Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

sator 

všechny recenze uživatele

"Jste pyšní a tak málo víte"... „Za to u vás je všechno dokonalé. Žádné spory nejsou, majetek nemáte.“ – „Majetek? Ale ten přece obtěžuje. Člověk potřebuje volnost, a dokud bude lpět na majetku, nikdy ji nebude mít.“ Ač se jedná o příběh na rozhraní scifi, jsou překvapivě nějkteré filmové reálie pravdivé. Bororové jsou skutečným , žijícím kmenem. Bororo neboli lidé Bororo-Boe žijí na náhorní planině Máto Grosso v Brazílii; částečně také Bolivii a Brazilském státu Goiás. Vymřelí lidé západního kmene Bororo žili v oblasti řek Jauru a Cabacal. Východní Bororo (Orarimogodoge) pak kolem toku Sáo Lourenco, Garcas, a Vermelho. Postava etnografa, cestovatele, botanika, fotografa a spisovatele Alberta Vojtěcha Friče je reálná.Zajímavé jsou okolnosti jeho smrti kdy onemocněl tetanem, tedy smrtelnou nemocí a navrhoval lékařům aby jej léčili jedem curare o kterém věděl že indiáni jím tetanus uměli léčit.Lékaři neověřenou léčbu odmítnou, přesto že tetanus neumějí léčit a Frič v roce 1944 umírá. Tedy stejně jako ve snímku, měli indiáni lék kterým uměli léčit nemoc kterou lékaři léčit neuměli. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Majka z Gurunu v odrastenejšom vydaní a ešte aj účes sa vydaril ako cez kopirák, či už tmavý alebo blond. Inak je to sci-fi bez efektov, bez príbehu, len ako melancholická uspávanka. Hľadanie univerzálneho lieku na všetko v brazílskom pralese prebieha hlavne formou čítania zo zápiskov, návšteva skutočného Ria film iba mierne oživí. V závere sa dočkáme srdcervúcej romantiky, aspoň tam mohol scenár vmontovať niečo zaujímavé. ()

Reklama

nudla 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoblíbenějších filmů od mého dětství až po současnost. Film má nádherný děj, úžasnou atmosféru a perfektní hudbu. Jako milovník klasického sci-fi v tomhle prostě to sci-fi vidím. Nechápu, kde se vzal ten názor, že pravý sci-fi film je pořádně akční, se spoustou mezigalaktických bitev proti strojům a podobně. Čemu jsem se v tomto komentáři chtěla vyhnout, jsou speciální efekty, ale nemůžu si to odpustit. Samozřejmě, že nejsou ani zdaleka srovnatelné s dnešní technikou, ale koho to zajíma? Film vznikl v takové době, v jaké vznikl a přesto je perfektní. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry dozajista nadprůměrná záležitost. Alespoň v době vzniku film vedle naší běžné filmové produkce plné filmů s postavami soudruhů řešící pracovní úkoly kdovíkolikátého sjezdu Komunistické strany, působil jako zjevení. Masová návštěvnost nebyla a tak film celkem neprávem upadl v zapomenutí. Zajímavá zápletka a především milostná linie vynahradí absenci trikových sekvencí. Hlavní obsazení postavy Ori-Any slovenskou herečkou Božidarou Turzonovou byl dobrý tah. Dalším plusem bylo, že nebyla předabovaná a tak její postava byla o to více uvěřitelná. Celkovému vyznění filmu hodně pomáhá Hapkova hudba. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, dobrodružství, romantika, špionáž. To všechno obsahuje snímek o hledání pozemského léku mimozemskou civilizací, který byl natočen na základě románu Miroslava Hanuše 'Expedice Élauné'. Nízkorozpočtový snímek bez vizuálních efektů, pomalejším tempem a příběhem tak pevným, až to vlivem doby vzniku překvapuje. Snímek je bohužel dnes pozapomenutý a těžko říci proč. Normalizace se na tom samozřejmě místy podepsala, ale jinak je vše naprosto bez závady. Na sci-fi je sice krapet zvláštní poetické nastavení, ale v tom je vlastně celá ta síla dané koncepce zpracování. Natočit něco takového Hollywood, tradičně by se to neobešlo bez akčních scén. Barrandov samozřejmě západním stylem jít nemohl a tak je vše spíše především v konverzačním kabátě za použití přírodních krás pro některé scény. Centrem všeho dění je určitý deník cestovatele, který má však reálné základy. Takový totiž skutečně existoval, jehož autorem byl cestovatel po Amazonii Alberto Vojtěch Frič (1882-1944). Jako obvykle je však těžké posoudit, co bylo z onoho deníku inspirací a co si scenárista přimyslel. V rámci české filmové sci-fi tvorby je snímek výrazný a pro fanoušky tohoto žánru takřka povinností. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Vo filme sa veľa cestovalo, ale štáb nevytiahol päty z rodnej krajiny, cudzinu vykúzlil zábermi z archívu, ktoré zaplietol pomedzi nakrútený materiál. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama