Reklama

Reklama

V Pennsylvanii dojde ke střelbě do lidí z nedalekého parkovacího domu. Výsledkem je pět nevinných obětí, které nemají nic společného. Případ vyšetřuje detektiv Emerson, který podle otisku prstu na minci, vhozené do parkovacího automatu, odhalí střelce. Je jím bývalý vojenský sniper James Barr, který byl již v minulosti vyšetřován pro vraždu lidí na misi v Iráku. Emerson si pro Barra okamžitě dojede, ale Barr tvrdí, že je nevinný. Emerson mu dává na výběr. Buď podepíše přiznání a dostane doživotí, nebo bude popraven. Státní zástupce Alex Rodin své případy neprohrává. Barr vezme tužku a na papír napíše, aby zavolali Jacka Reachera. Jedná se o bývalého vojenského vyšetřovatele, který po opuštění armády mění místa svého pobytu a nikdo neví, kde ho hledat. Jack se o případu dozví z médií a přijíždí sám. Rodin a Emerson mu však nedovolí nahlédnout do spisů. Reacher se dozvídá, že Barr byl ve vězení brutálně napaden a leží v nemocnici v komatu. Jeho obhájkyní je Helen Rodinová, dcera státního zástupce. Všichni, včetně jejího otce, to vidí jako ztracený případ, který její kariéře neprospěje. Reacher od ní dostane nabídku. Pokud  pro ni bude pracovat jako vyšetřovatel, zařídí, aby se mohl seznámit s důkazy. Informuje ji také o tom, že Barr byl vyšetřován pro vraždy v Iráku, ale protože se jednalo o lidi, kteří hromadně znásilnili několik žen, armáda případ nechtěla vyšetřovat. Barr ví, že kdyby Reacher zjistil, že je v tomto novém případě vinný, dostal by ho před soud a proto si je již teď jistý, že těchto pět vražd nespáchal. Reacher ví, jak by Barr uvažoval a jak by postupoval, kdyby to chtěl udělat. A způsob, jakým byly vraždy spáchány, rozhodně neodpovídá tomu, jak byl Barr vycvičen... (TV Prima)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (1 142)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $80,070,736Tržby Celosvetovo $218,340,595Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,118,406 //počet predaných kusov 461,292Tržby za predaj DVD v USA $13,626,723 //počet predaných kusov 739,847║ Tom Cruise to pekne rozbehol, opäť stavil na správnu kartu a v úlohe šikovného vyšetrovateľa mu to sedí, réžia obratná, niektoré zábery natočené veľmi sklúčujúco v rámci prežitku diváka(cez kukátko zameriavania vyhľadávajúceho potenciálne obete sa dá veru vytvoriť dosť efektné napätie), takže akcia a napätie tu idú ruka v ruke. /90%/ _druhé pozretie strhlo ešte o niečo viac, veľmi kvalitný film ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Prečo si stále všetci myslia, že je to môj priateľ?“ Bavilo ma to. Pár kníh od Lee Childea som prečítal. Vôbec mi neprekážal výškový rozdiel medzi literárnym a filmovým Reacherom. Iste, jeho knižná mohutnosť je pre dej dôležitá. Obrovskému zabijakovi stačí stáť v miestnosti a budí rešpekt, hoci si ho možno aj nezaslúži, kým menší človek si ho musí vydobyť. No Tom Cruise postave prepožičiava svoj typický nákazlivý úsmev a ešte typickejšie nadštandardné sebavedomie, takže v konečnom dôsledku je filmový Jack rovnako veľký drsňák, ako knižný. A treba dodať, že charakter postavy tvorcovia zachytili presne. Ale hej, v akcii to predsa len nie je ono (pouličná bitka, bitka v dome). Snímka je zaujímavá skôr vďaka scenáru. Ten totiž obsahuje snáď 20 fakt originálnych nápadov. Napr. identitu vraha vidíme už v prvej minúte. Skvelé zakončenie scény z úvodu, v ktorej sa dve postavy bavia o tom, že nájsť Jacka Reachera bude prakticky nemožné. Alebo božia scéna v autobuse. Kombinácia akčného filmu, trileru (hneď prológ je drastický bitúnok, keď sa to tak vezme, aj keď natočené je to neexplicitne) a čiernej komédie prekvapivo ľahko funguje. Inak neveľmi talentovaní herci majú kvalitne napísané postavy, takže sú super (Pike, Courtney). A wtf celého filmu? Ústredný zlosyn. Nič sa o ňom nedozvieme a hrá ho najdrsnejší európsky režisér (ktorý sa nebál Klausa Kinského, ale skôr Klasu Kinski sa bál jeho a to už je vážne čo povedať). K tomu skvelé hlášky („Chcem niečo vidieť.“ – „Čo tak vnútro sanitky?“). ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Bolest pramenící z úplně jiných důvodů, než čeho jsem se bál. Ano, Cruise se pro roli "dvoumetrové hory svalů, která budí respekt na sto honů" nehodí, ale ve filmu je jen pár scén, kde se masivnost knižní předlohy nepovedlo zamazat. Většinu času se Tom upřímně snaží a Reacher je natolik osekán na kost, že to opravdu mohl hrát kdokoli. Kde film opravdu naráží, to je samotné uchopení. Jaký chytrák na začátku filmu vykecá, že obviněný není střelec? Nejenže tím eliminuje překvapení, ale navíc pak nemá hodinu na čem stavět (a ne, není to věc předlohy, tam to padlo až ve 13 kapitole). A vrcholem všeho je divné užívání humoru. Hned několik scén je natočeno tak, jakoby šlo o ryzí komedii (souboj v koupelně, kde se záporáci de facto vyřídí sami, výstup z auta na ulici). Sem tam se vtip vydaří, ale jindy buď působí nepatřičně, nebo rovnou jako "něco z filmu s Nicolasem Cagem". Výsledkem je podivný žánrový slepenec, který zaujme především tím, jak mimózně ho tvůrci natočili. 50% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kvalitní krimithriller z nesupermanské linie Tomových rolí (VÁLKA SVĚTů, VALKÝRA...). Titulní hrdina se sice taky přesily nezalekne, ale místo skotačení na mrakodrapech pracuje hlavně mozkem. Že údajně nemá stejnou výšku jako jeho literární předloha, je mi zcela u řitě. Stejně tak nepovažuju za chybu, že od začátku víme skutečnou identitu "šíleného" střelce, po kterém se pátrá - na tomhle snad stál celý COLUMBO, že vraha znáte a jen sledujete, jak se ho dopátrá hrdina. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem ani nepochopil, co že se to McQuarrie vůbec snažil natočit. Chvíli se to tváří jako oldschool detektivka, která se snaží marně zakrýt svůj přiblblý scénář. Chvilkama se to snaží být moderní thriller, což už nevychází vůbec no a pak zde jsou humorné vložky, které působí jako jedno velké wtf. Dohromady to pak celé působí jako jeden velký, a hlavně nudný, patvar. McQuarrie sice má akční řemeslo v malíku, ovšem jinak mu nápady dojdou již po patnácti minutách a z letargie vás tak vytrhne jen šíleně se sem nehodící Tom Cruise. Jeho postava je navíc extrémně nezajímavá, vykulený výraz Rosamund Pike mě začal štvát už po deseti minutách, účast Wernera Herzoga je pak jen jedna velká nepovedená parodie a nejlépe z hereckého obsazení tak vlastně dopadnul naprosto průměrný Jai Courtney, což je docela dost smutný. Tenhle experiment zkrátka McQuarriemu nevyšel a to mám jeho výborné Únosce hodně rád. 50% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (35)

  • Austrálčania Jai Courtney (Charlie) a Josh Helman (Jeb) mali veľký problém s americkým prízvukom. Niekoľko scén bolo zrušených a mnohé vynechané. (zajo91)
  • O hlavní roli se neúspěšně ucházel i Dwayne Johnson. Jeho velkého zájmu si však všimli ve studiu Universal a vznikla tak postava Hobbse v Rychle a zběsile 5 (a dalších dílech série), která byla vymyšlena právě pro Johnsona. (Cocacolix)

Související novinky

Jack Reacher míří do televize

Jack Reacher míří do televize

16.11.2018

6 let od uvedení prvního snímku Jack Reacher: Poslední výstřel přišel autor knižních předloh Lee Child s poněkud překvapivým obratem. Tom Cruise (Mission: Impossible – Fallout) je prý moc malý na to,… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Tom Cruise v novém Highlanderovi?

Tom Cruise v novém Highlanderovi?

20.11.2014

Highlander se v roce 2007 dočkal pátého dílu s podnázvem The Source, který se ale nedostal ani do amerických kin. Bylo to jasné znamení, že by se klasika z roku 1986 měla nechat spát, v Hollywoodu to… (více)

Jack Reacher přijde o režiséra

Jack Reacher přijde o režiséra

18.09.2014

Tomu Cruiseovi je 52 let, stále se ale vrhá z jednoho akčňáku do druhého. Loni to bylo Nevědomí, letos Na hraně zítřka a příští rok nás čeká Mission Impossible 5. Na horizontu je pak i dvojka Top… (více)

Reklama

Reklama