Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (695)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená televizní pohádka, na kterou se vždycky milerád znovu podívám, protože má příběh, jenž nastavuje zrcadlo skutečnému světu, protože jí nechybí patřičný nadhled, dobře mířený vtip a místy dokonce ani lehký romantický nádech, protože oplývá zajímavými a také výborně obsazenými postavami a protože obsahuje i pár pěkných písniček, ať už jsou v podání hrnčíře, moc hezké zrzečky, královských (z)rádců nebo nesmělého prince. A taky je tu ta bambitka v barvě trochu shnilého banánu, samozřejmě. 75 % ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka, na televizní poměry určitě. Kamila Janovičová i Tomáš Klus jsou sympaťáci, Miroslav Vladyka s Jiřím Lábusem si proradné rádce očividně užili a Ondřej Vetchý je loupežník jako ze žurnálu (nějakého loupežnického). Škoda těch planých satirických pokusů, příšerných postav krále a královny a množství vtipů, které tak úplně nevyšly. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Výborná ukázka toho, že není třeba vymýšlet překombinované kraviny, které se stejně nikdy nepropracují do ničí TOPky. "Tajemství staré bambitky" staví na úplně základním ZOROidním konceptu boje proti vrchnosti a díky tomuto příběhu, sympatickému obsazení, hezkým písničkám a (možná až příliš politickým?) vtipům se po zásluze stává nejlepší pohádkou dekády. Staré dobré milé pohádky, nic víc nepotřebujeme. 5*. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pohádka, ve které se bezchybně mísí naivita klasických televizních pohádek ze sedmdesátých a osmdesátých let, s aktuální politickou satirou. Levné kostýmy, studiové pojetí byť v exteriérech, scénář, režie, písničky i herecké výkony, které zdařile napodobují styl starých televizních pohádek. Nad prince i jeho hrnčířsko–loupežnickou milou ční však dokonalé vtělení našich politiků, dvojice Ferenz a Lorenz, která pohádku dělá prudce aktuální. Hláškuje jako o závod a na plnou hubu říká to, co naši politici v tichosti provádí. Daň z komínu, daň ze zavřeného okna, daň z otevřeného okna, daň ze vzduchu. To je jako u nás. Daně, sociální, zdravotní, televize, rozhlas, popelnice, DPH, emise, energetické štítky. Po včerejší zprávě, že se vláda chystá zdanit wi–fi, je ta pohádka aktuální tak moc, že už to přestává být legrace. Jenže princ, který by vrátil daně na feudální desátek je v nedohlednu. Takže dál budeme odevzdávat vládě 70% toho, co vyděláme, a smát se tomu u zdařilé pohádky. A jaké z toho plyne milé děti poučení? Život není pohádka. Člověk se narodí, zaplatí účty a zemře. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

To nebylo vůbec špatné, kudla! Zpočátku mi to přišlo jako tradiční rádoby humorná peačovina, ale vyvrbila se z toho vtipná (nebo tragická - jak se to vezme) pohádka s aktuálními postřehy: pěkně si tvůrci začutali do těch českých politických kudel! Kromě toho pochválím převážně sympatické obsazení, snesitelně chytlavou hudbu a pěknou výpravu. Nevím teda, proč dvojitá Kalouskova šablona musela působit tak přitepleně a pár dalších výhrad by se ještě našlo (hlavně občasná lacinost), nicméně fuckt jsem nesmírně překvapená s ohledem na nevalnou pohádkovou tvorbu posledních dvou desetiletí... Kudla, kolik hvězdiček téhle pohádce připlácnout? Tři by asi byly objektivnější v kontextu se špičkovými předlistopadovými předchůdci, ovšem v tom kapitalistickém hnoji jde o jeden z mála nezasmrádlých výplodů. 70% "To je tíha! Proč se peníze nevyrábí z něčeho lehčího? Třeba z papíru?" "To nejde, to by se pak začalo rozkrádat ve velkém!" ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • „Zavolali mi z České televize, že se chystá na tuto roli konkurz. Věděli o mně, protože jsem již hrála roli Veroniky v ostravském seriálu o středoškolácích 4teens (od r. 2011). Tak jsem to šla zkusit znovu. Scénář mě zaujal hned na konkurzu,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Ve scéně, v níž si přijde princ Jakub (Tomáš Klus) za rádcem Lorencem (Jiří Lábus) pro peníze „na dárek“, můžeme na stěně vidět historickou Seutterovu mapu Moravy z 18. století. (SONY_)

Reklama

Reklama