Reklama

Reklama

Bílá královna

(seriál)
  • Velká Británie The White Queen
Trailer 2
Velká Británie, 2013, 9 h 57 min (Minutáž: 58–62 min)

Předloha:

Philippa Gregory (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Aneurin Barnard, Rebecca Ferguson, Amanda Hale, Oscar Kennedy, Reece Pockney, Juliet Aubrey, James Frain, Max Irons, Janet McTeer, Hugh Mitchell, David Oakes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Seriál Bílá královna strhujícím způsobem ztvárňuje jedno z nejdramatičtějších a nejbouřlivějších období v dějinách Anglie. Příběh lásky a chtíče, svádění a podvodů, zrady a vražd je vyprávěn z pohledu tří zcela odlišných, ale stejně neústupných žen – Alžběty Woodvillové, Markéty Beaufortové a Anny Nevillové. Ve svém honu za mocí budou používat intriky, mistrnou manipulaci i ženské půvaby, aby se probojovaly na anglický trůn. Je rok 1464 a Anglie se před příchodem Tudorovců na trůn zmítá uprostřed války o legitimního krále. Je to trpký souboj dvou stran jedné rodiny – rodu Yorků a rodu Lancasterů. A všechny tři ženy zoufale touží získat korunu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (82)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Základními rysy seriálu je tempo, švih a uvěřitelnost. 1) Anglická spisovatelka Philippa Gregoryová, the queen of British historical fiction podle časopisu AudioFile, se zaměřuje především (i když nejen) na 15. a 16. století britských dějin._____ 2) Televizní seriály podle jejích knih v chronologickém pořadí jsou: Bílá královna (konec válek růží), Bílá princezna (Jindřich VII. a jeho žena) a Španělská princezna (Kateřina Aragonská a synové Jinřicha VII. - Artur a Jinřich VIII.)._____ 3) Neumím posoudit historickou věrnost knih (ty jsem nečetl) ani seriálu, ale na rozdíl od zejména americké filmové produkce mi nepřijde, že by Angličané byli moc mimo._____ 4) Každopádně seriál nabízí napínavou dobrodružnou podívanou se spoustou dějových zvratů a uvěřitelných postav._____ 5) A ti kluci! 28letý Max Irons (král Eduard), 24letý Ben Lamb (královnin bratr Anthony Rivers), 30letý David Oakes (Eduardův bratr George), 26letý welšský herec a zpěvák Aneurin Barnard (Eduardův bratr Richard) a mnozí další v epizodních rolích._____ 6) Zaujaly mě i 31letá Amanda Haleová (fanaticky věřící lady Margareth Beafortová, matka Jindřicha Tudora) a 27letá Faye Marsayová (dcera lorda Warwicka, králotvůrce, Anna, Richardova žena). ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

historická seriálová druhá liga, která se lehce opírá o skutečnost, ale místo bitev a zajímavé výpravy nabízí primárně zákulisní kejkle, závody o to kdo dřív porodí potomka, ne zrovna zajímavou poloromantiku a jakési pokusy o čarování. Ještě že je tady Rebecca Ferguson. Ta je dobrá úplně všude a i tuhle veskrze průměrnou sérii dělá stravitelnější...50% ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele

První epizoda naznačovala romantické cosi, ale to se od druhé epizody změnilo. Nic proti Hře o trůny, ale tohle byla teprve pořádná hra o trůny oproti které je Hra o trůny spíše hra o vládce pískoviště! Ostatně Martin se prý dost dost těmito událostmi inspiroval, tak to bude asi tím. Škoda jen trošku slabších akčních scén. A ještě nikdy se mi nestalo, že bych u seriálu během deseti dílů měl rád a následně nenáviděl (i v obráceném pořadí) prakticky všechny postavy. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

O Válce růží jsem se ve škole učil, že to byl boj mezi rody Lancasterů a Yorků. Až díky tomuto seriálu jsem se něco blíže dozvěděl o několika silných ženách té doby (Markétě z Anjou, Alžbětě Woodvillové, Anně Nevillové, Markétě Beaufortové), které stály po boku svých manželů či otců (králů Jindřichovi VI, Eduardu IV a Richardu III). Doba to byla drsná a plná krve, díky tomu důrazu na zmiňované ženské postavy je zde ale možná až přemíra romantiky (a erotiky). Alžběta Woodvillová se svou dcerou rovněž Alžbětou tu zas každo chvíli kouzlí (a ovliňují tak výsledné události), což mě tedy moc nebavilo. Ze všech těch zmiňovanaých žen mě tak asi nejvíce zaujala (ač ne svým vzhledem) postava Markéty Beaufortové, která po celou dobu jde fanaticky za jediným cílem a to naplnit "boží" záměr, že se její syn Jindrich Tudor má stát anglickým králem. Kdo zná anglické dějiny tak ví, že se jí to nakonec podařilo a jeho nástupem na trůn došlo k symbolickému smíření Lancasterů s Yorky. ******************************************************************************************************* Po vzhlednutí všech dílů se nemohu odpustit komentář ke dvěma fabulacím v celém vyprávění. Že se dle autorů seriálu Alžbětě Woodvillové podařilo zachranit (nastrčením dvojníka) alespoń jednoho ze svých synů (Richarda) před trpkým osudem princů z Toweru (jak jsou Eduard a a Richard nazýváni v historiografické literatuře) ještě beru, neboť nad skutečným osudem obou Alžbětiných synů se asi vždy budou vznášet otazníky. Ale nechat Alžbětu z Yorku, budoucí manželku Jindřicha Tudora a anglickou královnu, milovat se před rozhodující bitvou s králem Richardem, to považuji vážně za vrchol. Tímto totiž tento seriál žel klesl na úroveň mýdlové opery. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se seriál Bílá královna věnuje dost dramatickému období v dějinách Anglie, tak je na můj vkus až příliš zromantizovaný. Taky jsem moc nepobírala ty nadpřirozené schopnosti v ženské rodové linii Alžběty Woodvillové. To si mohli tvůrci opravdu odpustit. Nicméně několik dílů bylo natočeno celkem poutavě, tak přimhouřím oko nad tou hromadou zbytečného balastu. (60%) ()

Galerie (285)

Zajímavosti (8)

  • Aj napriek tomu, že po skončení prvej série mnoho fanúšikov čakalo pokračovanie, The White Queen sa druhej série nedočkalo. Podľa tvorcov to nikdy ani nebolo v pláne. (lilina133)
  • Roku 1674 sa počas rekonštrukcie Tower našli dve detské kostry. Dnes sú uložené vo Westminsterskom opátstve, ale stále nie je potvrdené, či patria strateným princom. (HelenaGray)
  • Počas natáčania sa na parkovisku v Leicesteri našla kostra Richarda III. Podľa analýzy mal skazené zuby a zomrel na zranenie hlavy. Šokujúcejšie bolo zistenie, že s jeho predkom Edwardom III. nenašli žiadnu zhodu. V praxi to znamená, že niekto v hlavnej línii musel byť nemanželský a jeho ďalší potomkovia nemali nárok na anglický trón. (HelenaGray)

Reklama

Reklama