Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

xargos 

všechny recenze uživatele

Akci Bororo jsem poprvé viděl jako malý kluk a připadal jsem si jako ryba ve vodě. Film kombinuje oblasti, které mne zajímají již od dětství - astronomii, cestovatelství a objevování čehokoliv, pralesní indiány, život mimo zemi. Jména těch dvou mimozemšťanů jsem si opakoval dlouho po skončení filmu a ústřední melodii hraju na klavír dodnes:) Tak, jak film v průběhu let několikrát opakovala televize, díval jsem se na něj znovu a rád. Pravda, nemůže konkurovat filmovým efektům dnešních časů, ale u mne má tento příběh své důležité místo i dnes. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný pocit, vyvoláváný tímto velmi průměrným filmem, je v mnoha ohledech dán kontrastem atraktivního námětu a jeho šedého, bezvýrazného scénáristického zvládnutí. Zdá se, že film nepřekonává hranice doby svého vzniku a že čas, který uplynul od jeho vzniku, jen zvýrazňuje jeho zřetelné slabiny. Poměrně atraktivní herecké obsazení působí díky tomu samoúčelně a zmarněně. Jako obal, který marně sobě i jiným předstírá vábivý a kvalitní obsah. Slibné, zdánlivě snadno zvládnutelné potenciality tak zůstaly ztracenou příležitostí. Škoda. ()

Reklama

mikulem 

všechny recenze uživatele

Dějově velmi zajímavé sci-fi, jehož zpracování ale trochu pokulhává. Skloubit dohromady objevování domorodých kmenů a mimozemšťany, kteří mají důvody se o ně také zajímat, je mistrovský nápad. Špionážní linie farmaceutických firem je logická, ve filmu ale nefunguje moc dobře. U některých scén (čtení deníků) mi naskakuje husí kůže, naopak špionážní akce působí spíš směšně ("Your newspaper, mister."). Kdyby se ten námět zpracoval důstojněji, byla by to nepochybně 100% filmová událost. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Zatímco v dobách minulých jsme tenhle film žrali, dnes je pro mne spíš úsměvnou vzpomínkou. Krásná Turzonovová, majorozemanovský Matyáš, Ševčík se svou báječnou němčinou a spousta "odborných" nesmyslů na poli biologickém. "Bororo pak ne život, bororo pak nic." Mimochodem, snímek provází jeden z nejlepších soundtracků, co znám, Hapka se předvedl na jedničku. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ano, po těch letech to dnes působí velmi naivně a neuměle. Téměř čtyřicet let na stáří technického provedení jistě nechá svou stopu. Ale!, ... já to viděl již v sedmdesátých letech v TV a místo ohromení jsem prožíval trapné chvíle nad tou ubohostí. Byl jsem mladý a tedy spíše bych měl takové téma přijmout než cokoliv jiného z naší tehdejší výchovné soc. filmové tvorby. Nepřijal jsem. Divte se nebo ne, už v té době zaslepeného socializmu mi to připadalo neprofesionální a laciné. Natožpak dnes, kdy můžu srovnávat se zahraniční tvorbou. Prostě se mi to tenkrát nelíbilo a proto ani dnes " v letech" nebudu hledat vůli ke shlédnutí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Rostlina, na níž je záběr v závěrečných titulcích filmu, se jmenuje Marantha leuconera (Maranta běložilná) - a pochází ze Střední a Jižní Ameriky. (VMa)
  • V úvodních titulcích jsou dvě chyby: Jsou uvedeni J. Ševčík a J. Furst, což je špatně. Správně mají být uvedeni Otto Ševčík (špión) a Vladimír Fürst (profesor Pereira, brazilský etnolog). (pjotri)
  • Vodopád, u něhož se oba hlavní aktéři objímají, se jmenuje Velický a nachází se ve Vysokých Tatrách, podobně jako (Velické) pleso, ve kterém si Zuzana (Božidara Turzonovová) vychutnává pozemské krásy. (hippyman)

Reklama

Reklama