Reklama

Reklama

Léčba šokem

  • Francie Traitement de choc (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vyčerpaná Helena (Annie Girardot) přijíždí do léčebny na ozdravný pobyt. Po několika dnech se cítí mnohem lépe. Má více sil a naváže intimní vztah s doktorem Devilersem (Alain Delon). Vše je tu příjemné, společné koupání, terapie. Pacienti získávají opět energii. Jen obsluhující mladí Portugalci jakoby se ztráceli před očima. Omdlévají a někteří i narychlo zmizí. Helena se o to začne zajímat. A zvědavost je nebezpečná vlastnost. (Jezinka)

(více)

Recenze (67)

movie 

všechny recenze uživatele

Geniální soundtrack k nadějnému, byť poněkud vlažně provedenému snímku. I tak je bez pochyb, že s Jessuaovy tvorby a prazvláštní atmosféry značně těží Yorgos Lanthimos (KYNODONTAS, LOBSTER). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Doktor Devilers vede vyhlášenou soukromou kliniku pro ty, co trpí úzkostí, strachem ze stáří a nedostatkem sexu s doktorem Devilersem. Některé už může zarazit jeho jméno, ale že něco není v pořádku zjistíte spíš až tehdy, když se modrý Portugal neservíruje k večeři, ale padá „vyšťavený“ do bazénu.. Potenciál to nějaký mělo, ale Jessua za doprovodu ne zrovna se hodící africké hudby kombinuje satiru s napětím dosti krkolomně, což nakonec potvrdí i úsměvné finále. Pokud jste dosud neviděli film, kde nahý Delon běží do moře a bimbas se mu kývá ze severu na jih, tady máte možnost.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má velice slibný námět a nosnou zápletku, ovšem tvůrci z toho nevytěžili (téměř) nic. Představoval jsem si pořádný psychonátěr se stupňujícím napětím, který v závěru docílí akčního finále. Bohužel třičtvrtě filmu se nic neděje (krom koupání v moři) a závěr je vygradován naprosto mizerně. A za to všechno může scénárista a režisér Alain Jessua, který prostě nezvládl vygradovat příběh a naprosto nevhodně použitá hudba, velmi připomínající "Muže z Ria". A je to veliká škoda, protože Annie Girardot (navíc se na ni dobře kouká) a Alain Delon (v jedné z mála záporných rolí) hrají jak o závod a námět je opravdu silný. Promarněná šance. 50%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Osobitá atmosféra prostredia, v ktorom skupina vyvolených užíva radostí života na úkor bezcenných gastarbaiterov, slúžiacich bohatým klientom sanatória ako zásobáreň životnej miazgy. Girardotová aj Delon bezchybní, ako oblečení tak nahí. Napriek dlhoročnému odstupu od doby, kedy som film videl, tento výrazne uviazol v pamäti, a to rozhodne neznamená trojhviezdičkový odpal do jemného nadpriemeru, akým film poctila ctihodná užívateľská komunita tuná na čsfd. Poznámka: Moja dobrá známa, pani v rokoch mi rozprávala dopodrobna príbeh brata jej priateľa, významného slovenského vedca, ktorý zomrel v New Yorku počas návštevy mesta. Skolaboval na ulici, nemal pri sebe doklady a jeho spôsob obliekania pripomínal nedbalosťou skôr bezdomovca ako vedca. V nemocnici strávil pred smrťou takmer týždeň. Identifikácia tela sa podarila až po smrti, kedy ho objavil zúfalý brat. Ten pátral po príčinách úmrtia a dozvedel sa neradostnú zvesť (po súčinnosti s advokátmi a lekármi odinakiaľ). Jeho vlastný brat stal súčasťou mašinérie tamojšej nemocnice, ochotne a relatívne zdarma sa starajúcej o núdznych a biednych kolabujúcich ľudí-pacientov. Títo po absolvovaní špeciálnej liečebnej kúry umierali, aby ich telá, orgány a tkanivá poslúžili čakajúcim platiacim klientom nemocnice. Dokázať to bolo takmer nemožné, no pokúsil sa zažalovať nemocnicu. Dopadlo to tak typicky americky: po rade vyhrážok zo strany vedenia špitála, došlo aj k zastrašovaniu, ktoré vyústilo do stiahnutia žaloby výmenou za tučnú sumu peňazí - odškodného. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku klidně plynoucí film z přímořského sanatoria se pozvolna začne měnit s tím, jak hlavní hrdinka pojímá podezření, že se zde děje cosi nekalého. Všichni klienti jsou takoví rozesmátí, švitořící a stále veselí, a přitom ve vzduchu visí nějaká čertovina. Vnímavá Helena - vynikající A.Girardotová ( škoda jen, že ji nenadabovala V.Galatíková..., ale tenhle film zde v kině dabovaný nešel - a mám pocit, že před rokem 1989 vůbec ne, a pak možná v klubech či na nějakých filmových akcích s titulky) začíná tušit, že se sanatoriem není něco v pořádku. Scéna, kdy krade spícímu A.Delonovi klíče, mi přišla daleko napínavější, než sledování ponurého horroru. A čím více proniká Helena k tajemství léčebny, tím úžeji se okolo ní stahuje smyčka - její život je v ohrožení! Netušil jsem, že mě i dnes postarší francouzský film tak zaujme ( a to mám francouzskou kinematografii - 60.-80.let docela nakoukanou, tenhle film mi však stále unikal). A.Girardotová se v řadě filmů svlékla, tudíž nic překvapivého. Ovšem A.Delon v rouše Adamově zezadu i zpředu...to bylo přinejmenším nečekané. Ostatně i celá hromadná scéna v sauně a moři byla dosti odvážná, byť Francouzi nahotou ve svých filmech nikdy příliš nešetřili. ( hm, tak ČT v roce1992 udělala dabing s V.Galatíkovou, to mi uniklo. Je mi jasné, že dle praktik naší televize šel film někdy hodně dlouho v noci ve všední den.... nakonec V.Zavadská taky není úplně špatná a na úplný konec - každý dabing film zprzní, tudíž nejlepší je prostě originál!) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Drsné... Tajný spolek lidí, kteří znají recept na dloholetou krásu a udržované zdraví, třeba i v šedesáti aj.. :-) ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Zajímavej žánrovej mix. Pointa filmu dnes už nikoho nepřekvapí a chyběl tomu i větší tah na branku. Překvapila nahota a perfektní hudební doprovod. Lepší 3hvězdy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vo veku, keď som videl tento film na STV, mi pripadal ako veľmi ťažké psycho. Je to jeden z filmov, ktoré vám na dlho uviaznu v pamäti, a to aj napriek tomu, že sa vám príliš nepáčili. Pamätáte si iba ten nepríjemný pocit. Niekedy by som to dal znova, ak by na tento psycho film naše televízie už dávno nezabudli. Načo máme JOJ Plus a Doma? VIDENÉ ZNOVA 7/2017: Nebyť toho, že sa Helena nechá tak ľahko opiť rožkom v ruhej polovici a pohybuje sa po areáli až podozrivo nekontrolovane, išiel by som s hodnotením vyššie. Poteší najmä záver, kde to mohlo skutočne prejsť ku klasickým klišé, ale film bol ukončený včas a má zaujímavý dovetok. 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Náhodne som si pozrel film, na sledovanie ktorého ma nalákali dve veľké hviezdy francúzskeho filmu. Bohužiaľ okrem nich nebolo vo filme nič, čo by stálo za zmienku. Dobre rozbehnutý príbeh Heleny, ktorá príde na ozdravný pobyt a po krátkom čase v nej silnie pocit, že v zariadení nie je niečo v poriadku sa v druhej polovici vinou scenáristu začína zadrhávať, aby nakoniec vyústil do mizerného konca a vo mne zanechal dojem premárnenej príležitosti. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem problém s tempem, námětem, dabingem, hereckými výkony ani erotikou, ale uznávám, že gradace a pointa mohly být silnější. Hudba opravdu místy zarážející, nahotou ani u hereckých es se nešetřilo, možná škoda, že kromě Delona a Girardot není ve filmu žádná další důležitější postava. Moc dobrý obsah kolegyně Jezinky! ()

anderson 

všechny recenze uživatele

GIRARDOTová pre mňa nikdy nebola sexuálnym symbolom (podobne ako napr. M. STREEPová). Po tomto filme ale uznávam, že vyzlečená veru nevyzerala zle. :-) (8.9.2009) ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Procházka rájem se postupně mění na procházku po žhavých uhlících rovnou do pekla, jenže zvědavost je větší než strach. Helena začne postupně odhalovat podivné mizení obsluhujícího personálu. Najednou již není v oblibě doktorů ani ostatních pacientů, závislých na neznámých léčebných metodách. Zajímavý příběh, jen myslím, že kdyby byla gradace od druhé poloviny filmu více vypjatá a podpořená lepší hudbou, šlo by o pěkně temný film. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Prapodivný snímek s nečekaně často odhalenou Annie Girardot a dokonce Alainem Delonem. V sedmdesátých letech ve Francii se asi hodně experimentovalo s nejrůznějšími náměty. Tenhle o umdlévajících Portugalcích bez špetky napětí se nepovedlo kvalitně zpracovat. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Annie Girardot byla jediná francouzská herečka, která v 70. letech hrála jenom a výhradně hlavní role, ovšem tahle mi nepřišla nijak zdařilá, navzdory svým sympatiím k francouzské kinematografii bych dokonce rouhačsky dodal, že první polovinu jsem se nudil. Fajn, sympatické exteriéry, hodně překvapivé nahoty. Ovšem kromě dvou hlavních představitelů žádné jméno, které by stálo za řeč. Nevím, nakolik mohl být tenkrát šokující příběh, možná byl i trochu futuristický, ovšem já dneska - ovlivněn kdejakou americkou slátaninou na podobné téma - to beru jako celkem slabé. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úspěšnou a bohatou podnikatelku opustil partner, cítí se vyčerpaná a při pohledu do zrcadla zjišťuje, že vrásky přibývají nějak moc rychle. Odjíždí proto na soukromou kliniku za odpočinkem a na omlazovací kúru. Velice rychle pojme podezření, že tu něco není v pořádku. Inu, jak se říká, kdo se moc ptá, ten se moc dozví.. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Gradace a pointa bez šťávy, k tomu velice špatně zvolená hudba, která trhá uši kazí výborný námět, prostředí a především herecké výkony dvou francouzských velikánů. Veliká škoda zabitého potencionálu ale na tu dobu asi fajn. Slabší 3* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Na pohľad idylická,ale predsa len pod kožu lezúca ozdravujúca kúra. A zabudol som napísať, že nudná a silno dobová. Tento film svojím zovňajškom silno zostarol. Možno by mu prospela tiež nejaká, podobne záhadná liečba, ale s viac prirodzenejším, menej melancholickým a viac žánrovým prístupom. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Pointa je na pět hvězdiček, ale v průběhu filmu jsem měl několikrát pochybnost, jestli to nešlo udělat lépe, takže nechám čtyři hvězdy. Jinak je to každopádně pozoruhodný film, který je neprávem takřka zcela zapomenut. ()

Reklama

Reklama