Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 3

Recenze (289)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdo nechodí do kina pravidelně, ten snad ani nemohl zaregistrovat, že se jím nějaký Komorník prohnal. Trošku jsem doufal, že to zachrání ČSFD sál, ale nestalo se, a tak jsem kvůli Forestovi musel vstávat před polednem. On ale jakoby to věděl, lišák jeden ušatej, a odměnil mě tím, čemu já říkám příjemná selanka proložená kumštem. Jestli je otázka rasismu ohraná nebo ne se mně zeptejte, až budu černej; vytýkat kvalitnímu bijáku námět je stejná volovina, jako se zlobit na Andreu, že mě dostala na ty stejný kecy jako Nikča. Jednou mě to prostě bavilo a basta fidli. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Krásna pocta všetkým, ktorí bojovali za ľudské práva (nielen v USA). Sledujeme to najhlavnejšie obdobie zrovnoprávňovania afroamerického obyvateľstva na živote jedného komorníka v Bielom dome, ktorý sa najskôr o politiku nezaujíma, no keď ste dennodenne v kontakte s americkými prezidentmi a počujete ich rozhovory, ťažko je zostať apolitický. Film však výborne pôsobí aj ako rodinná vzťahová dráma a ťažko hľadať nejakú slabinu, pretože je to naozaj silný a emotívny zážitok so skvelým Whitakerom a hviezdnym obsadením prezidentov. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Životní zkušenost Afroameričana ve 20. století v kostce. Postavy spíš než živí (a životní) lidé fungovaly spíš jako nosiče tezí a postojů. A aby bylo nějak zužitkováno povolání té hlavní, museli ještě dostat prostor známí herci v rolích amerických prezidentů. Přes občas zajímavé obsazení a některé zvraty v životě komorníkova staršího syna mi většina filmu přesně zapadala do škatulky „ušlechtilá nuda“. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dejin druhé połoviny dvacátého století z pohledu Afroameričanů by byly hodně zajímavé, kdyby se nesnažily za každou cenu diváka dojmout. Pokud už se smíříte se sentimentem na třetí, budete vystaveni velice černobílému pohledu, kdy černí jsou takřka světci a bílí jsou zloduši. Natočeno je to zručně, ale nedkutečně manipulativně. Mám-li film hodnotit jsko agitační video černošské komunity, pak se jedná o zdařilý snímek. V očích ostatních diváků obstojí jen s potížemi. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek se nezabývá dostatečně do podrobna událostmi, které mohou zajímat evropského diváka a tedy i mě. Rasové téma sice zajímavé je, ale film se všeho jen tak lehce dotýká, zřejmě díky předpokladu, že diváci znají celé historické pozadí. Na druhou stranu chápu, že pro afro-amerického diváka tenhle film může být filmem roku. Navíc mě strašně iritovala toporná neherečka Oprah, která je ve filmu snad víc, než sám Cecil Gaines, o kterém film je. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Melissa Leo bola do filmu obsadená ako Mamie Eisenhowerová. Jej rola však bola nakoniec vystrihnutá. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama