Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle československé scífko jsem viděla jako malá copatá a moc se mi líbilo, trochu jsem se obávala opakování, no naprosto zbytečně, líbilo se mi to i dnes.. Božidara Turzonovová je krásná žena a každá paruka jí sluší, Zita Kabátová jako vdova po Fričovi úchvatná, pánové Svatopluk Matyáš a Vlastimil Brodský jako nerozluční přátelé báječní.. Pochvalu ode mne zaslouží i nádherná hudba Petra Hapky.. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Scénář logicky jakž takž drží pohromadě, skvělá a dobře napsaná je postava astronoma Burgera (Brodský), která vypadá, jako kdyby do tohoto filmu omylem zabloudila z nějakého dobrého snímku. Celkově je film ale bohužel utahaný a ke dnu ho táhnou zlí západní špioni a neuvěřitelně nesympatický macho hlavní hrdina. Hudba skvělá. Pokud Otakar Fuka a mimozemšťané, tak raději "Kam zmizel kurýr". ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ale proc ne dneska uz to vyzniva trochu jako nechtena parodie ale ocenuji tenhle solidni pokus o ceskou sci-fi cokoliv trochu vybocujiciho z predem danych zanru v tehdejsi tvorbe je treba ocenit napad neni spatnej trochu politiky do toho pravda nasrali ale na to ze film vznikl v dobach tuhe normalizace to jeste neni tak hrozny protoze zatim co do nekterych zanru to patri a ja v nich tu propagandu vylozene vyhledavam tak sci-fi film by mel byt urcite nezaujaty a predevsim pobavit a to se tomuto filmu vicemene dari a ta hudba je luxusni to kazdopadne souhlasim takze vesmes celkem spokojenost ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Kdyby takto ambiciozní scénář zfilmoval Jindřich Polák, mohlo z toho klidně být velmi slušné sci-fi, jenže film bohužel natočil zaměnitelný normalizační řemeslník Otakar Fuka. Místo fantaskní poetiky nás bohužel čeká normalizační šeď, typická hlavně pro Fukou často natáčené krimi filmy, s čímž souvisí i dost jednorozměrné herecké pojetí postav, které sklouzává až do nechtěné komedie. Matyášův hlavní hrdina je bohužel příliš v zajetí dobových klaďáckých klišé od sebejistého vystupování po lehký patos, zatímco záporáky poznáme hlavně podle jejich západního původu. Právě politický podtext filmu se v kontextu žánrového díla jeví dost rušivě, ale zas na druhou stranu dobře ilustruje způsob, jakým režim využíval svou proklamovanou podporu dekolonizace, neboť indiánský kmen Boro sice znal zázračný lék a byl obětí utlačování, ale to hlavnímu hrdinovi nezabránilo v tom, aby o jeho příslušnících spasitelsky mluvil jako o ubožácích. Lévi-Strauss ani Leopold Pospíšil holt asi na Barrandově moc v povědomí nebyli. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný pocit, vyvoláváný tímto velmi průměrným filmem, je v mnoha ohledech dán kontrastem atraktivního námětu a jeho šedého, bezvýrazného scénáristického zvládnutí. Zdá se, že film nepřekonává hranice doby svého vzniku a že čas, který uplynul od jeho vzniku, jen zvýrazňuje jeho zřetelné slabiny. Poměrně atraktivní herecké obsazení působí díky tomu samoúčelně a zmarněně. Jako obal, který marně sobě i jiným předstírá vábivý a kvalitní obsah. Slibné, zdánlivě snadno zvládnutelné potenciality tak zůstaly ztracenou příležitostí. Škoda. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Film je natočen na motivy rukopisu románu Miroslava Hanuše „Expedice Élauné“, vydaného knižně v roce 1985. (Hans.)

Reklama

Reklama