Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lisa srazila Antoina na mopedu. Před 20 lety, kdy oba studovali na Sorbonně, spolu prožili krátký románek - on je dnes profesorem řečtiny, ona policejní inspektorkou, což mu ale dlouho nechce prozradit. Jejich první společný oběd přeruší telefonní hovor: došlo k vraždě poslance Národního shromáždění! (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (133)

GeusX 

všechny recenze uživatele

Sympatický film se sympatickými představiteli z éry famózního českého dabingu (V.Galatíková, Č.Řanda, J.Švehlová, M.Moravec). Převládá francouzský šarm a zajímavá kriminální zápletka, komediální prvek je slabší. To má země galského kohouta lepší primárně komediální kousky. Ale ten původní český dabing...to je radost poslouchat a body nahoru :) 75% (Viděl jsem >3x cz) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dokud jsem neviděl Něžné kuře, domníval jsem se, že ono řčení Sherlock Holmes v sukních bývá pojmenováním pro ženy-policistky spíše obrazným. Zde ale neustále spěchající Annie Girardot vyráží do akce řešení případu skutečně v sukni a na podpatcích k tomu, dokonce v tomto oděvu a obuvi leze i po řebříku. Což o to, kriminálka navzdory spíše klasickému ději o pátrání po sériovém vrahovi je to nesmírně zábavná, zvláště když nám do ní Philippe de Broca tentokrát namixoval vedle menšího pozadí politických protestů 70. let a několika atmosféricky působivě temných scén i neobyčejně kouzelné romantické jiskření mezi policistkou a profesorem řečtiny coby starými známými spolužáky, až v silném protikladu k oné temné kriminální zápletce doprovázené skutečně něžným humorem. Můj celkový dojem, který nemá daleko od toho, abych udělil plný počet hvězdiček, tady ale sráží právě řadka neuvěřitelných úletů a okatých chyb, jaké zde tvůrci nechali své hrdinské policisty provést. Přičemž čím déle film trvá, tím horších přehřešků se policisti tady dopouštějí a ačkoliv nad většinou z nich bych v případě komedie bez potíží mávl rukou, ba některé vnímám i velmi pozitivně a považuji za originální (a kvůli velké lásce přeci lze i zastavit vlak, tohle byl fakt krásný moment! :)), tak závěrečný čin ze strany policistky mi už opakovaně nepříjemně vyrazil dech a ani napodruhé jsem ho nějak nerozdýchal. Přesto mi bylo u tohoto filmu opět potěšením, kromě sympatické Annie Girardot i díky nezapomenutelnému Philippu Noiretovi ve vedlejší roli zpívajícího učitele a jsem naladěn i na volné pokračování, na které se onedlouho konečně taky podívám. [85%] ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Často bývám znechucená z protagonistů, uondaná ze stopáže, ubitá ze scénáře, vygumovaná z dialogů, vytočená z režie nebo ospalá z hudby. Tohle je ale první film, kdy jsem byla vyčerpaná z fyzického výkonu hlavní postavy. Kdyby Annie nebyla herečkou, věřím, že by dokázala vyhrát maraton. Na podpatcích. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Vkusná komediální romance o lidech, kteří se potkali po pětadvaceti letech (nebo kolika), aby si spolu teprve teď něco začali, zkřížená s kriminálkou, která nepůsobí jako úplně zbytečný přívažek (i když hraje druhé housle), ani pohodu přes občasné napětí nijak nezatemňuje (oběťmi koneckonců nejsou nevinní lidé, ale poslanci). Girardotové inspektorka i Noiretův profesor jsou okouzlující a nevtíravě vtipní stejně jako situace, ve kterých se ocitají – ať už je to koncert v dešti, vyprávění o policajtech v autě plném policajtů nebo „automobilová honička“. A líbí se mi ten poetický název. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nejsem zmateným profesorem řečtiny a ještě nikdy mne na křižovatce nesrazila žádná ze školních lásek. Já bych samozřejmě na Sorbonně vyučoval rád, protože bych chtěl také někdy zažít tak silné jiskření, které sršelo mezi profesorem Lemercierem a komisařkou Tanquerelleovou. Oproti tomu ta detektivka nestála za moc, ale naštěstí to nijak zvlášť nevadí, protože vraždy politiků vytvářely dostatek prostoru pro konverzační manévry mezi hlavními hrdiny. Bohužel se do filmu vloudila i řada pitomostí, z nichž největší je závěrečná uspávací honička, ale to neznamená, že bych se přitom nedokázal slušně pobavit. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Skladba, kterou zpívá sbor v restauraci, je „Agnus Dei“. Přestože zní jako duchovní chorál z 12. století, jedná se o novodobou skladbu autora hudby k filmu Georgese Delerueho. „Agnus Dei“, tedy beránek Boží, je velmi staré a rozšířené pojmenování pro Ježíše Krista. (sator)
  • Antonius (Philippe Noiret) jezdí na VéloSoleX 3800 z roku 1966. VéloSoleX je moped nebo motorizované kolo, obvykle označované jen jako „Solex“, které původně vyráběl francouzský výrobce Solex se sídlem v Courbevoie nedaleko Paříže ve Francii. Moped původně vytvořený během druhé světové války a sériově vyráběný v letech 1946 až 1988 přišel v různých iteracích, přičemž si zachoval stejnou koncepci motoru s válečkem spočívajícím na předním kole jízdního kola. Stal se mimořádně oblíbeným u školních dětí, studentů nebo pracovníků v továrnách, protože byl lehký a mimořádně hospodárný. (sator)
  • Při ohledávání mrtvoly sahají policisté na vražednou zbraň bez rukavic. (sator)

Reklama

Reklama