foto

Georges Delerue

  • nar. 12.3.1925
    Roubaix, Francie
  • zem. 20.3.1992 (67 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hudební skladatel Georges Delerue patří spolu s Michelem Legrandem nebo Philippem Sarde k nejúspěšnějším a nejvýznamnějším tvůrcům francouzské filmové hudby 20. století. Delerue se narodil ve městě Roubaix na francouzsko-belgických hranicích, hudební geny zdědil především po rodině z matčiny strany; babička byla zdatnou zpěvačkou, matka hrála na piano. Díky nim Delerue od dětství hrál na klarinet, ale hudba v dětství nepatřila k jeho prioritním zájmům. Za druhé světové války musel pracovat jako dělník v kovoprůmyslu, ale nadále se věnoval hudbě. Paradoxně právě válka a těžká práce v továrně stimulovala mladého Georgese k tomu, že se o hudbu začal zajímat více a jeho hraní na klarinet směřovalo od amatérského účinkování po kavárnách k profesionální hře. Začal studovat na konzervatoři v Roubaix, kterou dokončil v roce 1945, mezitím si ale prošel těžkým obdobím po zranění na kole.

Po válce začal Delerue studovat a hrát v Paříži, na jeho profesní vývoj měl značný vliv hudební pedagog Darius Milhaud. Od hry na klarinet a piano se Delerue postupně dopracoval k hudební kompozici a v roce 1950 poprvé skládal hudbu pro film; šlo o krátkometrážní snímek LE MYSTÉRE DU QUAI DE CONTI (1950). Kompoziční práce pro film se v Deleruově kariéře stala stěžejní a nakonec napsal hudbu k více než třem stovkám filmů a seriálů. V padesátých letech zatím ale skládal více pro divadlo, jeho doménou byla práce pro avantgardní scénu Théatre Babylone, oblasti filmu se věnoval jen v žánru krátkých nebo dokumentárních snímků.

Prvním celovečerním filmem s Delerueho hudbou byla komedie UN AMOUR DE POCHE (Láska do kapsy, 1957) s Jeanem Maraisem v hlavní roli. Ke spolupráci na tomto filmu přizval Deleruea režisér Pierre Kast, který jej pak angažoval i pro své další filmy. Netrvalo dlouho a Delerue dostal příležitost podílet se na mezinárodně úspěšném válečném filmu HIROŠIMA, MÁ LÁSKA (Hiroshima mon amour, 1959). Jeho hudba pak doprovázela další úspěšné tituly jako HRY LÁSKY (Les jeux de l'amour, 1960) od Philippa de Brocy nebo slavný Truffautův film STŘÍLEJTE NA PIANISTU (Tiréz sur la pianiste, 1960). Tohoto filmu a práce na něm si Delerue cenil až do smrti nejvíce, protože byl nucen složit hudbu až dodatečně podle prstokladu Charlese Aznavoura. S oběma jmenovanými režiséry navázal Delerue frekventovanější spolupráci a ze spolupráce s Philippem de Brocou můžeme uvést i u nás velmi populární filmy jako CARTOUCHE (Cartouche, 1962), MUŽ Z RIA (L'homme de Rio, 1964) nebo MUŽ Z HONGKONGU (Les tribulations d'un chinois de Chine, 1965).

Jako skladatel filmové hudby prožíval Delerue v šedesátých letech své zlaté období, komponoval až k deseti titulům ročně, po de Brocovi a Truffautovi jej ke spolupráci vyzvali i další režiséři slavných jmen jako Louis Malle, Gilles Grangier nebo Henri Verneuil, ale také již slavní tvůrci nové vlny jako například Jean-Luc Godard. Delerue v té době již komponoval i mimo hranice Francie. Spolupráce s Françoisem Truffautem nabrala nádech exkluzivity (pracovali spolu na 11 filmech) a v případech, kdy se režisér rozhodl použít starší hudbu či přizvat jiného skladatele, vždy Deleruovi poslal omluvný dopis. Na místě je také uvést filmy Édouarda Molinaro, známé i u nás – jedná se o komedie s Louisem de Funésem (OSCAR, 1967; HIBERNATUS, 1969).

Celoevropský úspěch Georgese Delerue vedl k tomu, že získal i pozornost za oceánem a koncem 60. let začal pracovat i pro americké režiséry. Za hudbu k filmu TISÍC DNŮ S ANNOU (Anne Of The Thousand Days, 1970) byl nominován na Oscara a na Zlatý glóbus. Ostatně již o rok dříve získal nominaci na cenu BAFTA za hudbu k filmu ZAMILOVANÉ ŽENY (Women In Love, 1969). Svůj čas v sedmdesátých letech dělil Delerue mezi práci ve Francii a v USA, na francouzského Cézara byl nominován za hudbu ke dvěma filmům s Yvesem Montandem. Francouzské filmové ocenění Cézara za hudbu mu vynesly filmy LÁSKA NA ÚTĚKU (L'amour en fuite, 1979) a POSLEDNÍ METRO (Le dernier métro, 1980), v obou případech opět v režii Françoise Truffauta.

V roce 1979 se Georges Delerue trvale usídlil v Americe; jeho klasické hudební vzdělání jej v komponování vedlo k účasti velkého orchestru, což mu francouzští producenti ne vždy umožnili, zatímco v Hollywoodu měl v tomto směru volnou ruku. Motivací jistě bylo i získání Oscara za hudbu k filmu STŘÍPKY LÁSKY (A Little Romance, 1979) s Laurencem Olivierem v hlavní roli. Následně Delerue dělil práci mezi Francii a USA, Cézara za hudbu získal například za film VRAŽEDNÉ LÉTO (L'éte meurtrier, 1983). Delerue v osmdesátých letech složil hudbu k řadě průměrných amerických filmů, měřítkem pro něj byla osobnost režiséra, ale ani přátelství (a četná spolupráce) s uznávaným režisérem Bruce Beresfordem nepřispělo k jeho uměleckému růstu. Později Delerue obdržel cenu za hudbu Americké společnosti skladatelů a vydavatelů (ASCAP Awards) za hudbu k filmům ČETA (Platoon, 1986) a DVOJČATA (The Twins, 1988).

Georges Delerue zemřel v Los Angeles náhle na infarkt 20. března 1992 krátce po svých 67. narozeninách.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

1992 Bitva o Diên Biên Phu
Bohatí láskou
Céline
Když má muž problémy
Memento Mori (TV film)
1991 Američanka
Bez varování: Skutečný příběh Jamese Bradyho (TV film)
Černé roucho
Josephine Baker Story, The (TV film)
Kudrnatá holka
Reine blanche, La
1990 Bouřící Portoriko
Joe kontra sopka
Pan Johnson
Rychlopalba
1989 Atem, Der
Francouzská revoluce (TV film)
Georg Elser - Einer aus Deutschland
Její alibi
Ocelové magnólie
1988 Biloxi Blues
Dům na Carroll Street
Dvojčata
Jak zabít kněze
Letní příběh
Můj život bez tebe
Osudové pláže
Paris by Night
Šuani
Únos Elvise
1987 Krycí jméno: Tanečník (TV film)
Maid to Order
Okovy slávy (TV film)
Osamělá vášeň Judith Hearnové
Sukničkář
Un homme amoureux
Útěk ze Sobiboru (TV film)
1986 Četa
Meč Gideonův (TV film)
Rodinná rada
Salvador
Sestup do pekel
Sin of Innocence (TV film)
Smekněte, pánové (TV film)
Šokovaná
Touch and Go
Zločiny srdce
1985 Amos (TV film)
Anežka boží
Čas pro život (TV film)
Deadly Intentions (TV film)
Execution, The (TV film)
Maxie
Stone Pillow (TV film)
Vítězný oblouk (TV film)
1984 Femmes de personne
Mademoiselle Julie (TV film)
Miluj souseda svého (TV film)
Mlčení srdce (TV film)
Mrchožrouti
Rozmar
Světlo pro mého syna (TV film)
1983 Afričan
Bez šance
Konečně neděle!
Liberty belle
Muž, žena a dítě
Návrat černého hřebce
Silkwoodová
Vražedné léto
1982 A Little Sex
Guy de Maupassant
Josepha
Partneři
Poutnice ze Sans-Souci
The Escape Artist
1981 Bohaté a slavné
Broken English
Documenteur
Histoires extraordinaires: La chute de la maison Usher (TV film)
Oiseau bleu, L' (TV film)
Pravdivé zpovědi
Svědek
Žena od vedle
Život jde dál
1980 Lundi (TV film)
Poslední metro
Premier voyage
Toine
Věci po Richardovi
Willie and Phil
1979 Barbe bleue
Chaine, La (TV film)
Láska na útěku
Mijn vriend
Mouton noir, Le
Pierrot mon ami (TV film)
Střípky lásky
Sukničkář
Téměř dokonalá aféra
1978 Dívka v modrém sametu
Histoires de voyous: La saison des voleurs (TV film)
Histoires de voyous: Le casse des rois mages (TV film)
Jdi za mámou, táta pracuje
Něžné kuře
Připravte si kapesníky
1977 Chandelier, Le (TV film)
Jako klíště
Julie
Naufrage de Monte-Cristo, Le (TV film)
Point de mire, Le
1976 Grand escogriffe, Le
Histoires de voyous: Le concierge revient tout de suite (TV film)
Jako bumerang
Jamais plus toujours
Jeu du solitaire, Le
Milady (TV film)
Osudové ženy
Oublie-moi, Mandoline
Policejní kolt vzor 357
1975 Důležité je milovat
Nenapravitelný
Pourquoi la robe d'Anna ne veut pas redescendre (TV film)
1974 Alien Thunder
Buzíci
Entre toutes les femmes (TV film)
Facka
Femmes femmes
Janova žena
Lancelot od jezera
1973 Americká noc
Den delfína
Love Comes Quietly
Šakal
1972 Hezká holka jako já
Chère Louise
Ingénu, L'
Quelque part quelqu'un
1971 Aveux les plus doux, Les
Comptes à rebours
Crime et châtiment (TV film)
Dvě Angličanky a kontinent
Ivetta (TV film)
Jezdci
Malpertuis
Mira
Romulus le grand (TV film)
1970 Alex in Wonderland
Au verre de l'amitié
Konformista
La promesse de l'aube
Rozmarná Marie
Těžké loučení
Un otage (TV film)
1969 Gommes, Les
Hibernatus
Tahat ďábla za ocas
Tisíc dnů s Annou
Velký šéf
Walk with Love and Death, A
Zamilované ženy
1968 Cvokové
Interlude
La petite vertu
Nobody Runs Forever
1967 Dimanche de la vie, Le
Hélène ou La joie de vivre (TV film)
Jeudi on chantera comme dimanche
Oskar
Our Mother's House
Pépé a Claude
25. hodina
1966 Člověk pro každé počasí
Srdcový král
1965 Bezejmenná hvězda
Gaspard des montagnes (TV film)
La fleur de l'âge
Muž z Hongkongu
Pianos mecánicos, Los
Pleins feux sur Stanislas
Rideaux blancs, Les
Smolař
Viva Maria!
1964 Âge ingrat, L'
Autre femme, L'
Du grabuge chez les veuves
Eves futures
French Dressing
Hebká kůže
Insoumis, L'
Laissez tirer les tireurs
Lucky Jo
Mata Hari
Muž z Ria
Nebožtíci
Pán ze společnosti
The Pumpkin Eater
100 000 dolarů na slunci
1963 Abominable homme des douanes, L'
Contrebasse, La
Ctihodný Stanislav
Chair de poule
Le journal d'un fou
L'Immortelle
Merci Natercia!
Nejstarší Fercheaux
Pohrdání
Rififi à Tokyo
Tudy prošla žena
Vacances portugaises, Les
1962 Cartouche
Cousin de Callao, Le
Dénonciation, La
En plein cirage
Jules a Jim
Jusqu'au bout du monde
Láska ve dvaceti letech
Le Crime ne paie pas
1961 L'Affaire Nina B.
L'Amant de cinq jours
Par-dessus le mur
Récréation, La
Smrt Belly
Šprýmař
Tak dlouhá nepřítomnost
1960 Arrętez les tambours
Hry lásky
La Morte Saison des amours
Le Bonheur est pour demain
Marche ou crève
Střílejte na pianistu
Une fille pour l'été
Velký risk
1959 Bel âge, Le
Escale
Hirošima, má láska
Images pour Baudelaire
Macbeth (TV film)
1958 L'opéra-mouffe
1957 Amour de poche
Nuit des rois, La (TV film)

TV seriály

1987 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Bez Diany (S02E19)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Panenka (S01E22)
Dorothy a Ben (S01E18)
1981 Borgiové (TV seriál)
Nana (TV seriál)
Podvodník z povolání (TV seriál)
1980 Arsène Lupin joue et perd (TV seriál)
Fantômas (TV seriál)
Les chevaux du soleil (TV seriál)
Visiteurs, Les (TV seriál)
1979 Joséphine ou la comédie des ambitions (TV seriál)
1977 Banlieue Sud-Est (TV seriál)
Bergeval père et fils (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
Compagnons d'Eleusis, Les (TV seriál)
Lesk a bída kurtizán (TV seriál)
Paul Gauguin (TV seriál)
1974 Cloche tibétaine, La (TV seriál)
1973 L'éducation sentimentale (TV seriál)
Moliére (TV seriál)
1972 Homme qui revient de loin, L' (TV seriál)
Les Rois maudits (TV seriál)
1970 Mauregard (TV seriál)
1969 Fortune (TV seriál)
Jacquou le croquant (TV seriál)
1968 Thibaud (TV seriál)
1965 Bonheur conjugal, Le (TV seriál)

Dokumentární

2010 Bandes originales: Georges Delerue
1991 Tours du monde, tours du ciel (TV seriál)
1985 Carné, l'homme à la caméra
1966 Don't Shoot the Composer (TV film)
1963 Hitler, connais pas
1962 Vive le tour

Herecká filmografie

Filmy

1973 Americká noc
1971 Dvě Angličanky a kontinent
1970 Un otage (TV film)
1960 Hry lásky

TV seriály

1973 L'éducation sentimentale (TV seriál)

Dokumentární

1995 Georges Delerue (TV film)
1982 Étoiles et toiles (TV seriál)

TV pořady

1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1972 Grand échiquier, Le (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
1957 Discorama (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(121)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace