předcházet úvodní slovo Víta Schmarce a Aleše Stuchlého. Ale nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby to měl v pácu Lavran ;-) Nezkoušel ses o to ucházet? Nikdo přece nemůže být větším znalcem Malicka než ty...

na příspěvěk reagoval Lavran, Bluntman

Lavran

Lavran (hodnocení, recenze)

Rád bych tady připomenul (nevím, zda to každý zaregistroval), že datum uvedení se bohužel posunulo z 3. na 31. srpna. Snímek ale bude možno vidět v distribuční premiéře již 29. tohoto měsíce, a to na Sharlayem níže odkazované Letní filmové škole. ;)

na příspěvěk reagoval Sharlay

Související novinky

Malick workoholikem

Malick workoholikem

25.11.2016

Legendární filmař Terrence Malick nikdy netočil závratným tempem. Mezi Nebeskými dny a Tenkou červenou linií třeba nechal díru 20 let, od roku 2011 se ale podivuhodně rozjel. Po šestileté pauze… (více)

Reklama

Reklama