Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barevný český film o vynikajícím českém lékaři doktoru Janském. Sportovně založený medik Jan Janský dokončuje úspěšně svá studia. Chce se stát chirurgem, ale ocitá se na psychiatrické klinice profesora Kuffnera, kde společně se svým kolegou Kozderou se snaží vypátrat spojitost mezi srážlivostí krve a duševními chorobami. Dojdou k překvapivému zjištěni, že je možno krev lidí rozdělit do čtyř skupin a tím zamezil srážení krve při transfusích. Objev Janského se však setká s nepochopením české lékařské veřejnosti, která přínos tohoto vědce lékařské vědě uznává teprve po Janského tragické smrti. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (60)

topi 

všechny recenze uživatele

Martin Frič byl vypravěč se vším všudy, při sledování filmu jsem si opětovně říkal, že takový tvůrce už tady není a asi nikdy nebude. Aby se Frič vyvaroval budovatelským šlágrům tehdejší doby, natočil životopisný film, který má propracovanou výpravu a top herecké obsazení. Silný příběh a dobová atmosféra naprosto hmatatelná. Každá scéna, věrohodnost sama. I když je záběr z hospody ve filmu třeba jen půl minuty, je obdivuhodné sledovat, jak je interiér úžasně vymakaný. Tohle je prostě poctivé řemeslo!! LFŠ UH 2022. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tajemství krve alias životopisná dráma o doktorovi Janskom v podaní Martina Friča pôsobí silne a dramaticky. Hlavne začiatok a stred filmu, v ktorom spoznávame chrakter hlavného hrdinu, jeho silné ale aj slabé stránky. Koniec je zbytočne patetický a ako som sa dočítal, sa nezakladá ani veľmi na pravde. Hodnotenie: 75% ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý životopisný film o Janu Janském a o tom, jak mnohé převratné objevy přinesou uznání svému objeviteli až po jeho smrti, protože předběhly svou dobu. Skvělé herecké obsazení v čele s charismatickým Vladimírem Rážem a starými hereckými bardy, odpovídající dobová výprava a početný kompars, zajistily tomuto nevšednímu příběhu o objeviteli krevních skupin, věrohodnost. Určitě si tento významný lékař i jeho vědecký objev filmové ztvárnění zasloužil. Moc se mi to líbilo. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tajemství krve jsem viděl už hodně dávno a pamatoval si jen jméno hlavního hrdiny - Jan Janský a to, že objevil čtyři krevní skupiny. Před napsáním komentáře jsem si jej proto musel zopakovat. Toho jsem určitě nelitoval, protože při hodnocení se dá vlastně jen chválit. Martin Frič je výborné režisér, který měl k ruce v té době hvězdné obsazení. Vladimír Ráž, Zdeněk Štěpánek, Vlastimil Brodský, Svatopluk Beneš i Rudolf Hrušínský podali skvělý výkon. Spousta dalších v menších rolích je výtečně doplnila. Příběh byl dramatický sám o sobě a nebylo jej třeba nijak vylepšovat. Janského nelehký život a boj s větrnými mlýny byl vylíčen uvěřitelně a přesto napínavě. Film je krásnou poctou člověku, který zachránil spousty lidských životů, a přesto se o něm dlouho vůbec nevědělo. Mimo jiné i z toho důvodu film rád doporučuji. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Náš život byl stejně krásný, vždy v něm o něco šlo." Film Martina Friče o jednom z těch mužů, kteří svým objevem "předběhli dobu", jistě krásný je. Je přitom i postaven na dosti přesném popisu skutečného života Jana Janského, objevitele základní teorie o rozdělení krve do čtyř skupin a člověk se tak může toho o dané osobnosti hodně dozvědět. Třeba to, že prvním impulsem pro daný zásadní objev byla snaha Janského potvrdit si (nakonec zcela mylnou) hypotézu o vztahu krve a duševního zdraví dotyčného. Že byl Janský de facto psycholog jsem tedy neměl ani potuchy. Co mě tedy vůbec nepřekvapilo, byly všechny ty složité peripetie, které na Janského v souvislosti s jeho objevem čekaly. Mimořádně nadaní lidé nemívají často "na růžích ustláno" a Janský je toho názorným příkladem. Vladimír Ráž tuto postavu ztvárnil výborně a řada dalších hereckých osobností (z nichž bych vypíchl Zdeňka Štěpánka v zajímavě se vyvíjející postavě profesora Kuffnera) mu v tomto hezky sekundují. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Představitel hlavní role Vladimír Ráž (Dr. Jan Jánský) se na natáčení filmu důkladně připravoval: debatoval s Jánského příbuznými, setkal se s jeho milenkou a opakovaně navštívil psychiatrickou kliniku. (raininface)
  • Při natáčení scény transfůze suplující odborný lékař provedl při filmování vpich levou rukou. Vladimír Ráž poté však jehlu vytáhl pravou rukou. S nedostatkem se Ráž obrátil na režiséra, který však scénu ve filmu již nechal. (M.B)

Reklama

Reklama