Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lichožrouti jsou malí tvorové, kteří žijí s námi lidmi a mohou za to, že lidstvu z každého páru ponožek vždy zůstane jen jedna – lichá. Ponožkami se totiž živí! Osudy hlavních protagonistů LICHOŽROUTŮ a jejich největšího protihráče, podivínského a opuštěného PROFESORA, spojuje příběh hlavního hrdiny, malého LICHOŽROUTA HIHLÍKA, na kterého čekají ve filmu velká dobrodružství. Dny jeho dědy LAMORA, který ho vychoval, jsou u konce a HIHLÍK musí překonat strach, vylézt z okna a vydat se hledat strejdu PADREHO, o kterém neměl doteď ani tušení. Svou odvahu čerpá z toho, co mu vštípil dědeček – lásky k rodině, dobré výchovy a lichožroutího „desatera". Ani v novém lupičském domově u mafiánského strýce a dvou poťouchlých bratranců své ideály a zásady neopouští. A to i přesto, že ho zavedou do nebezpečných situací. Když nakonec s těžkým srdcem přeci jen poruší dvě základní lichožroutí pravidla „ Nikdy nevezmeš celý pár" a „Drž se lidí, ale drž se od nich dál", pak jenom proto, že věří, že vyčerpal všechny možnosti, aby došel ke svému vytouženému cíli – rodině.
S trochou nadsázky se dá říct, že poselství filmu zní: Rodina je nade vše! Drž se té, kterou máš, měj ji rád a dělej vše pro to, aby byla dobrá, protože jinou na tomhle světě mít nebudeš. A je jedno, jestli jsi člověk, nebo LICHOŽROUT! (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (150)

nash. 

všechny recenze uživatele

Bohužel zklamání. Kouzelný svět postavený na geniálním nápadu nabízí nepřeberné množství možností jak ho rozvinout a naplnit. Zejména když má ve výbavě i docela schopnou animaci. Místo toho je však zcela vyprázdněn, znásilněn a narván do šablony nápaduprosté rádoby akční nudy, postrádající nejen nadhled, ale také hravost a humor. Na druhou stranu mě Lichožrouti dokázali i překvapit. Nepamatuji totiž animovaný dětský film, ve kterém by tolik postav tak nekompromisně pomřelo. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Bežte do hája. Toto je animák svetovej úrovne a to po každej možnej stránke. Má nápad, príbeh, cit, animáciu, postavy, spád, myšlienky, posolstvo, prostredie aj vtip. Lenže nie je to ten typicky plytký druh humoru, ale dvojznačný, úzko súvisiaci s tými najčastejšími neduhmi nás, ľudí. A nimi sa nakazia práve chudáci lichožrúti, veď niet sa čomu diviť, keď žijú v našej spoločnosti. Perie sa tu chamtivosť, obžerstvo, alkoholizmus a jeho následky, samozrejme nesmú chýbať protiklady, na ktorých záleží. Hodnoty, rodina, priateľstvo, ale nečakajte infantilné či morálne podliezanie sa divákovi. Všetko je tu podávané vo vyvážených dávkach a každý diel zapadá do konceptu príbehu. Ten má švih, gradáciu, vyvrcholenie, dokonca náznak tragédie a vôbec nenudí ako sa navôkol píše. Takže rada pre ufňukaných lamentujúcich, zahoďte predsudky, že tí malí parchanti kradnú fusakle aj Vám a oceňte nemalé kvality animáku, aký navyše vznikol pod Vašou strechou. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že trailery nelze brát vážně a věřit jim. Když jsme si vybírali, na co dneska pojedeme do kina, syn si podle traileru vybral tohle. Nadšený jsem z toho nebyl, protože mě trailer zrovna dvakrát nenadchl a podle něj to vypadalo, že v něm odhalený příběh neutáhne celovečerní formát a bude to nuda. Ale jeli jsme a já teď nelituji. Lichožrouti jsou naprosto parádně animačně zvládnutí, to vystižení Prahy mě úplně strhlo (a to nejsem Pražák a Praha se mi vzhledově vůbec nelíbí). Postavy jsou fajn. Ženu docela mrzelo, že některé postavy normálně zemřou, ale mě to přišlo naopak překvapivě dobré. Bytosti prostě umírají. nebylo to nic explicitního. Namluvené to bylo taky fajn. Asi to mohlo být, pravda, trochu živější, ale to pozvolnější tempo mi nijak nevadilo. Nakonec z toho vyšel fajn český animák se sympatickými postavičkami a dobrý zážitek z kina. 3.5* ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Podle krátkého článku v novinách jsem se rozhodl jít na film do kina. Tam jsem se zkraje dost bavil, animované reálie Prahy, vcelku zajímavé postavičky, bavil jsem se. Pár hlášek taky přišlo. Pak jsem ale usnul. A nedivím se. Bohužel, celý film je nepochopitelně postaven postavami tak, že lichožrouti jsou ponožky, kdežto bych čekal, že ponožky nejsou jedeny dalšími ponožkami. Čekal jsem nějaká jiná monstra. Film ukazuje, že tihle kanibalové jsou dobří a zlí. Tak, jak je tomu v běžném životě. To je sice klad. Ale během celého filmu, kam přišlo se mnou cca 20-25 dětí, se jenom dvě z nich lehce pousmála, a to každé jenom jednou během filmu. Bohužel. Tenhle film nebaví. Nudí. Animace bych ani tak nevytýkal. Ale vymyšlené postavy, hlasy postav, nepřítomnost hlášek nebo vtipu.....Nuda. Téměř odpad! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Líbily se mi animace Prahy, neotřelý ponožkový nápad a prorodinná myšlenka. Příběh mi však nepřijde příliš zvládnutý, dokonce mám pocit, že sám porušuje vlastní daná pravidla. Prostřední část mi pak přijde celkově chabá, ta s tím naháněním se, z profesora je jen pomatenec bez nějakého hlubšího nebo zajímavějšího záběru, a vlastně by mne zajímalo, kolik lidí může lichožrouty skutečně vidět a proč, a jestli by je bylo vidět v televizi... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Film debutoval také v Číně, v Rusku a v Jížní Koreji. (petr.koca)
  • Snímek získal na audiovizuálních cenách TRILOBIT cenu v kategorii Dětské poroty, a to „Berounského medvídka“ pro rok 2017. (P. J. D.)
  • Snímek se stal u diváků nejúspěšnějším ryze českým porevolučním celovečerním animovaným filmem. (P. J. D.)

Reklama

Reklama