Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný československý sci-fi film. Vzhledem ke stáří filmu mě dost překvapil svým zpracováním a zajímavou zápletkou. Jelikož ve filmu je použito minimum efektů, tak se ani nezdá, že se jedná o více jak 40 let starý film. Jen snad podle herců a také podle kvality filmového pásu. Jak už jsem psal zápletka docela dobrá, jedná se o mimozemskou návštěvu, která se na naší planetě snaží najít zázračný lék jednoho indiánského kmene, ale to není tak jednoduché jak se zdá a když se do toho zapletou další lidé a taky tajná služba jedná se o solidní akci. Mě tento film velmi bavil a myslím si, že by i v konkurenci dnešních filmů hravě obstál. Hodnocení: 77/100. ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle typický případ filmu jehož název slýcháváte dlouhá léta z různých stran, ale nějak se k němu nemůžete dostat. Proto od něj hodně očekáváte, a když ho konečně zhlédnete - jste zklamáni. Prostě mi tam něco chybělo, není to špatný námět, ale jeho zpracování bylo velmi povrchní a nedotažené. Myslím, že se s tím dalo udělat víc. Dvě hvězdy za námět a herecké výkony. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Krásná mimozemšťanka a vědec v nerovném souboji s nenasytými a krvelačnými farmaceutickými byznysmeny. Atmosféra i nadčasové poselství filmu činí nedostatek triků naprosto podružnou záležitostí. / update: V naší galaxii je 640 milionů obyvatelných planet. Jak to ten podvodník ví, když žádnou neviděl? A žije na nich milion civilizací. Pane jo, žádnou z nich neviděl a už jich nepočítal milion. Akademik se asi pořádně bouchnul do hlavy, ne? Při přistání kosmické lodi nastane třetí světová a nikdo nic neviděl. No, takhle tady přistáváme běžně. Vždycky novinářům nakecáme, že je to magnetická bouřka! Prstencové letadlo dosáhlo výšky 12.000 m ve třech minutách (= kód 33). ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Vynikající režijní nápady - do role mimozemšťanky se špatnou češtinou (podle její báchorky je Brazilka, její otec byla ale Čech) obsadíme Slovenku - jo, tohle například perfektně fungovalo. Trik s přistávající vesmírnou lodí - na rok 1972 podle mě hodně, hodně dobře udělaný. Kmen odněkud z brazilského pralesa v československém filmu za Husáka - nevídaná věc... Fyzikální teorie, které tu zazněly - zajímavé, tohle si scénárista jen tak z rukávu nevytáhne. A další dobré nápady - všichni muži z cizí planety vypadají stejně, všechny ženy vypadají stejně, takže vlastně happy end, poukaz na možné extrémní praktiky farmaceutických firem v zájmu zisku - pro mě zejména po obsahové stránce příjemné překvapení se solidním potenciálem na remake. Snad jedinou výhradu mám jako laik k planetě s umělou atmosférou. Tady se musím ptát, jestli byla dřív slepice nebo vejce. Buď ji kdysi kolonizovali (o tom se Ariana nezmínila) nebo byli výsledkem evoluce, pak ale nemohli uměle vytvářet atmosféru na nehostinné, protože příliš horké planetě. Jinak vážně prima. ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem na film koukal pootevřenými dveřmi na černobílé televizi, rodiče mi to nedovolili a dodnes si pamatuji hudbu z filmu, Orianu a Seturiho. V dnešní době, kdy se sci-fi neobejde bez počítačových efektů, dovedli naši tvůrci natočit film i bez přehnaných triků. Nápad výborný, výtažek z rostliny, která hubí bakterie nemocí a nikdo neví, kde rostlinu a kmen Bororů, který ji vynalezl, hledat. Chamtivost západních agentů po tomto všeléku, aniž by znali jeho účinky, by se přes kopírák dala aplikovat i v dnešní době kapitalismu. To by to sypalo a oškubali bychom všechny. Jen je škoda, že tvůrci nedopracovali závěr, který je víceméně bez vysvětlení náhle ukončen. Určitě slouží za shlédnutí, alespoň jako film pro pamětníky. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Dr. Junek (Svatopluk Matyáš) pilotuje Let L-200 Morava označení OK-UHB, jedná se o československý dvoumotorový letoun. Letadlo létalo až do osudového okamžiku 20. 6. 1998, kdy havarovalo na Královéhradecku. Zapsáno do leteckého rejstříku bylo 4. 6. 1968 z rejstříku vymazáno 6. 1. 1999. Dr. Junek také používá v Brazílii jako taxi Chevrolet Two-Ten z roku 1955. (sator)
  • Vodopád, u něhož se oba hlavní aktéři objímají, se jmenuje Velický a nachází se ve Vysokých Tatrách, podobně jako (Velické) pleso, ve kterém si Zuzana (Božidara Turzonovová) vychutnává pozemské krásy. (hippyman)
  • Ori-Ana (Božidara Turzonovová) je otrávena ve vlaku, přičemž má zrzavé vlasy. V následujícím záběru leží v nemocnici a má bílou paruku. Není pravděpodobné, že by měla čas a náladu měnit svůj účes poté, co byla otrávena. (pjotri)

Reklama

Reklama