Reklama

Reklama

Zneklidňující vidina smrtící záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snách čím dál častěji. Tu i další podivná znamení mu pomůže rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na kraji propasti, kam ji zavlekla lidská rasa. Nejvyšší se rozhodl pro kompletní restart v podobě gigantické potopy a pro obnovu člověčího druhu si vybral právě Noema a jeho početnou rodinu. A protože Noe ví, že zkáza přijde s vodou, začne stavět archu, obří loď, na níž by se on i jeho rodina zachránili. Během stavby se musí potýkat nejen s nedostatkem času, vlastními pochybami, obavami svých blízkých, ale i s otevřenou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem slavného bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí na plavbu přizvat i zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové" Zemi mohl být úplný. Největší katastrofa v dějinách planety v tu chvíli může začít. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 3

Recenze (1 359)

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Darrenův Noah měl tu výhodu, že byl prvním filmem, který jsem na tohle téma viděl. Udržel si tudíž mou pozornost i při slabších místech. Případné další projekci například v pohodlí domova bych se ale asi vyhnul, protože největší plusy Noaha spočívají v jeho vizuálním kabátu a hudbě a ty ani při sebelepší technice doma zkrátka tak nevyniknou. Sympatičtější cast by člověk asi těžko hledal, ale bez emocionální vazby , na níž jsme u Aronofskyho filmů zvyklí, film z průměru prostě nevytáhne. Asi budeme tiše doufat, že se pan režisér vrátí ke své starší tvorbě - 60%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Spíše než kontroverze provází Aronofského potopu rozporuplné ohlasy, což je celkem pochopitelné – koktejl biblické tematiky s blockbusteroidními efekty a psychologickým thrillerem už z principu nemůže šmakovat každému. Noe je na každý pád mile nekonvenčním zážitkem, jehož obrázky i vyprávění v kontextu s důvěrně známým příběhem poněkud matou; poutavost výsledného zážitku to nicméně pouze umocňuje. Postapokalyptická panorámata z úvodu jsou po pokojnější "zelené" pasáži završena infernálně hororovou scénou z Túbal-kainova tábora, která láme Noeho charakter a dává jasný povel ke startu povodňové části. Zatímco v akčních scénách je Aronofsky jistý a ukazuje, že by bez problémů utáhl trikový velkofilm, v závěrečné třetině se začíná malinko topit v melodramatických momentkách a definitivně se vrací ke staré dobré předvídatelnosti. Neřekl bych ani popel - kdyby tomu ovšem v předchozím dění nebylo takřka naopak. Nevyrovnanost by se dala nalézt ve více ohledech, ve výsledku jsem ale - jak by řekl Noe - "v srdci cítil jenom lásku". Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se nudil, nebo že mě nebavilo sledovat, kterak se film převaluje z jedné polohy do druhé. Tu zasahuje velkolepou bitevní scénou, tamhle dává ve videoklipovitých záchvatech a divokých časosběrech vzpomenout na Aronofského kořeny, tady zase vyráží dech scenérií jak vystřiženou ze starých biblických maleb. Hereckou posádku táhne zejména famózní Jennifer Connelly, zatímco Russell Crowe spoléhá na ověřené charisma a mladí a hezcí na to, že jsou mladí a hezcí. Bez výhrad, stačí to. V souvislosti s filmem se často předpojatě mluví o vegetariánství. Je fakt, že zatímco Noe s rodinou papají kytičky a záporáci kolem zlosyna Túbal-kaina drásají zvířátka zaživa, zobrazené se drží v jasném kontextu s posláním titulní postavy. Tedy spasit nevinou faunu a nechat zahynout člověka, který se už v jednom z prvotních hříchů provinil hlavně tím, že v hněvu bacil šutrem po hlavě člověka jiného. Podobné interpretace jsou mi však víceméně šumák – faktem je pouze to, že jsem si s Noem užil dost dobrý filmový zážitek. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Udělat z Noeho asociálního zmrda a bijce všeho lidského je sice zajímavá biblická inovace, ale zrovna od Aronofskyho jsem čekal definitivní potvrzení vlastní extratřídy a ne směšné zaprodání se tupé většině. Vydat se komornější cestou s filozofičtějším přístupem a především bez potřeby šokovat, tak v tom možná i Darrena poznám a hlavně ocením, jenže to by na zakázce nesmělo stát "blockbuster". Největším zklamáním jsou tak jednoznačně akční fantasy scény s chodícími kameny (WTF?), které jsou jak vystřižené z nějaké parodie na Transformers (tzn. sračka na druhou). Má tohle Aronofsky se svou reputací vůbec zapotřebí? V rámci současné tvorby čistý průměr, v režisérově filmografii malá tragédie, ale díky sympatickému obsazení (Connelly, Watson, Lerman, Hopkins) mu ty tři hvězdy dám. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Darren Aronofsky je geniálny filmár a NOE je jeho majstrovské dielo. Významovo plný film s každou jednou scénou sršiacou podnetmi. Filmársky nápadité, herecky strhujúce. Už len fakt, že sa podarilo dostať kvalitný herecký výkon z Emmy Watson, je dôkaz Darrenovho výnimočného talentu. Navyše je to parádna akčná postapokalyptická science fantasy. :) Chudákov, ktorí v tom vidia iba "žánrovo rozháranú vegetariánsku eko-agitku", mi je úprimne ľúto. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Přiznejme, že předloha, myšleno Genesis, v sobě má sice dramatický příběh, ale sečteno a podtrženo, zápletek, dialogů a nosných detailů na celovečerák tam nenajdeme. Chopili se toho tedy hollywoodští hoši a historku rozkošatěli na neuvěřitelných 138 minut, a bylo jitro, den prvý, všechno bylo špatně. Digitální zvířata ve více méně digitální krajině s digitální vodou, kde si to štrádovali naši hrdinové a zbabělci v džínách Kelvin Klein, jistě zacukala koutkem oka nejednomu ochránci šupinatých psů či komiksů. Milovníkovi současných filmových fantasy se jistě rozbušilo srdéčko mocnými tepy, když se před ním zjevili padlí andělé (jak při pádu zkameněli, padali asi vcelku rychle). Nastalo ráno, den druhý, všechno bylo ještě horší. Noe co mladistvý viděl vraždu svého otce, prchá a vzápětí, aniž by bylo vysvětleno kde přežíval, je otcem tří dětí, které vede k úctě, píli a vegetariánství, nepochybně by je nejradši vedl k veganství, ale jeho nejmladší byl ještě mlíčňák, takže to by mu neprošlo. Nastal den třetí a dále se to zhoršovalo. Noe zatoužil navštívit rodinu a vydal se za dědečkem, po cestě získal schovanku a po setkání s dědem začal halucinovat, inu, z rodiny už šla nejednomu člověku hlava kolem. Noe v důsledku vidin začal stavět loď. Přišel den čtvrtý, cestu hrůzy už nebylo možné zpomalit. Noe stavěl loď, jeho nejstarší syn užívá volnosti, kterou přináší stav, kdy není nutné zaobírat se antikoncepcí, jeho prostřední syn hledal samičku, nejmladší syn se jen tak vyskytoval. Dorazili další lidé, přinesli dosud netušenou nenávist, agresivitu, násilí a zlo Začal den pátý - a bude hůř. Lidé se požírají mezi sebou, zvířata obsazují archu a praotec žehná, aby vzápětí skoncoval se životem. Na loď se dostává černý pasažér a s ním i zlo. Pomalu přichází poznání, že kde přijde jeden život, může následovat další, řešení se nabízí, ale až v den šestý, kdy už se to zlepšit nemůže ani při aktivaci modulu zázrak. Láska vítězí, na zničené zemi je zcela nepoškozená vinná réva a kvasný proces nastává okamžitě. Noe má kocovinu jako čepici. Všichni se objímají a dojatě hledí na to, co postavili vedle zaparkované Archy. Nevím, co nastane den sedmý, ale pro jistotu nebudu vstávat. ()

Galerie (275)

Zajímavosti (34)

  • V některých islámských zemích byl film zakázán, protože korán zakazuje zobrazování proroků. Židovská i křesťanská tradice Noema (Russell Crowe) řadí mezi patriarchy, nikoliv mezi proroky. (AGAMENON)
  • Ačkoli se ve filmu objevuje mnoho zvířat, ve skutečnosti se žádné živé zvíře natáčení nezúčastnilo. Všechna zvířata jsou totiž počítačově animovaná. (CatcherBlock)
  • Na začátku Noemova (Russell Crowe) vyprávění o stvoření světa si lze na okamžik všimnout motivu kruhu života ve stejném vizuálním zpracování, jaké Aronofsky použil ve snímku Fontána (2006). (Arbiter)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Aronofsky si vybral svůj další film

Aronofsky si vybral svůj další film

16.04.2016

Darren Aronofsky (Fontána, Wrestler) nám naposledy představil biblické drama Noe a příští rok konečně uvidíme jeho další film. Jak se bude jmenovat? To zatím nevíme. V příběhu o mladém páru, jehož… (více)

Aronofsky a motorkář Tatum?

Aronofsky a motorkář Tatum?

15.09.2015

Loňský Noe sice rozdělil diváky na nadšené a trochu zmatené, nakonec ale vydělal 362 milionů dolarů, takže se dá považovat za úspěch. Co chystá režisér Darren Aronofsky (Fontána, Černá labuť) dál?… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno