Reklama

Reklama

Mission: Impossible - Národ grázlů

  • USA Mission: Impossible - Rogue Nation (více)
Trailer 1
USA / Hongkong / Čína, 2015, 132 min

Státním úředníkům se poněkud zajídají neortodoxní pracovní metody tajné vládní služby IMF (Impossible Mission Force), proto ji rozpustí a jejího šéfa Ethana Hunta chtějí hnát k zodpovědnosti. Mezitím se začíná o slovo hlásit mýtická organizace Syndikát, jejímiž členy jsou zběhlí tajní agenti. Jejím cílem je prostřednictvím řízených teroristických útoků zavést trochu jiný světový pořádek. Ačkoliv Hunt nemá pro akci proti Syndikátu oficiální pověření a pohybuje se v ilegalitě, shromáždí své zkušené parťáky (Simon Pegg, Ving Rhames a Jeremy Renner) a pokusí se tyto profesionální teroristy zastavit. Pomáhá mu i krásná britská agentka Ilsa Faust (Rebecca Fergusson), která má jedinou vadu na kráse – nedá se jí úplně věřit, protože dost možná pracuje pro druhou stranu. (CinemArt)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (1 009)

Psema 

všechny recenze uživatele

Skoro až orgasmicky dokonalý blockbuster. Perfektní syntéza noiru, sedmdesátek a moderny, pevně držená člověkem, který radši vyšperkované povídání a finále "od stolu" než velké trikové exhibice s padajícími raketami a greenscreenem za každou kulisou. Navíc podtržená rovnocenným ženským elementem, který po Cruiseovi přebírá oproti očekáváním žezlo kontaktních rubanic. Skvost, který je po 2 hodiny nepředvídatelný svými zvraty a omamující návratem k poctivé starosvětskosti. Unikátní blockbuster, který v dnešní době může vzniknout jen díky Cruiseovu producentskému "moudžu". Díky za něj a placentu k dobru. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Série, která byla vybudována na základech nadsázky, stylovosti a superhrdinství časem vyrostla v týmový, všestranný a příjemně propracovaný akční film. Ačkoli za vrchol série stále považuju předchozí dva díly, Národ grázlů působí asi nejdospěleji. Není třeba vytvářet divácké atrakce prostřednictvím sci-fi technologických vychytávek, ultratěsných momentů a zběsilé akce, i když i z nich si divák svou část užije. Režisérský zelenáč McQuarrie vlastně není žádný zelenáč a s jistotou sobě vlastní využívá sofistikovanosti Skyfallu i Jacka Reachera a to nejlepší z nich přenáší sem. PS: I na podruhé královská zábava! 9/10 ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Předností filmové série "Mission Impossible" vždy byla kombinace jasných konstant a autorských odchylek mezi jednotlivými díly. Ikonické prvky ustanovil již původní televizní seriál (masky, zadávání úkolů zprávami, které se samy zničí, i hořící zápalná šňůra) a filmy tyto původní atrakce využívají jako identifikační prvky, které je možno variovat či prostě upozaďovat. O to větší důraz kladou jednotlivé filmy na osobitosti stylu a nápaditosti akčních sekvencí, což obojí zajišťuje pohyb režisérů. V tomto ohledu pátá část série představuje precizně vysoustružený, ale na první pohled zdánlivě nejméně výrazný příspěvek série. Christopher McQuarrie si, soudě podle jeho scenáristických angažmá, velmi dobře rozumí s Tomem Cruisem a precizně zvládá filmařské řemeslo, ale není to tvůrce s vyhraněným formálním rukopisem či jasnou koncepcí akčních scén. Jeho "Mission Impossible" spíše přebírá štafetu po Bradu Birdovi precizním prostorovým rozvržením akčních scén a jejich nápaditým provázáním s atraktivním prostředím. Osobitost "Rogue Nation" a tedy i přínos režírujícího scenáristy se ale projevuje v dialozích, interakci postav a jejich motivacích. Více než v předchozích dílech tentokrát záleží na týmové práci a tedy i loajalitě, přátelství a profesní etice, které zakládají klíčové zvraty vyprávění a dostávají zosobnění ve fascinující mnohoznačné postavě Ilsy Faust. Ta na sebe strhává pozornost nejen charismatem představitelky Rebeccy Ferguson, ale také coby prototyp nové akční hrdinky. Nejen že se vyrovná hlavnímu hrdinovi co do schopností a houževnatosti a spolu s ním tvoří dokonalý profesionální tým, ale navíc nespadá do žádných tradičních klišé a přebírá některá klíčová privilegia mužských kolegů (záchrana hrdiny, finální souboj). Vlastně právě ona, která skvěle balancuje mezi šarmem, úderností, nadsázkou i osudovostí, dokonale vystihuje celý film a jeho osobitost. ____ PS: Koho by napadlo, že z tvářičky bravíčkových centerfoldů a ambiciózního herce charakterních rolí se na stará kolena stane hollywoodský ekvivalent Jackieho Chana (z doby zlaté éry hongkongské kinematografie)? A to navíc v éře, kdy americká kinematografie nemá žádné akční hvězdy, alespoň ne takové, jejichž jméno by bylo synonymem či garancí určitého typu atrakcí. Počínaje čtvrtou "Mission: Impossible" rozhovory s Cruisem a making of videa vyloženě evokují étos Jackieho Chana. Stejně jako on Cruise zdůrazňuje, že krkolomné sekvence a permanentní vystavování sama sebe reálnému nebezpečí podstupuje kvůli divákům a jejich pocitu úžasu. Cruisův zápal, odhodlání a fanatická dřina od "Ghost Protocol" po "Národ grázlů" si zaslouží o to větší uznání, že nutí také konkurenci ustupovat od šálení diváků počítačovými sekvencemi a mácháním kamerou a staly se tak předvojem nové éry spektakulárních akčních filmů. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V pátém díle se opět klaním Tomu Cruiseovi, který z pozice producenta naservíroval další své vynikající akční dobrodružství. Tam kde Marvel hodí zelené plátno, modré pozadí či co všecko, tam Toňas osedlá motorku a jde tvrdě na věc. Dlouho a pečlivě se připravoval i na vodní scénu a kdesi jsem se dočetl že během přípravy dokázal pod vodou vydržet i něco kolem 6 minut. Auto si s Peggem odřídili sami. Kdepak tyhle filmy už z podstaty člověk musí milovat stejně jako kdysi Belmondovky. Hunt jelikož je více než polovinu filmu na útěku vlastně využívá pouze Pegga a s nebezpečnou Ferguson a tak se Renner s Rhamesem připojí až později. McQuarrie scénář posunul zase více špionážním směrem a skvěle se vypořádal i se vztahem Ethan/Ilsa. Záporáka si tentokráte střihnul Sean Harris, rozhodně se jedná o lepšího záporáka než minule. Pokud bych měl srovnat poslední 4 Bondovky s posledními 3 IMF. Celkově se mě zdá že Američani trošku Britům začínají ukazovat záda. Kdo by to byl před nějakými 20 lety čekal. 80% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Number uno letos. Pokračování Mission Impossible dodává divákovi přesně to, co jest očekáváno. Zběsilo dynamické tempo,které lidem se slabým srdcem způsobí infarkt. Nejpromyšlenější story ze všech dílů, vynikající Cruis ve formě více než kdy jindy, překvapivé a neočekávané zvraty, solidní záporák se zajímavě sychravým hlasem a fantastická rozmanitá akce, především honička na motorkách patří mezi nejlepší ve svém druhu. Prostě pořádná dávka inteligentního vzrůša hmm Oxymóron ?? 100% ()

Galerie (517)

Zajímavosti (38)

  • Zaporáci ve filmu používají vozidla Mercedes-Benz. (machonza)
  • Svetová premiéra snímky sa uskutočnila vo Viedenskej štátnej opere, kde sa natáčala jedna zo sekvencií filmu. Samotný režisér Christopher McQuarrie to opísal ako veľmi surrealistický a pohlcujúci moment. (Rorschach_SK)
  • Motiv árie „Nessun Dorma“ („Ať nikdo nespí“) z opery „Turandot“ je kromě scén ve Vídeňské státní opeře využit také jako vedlejší hudební motiv, zejména ve spojení s postavou Ilsy Faust (Rebecca Ferguson). (Robbi)

Související novinky

Rebecca Ferguson zamíří na Dunu

Rebecca Ferguson zamíří na Dunu

06.09.2018

Herečka Rebecca Ferguson (Dívka ve vlaku, Největší showman) se v posledních letech těší velké oblibě. Diváky zaujala poprvé v páté Mission: Impossible – Rogue Nation, a od té doby se jí role jenom… (více)

Simon Pegg a Ready Player One

Simon Pegg a Ready Player One

19.03.2016

Steven Spielberg nám už v červnu naservíruje fantasy Obr Dobr a ihned se vrhne na svůj další film. Ne nepůjde o Indiana Jonese 5, ten dorazí až v červenci 2019. Nejdřív se dočkáme sci-fi Ready Player… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama