Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (289)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Forest Whitaker je neuvěřitelný, jeho talent má mnoho podob, ve Skotském králi hrál psychopatického diktátora bez špatky sentimentu a zde neuvěřitelně citlivého starostlivého otce rodiny a komorníka v Bílém domě. Velice napínavý a drsný snímek o černošské problematice v začátku druhé poloviny minulého století. Forest to bezpochyby táhne, ale jsou zde další výborné hvězdy od Oprah, Goodinga, Rickmana, Shreibera, Kravitze, Cusacka a mohl bych pokračovat. Film nenudí ani na chvíli, scénář je výborný. Být komorníkem v Bílém domě, působit v období sedmi prezidentů, slyšet všechny ty názory a plány a nesmět vůbec reagovat? To je práce za všechny prachy. Nemám nic, co bych tomu vytknul. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Úryvek z historie takových těch pospojovaných hvězdičkových států tam nalevo za mořem. V Evropě to ale asi zasáhne málokoho. Ve výsledku je to totiž poměrně dost velká zívačka, kde Forest obsluhuje a tiše sleduje, jak se kolem něj točí dějiny "jeho rasy". Protože, krom pár pokusů o životní moudra, tohle o ničem jiném není. Sice jste prezidentům u frňáku, ale o ničem jiném než o otázce práv barevných to není. Forest to ale zahrál celkem dobře a řemeslně je film také zvládnutý. Známá herecká jména v rolích prezidentů byla mnohdy dost "creepy", třeba Williams nebo Cusack. Všiml jsem si ještě Cuby, ale o Kravitovi, té jejich Oprah a dalších jménech jsem se dozvěděl zase až tady po filmu v Galerii a seznamu herců. ~ 2,5* ()

Reklama

mcb 

všechny recenze uživatele

Decentní životopis, který je možná tak trochu sázkou na jistotu, ale zároveň je ve své předvídatelnosti funkční ve všech ohledech. Chvílemi jsem vzpomínal na Spielbergovu Purpurovou barvu, a to už je co říct...Zároveň jde v subžánru životopisných dramat otírajících se o rasové problémy o velmi chutný předkrm před mnohem drsnějšími 12 lety v řetězech. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Celkem působivé vyprávění se silnými momenty, škoda zbytečných rodinných příběhů, které odvádějí pozornost od Komorníka. Téměř kronika afroameričana ve druhé polovině minulého století, bohužel je film přesně takový jako má komorník být - velmi nenápadný. Whitaker je skvělý a ze všech prezidentů je překvapivě nejlepší Rickman jako Reagan. Kdo se chce nechat dojmout "komorničením" doporučuji Soumrak dne.. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Krásna pocta všetkým, ktorí bojovali za ľudské práva (nielen v USA). Sledujeme to najhlavnejšie obdobie zrovnoprávňovania afroamerického obyvateľstva na živote jedného komorníka v Bielom dome, ktorý sa najskôr o politiku nezaujíma, no keď ste dennodenne v kontakte s americkými prezidentmi a počujete ich rozhovory, ťažko je zostať apolitický. Film však výborne pôsobí aj ako rodinná vzťahová dráma a ťažko hľadať nejakú slabinu, pretože je to naozaj silný a emotívny zážitok so skvelým Whitakerom a hviezdnym obsadením prezidentov. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Melissa Leo bola do filmu obsadená ako Mamie Eisenhowerová. Jej rola však bola nakoniec vystrihnutá. (MikaelSVK)
  • Na kosmetickém zrcadle v ložnici jsou dva obrázky dětí. Jedním z nich je fotografie Oprah Winfrey z do dospívání. (rafix)

Reklama

Reklama