Reklama

Reklama

Zneklidňující vidina smrtící záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snách čím dál častěji. Tu i další podivná znamení mu pomůže rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na kraji propasti, kam ji zavlekla lidská rasa. Nejvyšší se rozhodl pro kompletní restart v podobě gigantické potopy a pro obnovu člověčího druhu si vybral právě Noema a jeho početnou rodinu. A protože Noe ví, že zkáza přijde s vodou, začne stavět archu, obří loď, na níž by se on i jeho rodina zachránili. Během stavby se musí potýkat nejen s nedostatkem času, vlastními pochybami, obavami svých blízkých, ale i s otevřenou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem slavného bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí na plavbu přizvat i zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové" Zemi mohl být úplný. Největší katastrofa v dějinách planety v tu chvíli může začít. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 2

Recenze (1 359)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jako čekala jsem, že to nenatočí v souladu s předlohou o potopě světa, jak ji všichni známe, ale na druhou stranu jsem nečekala, že to bude až tak odlišné. O mně je celkem známo, že mi nevadí úprava filmového děje, nicméně jsou jistá základní fakta, kterých by se měli tvůrci držet. Na arše bylo celkem osm lidí a ne šest, jelikož každý z bratrů měl své manželky a božím plánem bylo! zaplnit Zemi znovu lidským rodem. Nevzpomínám si, že by archa měla kupříkladu černého pasažéra, ani si nevzpomínám na žádná kamenná obřiska a spoustu dalších scén, které si scénáristé jednoduše přibarvili, no. Ale jsem již v pokročilém věku, tudíž můžu trpět výpadky paměti a svézt to na Alzheimera. Nicméně herecké výkony byly skutečně povedené. Russell v roli Noa ... Noea ... Noha ... hmm, Noaha! fanatického křesťana, poučoval, že zabíjet a jíst maso se nesmí a běda jestli urveš kytku, přesto sám mydlil hlava nehlava své bratry, škrábající se do nitra archy a počas plavby měl psychický problém stran svého potomstva. Pečlivě nalíčené Hermioně to tady sice slušelo, ale svůj part naštěstí zahrála velmi dobře. Taky výprava byla povedená a spolu s hudebním doprovodem filmu uděluje významné plusové body. Každopádně na můj vkus příliš rozporuplné. Výstižně to ve svém komentáři napsal uživatel Karlas. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Škoda, škoda. Hned od prvních titulků to vypadalo na krásnou sračku (v lepším slova smyslu) a už jsem se těšil na ten odpad!, ale v druhé polovině se to nějak zaseklo a už to bylo jen blbé. Ale Noe vykreslený jako záporák byl dobrý, jen to chtělo ještě víc epiky. Výsměšné dvě hvězdy. P.S. A nějaká píča vedle mě mi pořád svítila mobilem do ksichtu. Ale doma pak byla správně po biblicku řezaná, takže vlastně dobrý. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Esoterický houbičkář Darren si tentokráte vzal na svůj psychodeliktický paškál židáckou bajku o trampotách průkopníka světového jachtingu. Ač se tématu zhostil bez jemu vlastních fontanických výstřiků narkomanské jasnozřivosti a jedná se o historicky třetího Aronofského, který se dá vcelku bez vážnější psychické újmy dokoukat do konce, hloubavý kritik mého formátu několik erudovaných, ryze materialistických výtek bez problému najde. „Mistr“ se nevěnuje jen Noemu, který jako jediný dbal Božích výstrah zvýšené povodňové aktivity, ale též do „díla“ citlivě a po svém vkomponoval onu ničím nevyvratitelnou Teorii velkého stvoření nebo chcete-li Budižtřesku, což indikuje, že by měl na tu odvykačku neprodleně nastoupit. Na druhé straně, fantasy je fantasy, že ano, a tak Noemu pomáhají ztlouct ten zootanker Enti, kteří ale bohužel vypadají, jako by Hermína Týrlová vykouřila tuplovaného Švankmajera. Co mě ale jako diváka nejvíce znepokojilo a neřkuli téměř pobouřilo, je teze, že jsme všichni v podstatě incestem zmutovaní potomci Hermiony a Prsyho Džeksna. Hrůza! Absolutně nechápu, jak se tyto dvě ultimativní polena dokázala procpat mezi opravdové herce. Hermiona sice roste v chladnou britskou pichnu a tak by ji jeden byl schopen, pokud by si u snímku trochu pohrál s kouzelnou hůlkou, lecos tolerovat, nicméně Persy, Persy to je naprostý lautnerovitý hnus. Tomuto ultrairitujícímu a bezmimickému zástupci mladé neherecké degenerace jsem měl celou dobu chuť rozmazat po xichtě hovno, aby vypadal alespoň trochu sympaticky a získal nějaký výraz. Naštěstí vše vcelku zachraňuje pan Vránae, jehož standardní útrpný výraz „skřípljsemsipytelvzipu“ hlavní postavě nikterak neškodí, a zejména perfektní Paprsek Vinston jako náčelník hnijícího lidstva, utopeníhodný a slizký Solomon Kain. Přes všechny duhy a neduhy se však jedná o sterilní, unylou a poměrně tupou pohádku (Ač podle skutečných událostí!!), na kterou člověk zapomene jen co opadne voda, a vhodnou akorát tak ke strašení muslimských dětí, co mrčí hlady během Ramadánu. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Darren Aronofsky, Ari Handel | Hudba: Clint Mansell | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Regency Enterprises, Protozoa Pictures | Rozpočet: 125 miliónov $ | Tržby: 111,354,000 $ || Biblické téma podané v naturalistickom kabáte, a pritom so sci-fi elementmy. Osobne mám radšej bezexperimentálny prístup tvorby, keď ide o veľké príbehy, pretože materiál, ktorý divák už pozná, vždy ťahšie unesie nové prílohy - i u nového Noeho mi prišlo viac vecí nasilu, hlavne čo sa týka kamenných elementov. Naservírované to je bez akýchkoľvek zkrášlovaní, je to temné, drsné, ale zároveň emočne tupé a trošku bez dostatočného vyvrcholenia na konci - tam je dej najviac skratkovitý. Najrozporuplnejší zážitok posledného roka. 50% | CineStar Černý Most, Praha, 26.3.2014 | ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Udělat z Noeho asociálního zmrda a bijce všeho lidského je sice zajímavá biblická inovace, ale zrovna od Aronofskyho jsem čekal definitivní potvrzení vlastní extratřídy a ne směšné zaprodání se tupé většině. Vydat se komornější cestou s filozofičtějším přístupem a především bez potřeby šokovat, tak v tom možná i Darrena poznám a hlavně ocením, jenže to by na zakázce nesmělo stát "blockbuster". Největším zklamáním jsou tak jednoznačně akční fantasy scény s chodícími kameny (WTF?), které jsou jak vystřižené z nějaké parodie na Transformers (tzn. sračka na druhou). Má tohle Aronofsky se svou reputací vůbec zapotřebí? V rámci současné tvorby čistý průměr, v režisérově filmografii malá tragédie, ale díky sympatickému obsazení (Connelly, Watson, Lerman, Hopkins) mu ty tři hvězdy dám. ()

Galerie (275)

Zajímavosti (34)

  • Aby Russell Crowe (Noah) lépe zapadl do role, odmítl se během natáčení sprchovat a používat deodorant. (Duoscop)
  • Na začátku filmu ukazuje Noemovi (Russell Crowe) jeho otec hadí kůži, která má roztřepené okraje. Kůži mu ukradne potomek Kaina (Ray Winstone), a když se s ní po několika záběrech znova objeví, tak jsou její okraje hladce zaříznuté. (Geriel)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Aronofsky si vybral svůj další film

Aronofsky si vybral svůj další film

16.04.2016

Darren Aronofsky (Fontána, Wrestler) nám naposledy představil biblické drama Noe a příští rok konečně uvidíme jeho další film. Jak se bude jmenovat? To zatím nevíme. V příběhu o mladém páru, jehož… (více)

Aronofsky a motorkář Tatum?

Aronofsky a motorkář Tatum?

15.09.2015

Loňský Noe sice rozdělil diváky na nadšené a trochu zmatené, nakonec ale vydělal 362 milionů dolarů, takže se dá považovat za úspěch. Co chystá režisér Darren Aronofsky (Fontána, Černá labuť) dál?… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama