Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lichožrouti jsou malí tvorové, kteří žijí s námi lidmi a mohou za to, že lidstvu z každého páru ponožek vždy zůstane jen jedna – lichá. Ponožkami se totiž živí! Osudy hlavních protagonistů LICHOŽROUTŮ a jejich největšího protihráče, podivínského a opuštěného PROFESORA, spojuje příběh hlavního hrdiny, malého LICHOŽROUTA HIHLÍKA, na kterého čekají ve filmu velká dobrodružství. Dny jeho dědy LAMORA, který ho vychoval, jsou u konce a HIHLÍK musí překonat strach, vylézt z okna a vydat se hledat strejdu PADREHO, o kterém neměl doteď ani tušení. Svou odvahu čerpá z toho, co mu vštípil dědeček – lásky k rodině, dobré výchovy a lichožroutího „desatera". Ani v novém lupičském domově u mafiánského strýce a dvou poťouchlých bratranců své ideály a zásady neopouští. A to i přesto, že ho zavedou do nebezpečných situací. Když nakonec s těžkým srdcem přeci jen poruší dvě základní lichožroutí pravidla „ Nikdy nevezmeš celý pár" a „Drž se lidí, ale drž se od nich dál", pak jenom proto, že věří, že vyčerpal všechny možnosti, aby došel ke svému vytouženému cíli – rodině.
S trochou nadsázky se dá říct, že poselství filmu zní: Rodina je nade vše! Drž se té, kterou máš, měj ji rád a dělej vše pro to, aby byla dobrá, protože jinou na tomhle světě mít nebudeš. A je jedno, jestli jsi člověk, nebo LICHOŽROUT! (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (150)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě nemrzelo, že film tak řemeslně zvládnutý, podle oblíbené knihy, s jasným poselstvím a vším, co má takový dětský příběh mít, bude taková nuda. Všechno sedělo, ale nepřítomnost tahu na branku a strachu o postavy a celková vyvanulost bylo něco, co jsem nečekal. Pavla Šruta velice ctím jako textaře, ale tohle je celkem krystalicky lehký nadprůměr. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Bežte do hája. Toto je animák svetovej úrovne a to po každej možnej stránke. Má nápad, príbeh, cit, animáciu, postavy, spád, myšlienky, posolstvo, prostredie aj vtip. Lenže nie je to ten typicky plytký druh humoru, ale dvojznačný, úzko súvisiaci s tými najčastejšími neduhmi nás, ľudí. A nimi sa nakazia práve chudáci lichožrúti, veď niet sa čomu diviť, keď žijú v našej spoločnosti. Perie sa tu chamtivosť, obžerstvo, alkoholizmus a jeho následky, samozrejme nesmú chýbať protiklady, na ktorých záleží. Hodnoty, rodina, priateľstvo, ale nečakajte infantilné či morálne podliezanie sa divákovi. Všetko je tu podávané vo vyvážených dávkach a každý diel zapadá do konceptu príbehu. Ten má švih, gradáciu, vyvrcholenie, dokonca náznak tragédie a vôbec nenudí ako sa navôkol píše. Takže rada pre ufňukaných lamentujúcich, zahoďte predsudky, že tí malí parchanti kradnú fusakle aj Vám a oceňte nemalé kvality animáku, aký navyše vznikol pod Vašou strechou. ()

Reklama

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

S hodnocením strašně bojuju. Na jednu stranu je to mistrně odvedená roztomilá animovaná práce, s povedeným dabingem, kterých je v Česku jako šafránu. Na stranu druhou si příběh vybere svůj nejsilnější moment během prvních 15 minut a pak už je to jen courák do Hoštic, který se snaží být zábavný a dokonce vtipný, ale vůbec mu to nejde. Dokážu si představit, že Lichožrouti naprosto skvěle fungují jako večerníček. Prostě desítka nebo dvacítka krátkých příběhů z jejich života. Jako celovečerní, téměř 90 minutový biják, to bohužel nefunguje a ani kino zaplněné po okraj dětskými diváky neoplývalo výbuchy smíchu nebo projevy smutku.. Je to velká škoda, že slabinou něčeho tak krásného je právě příběh, který by se dal smrsknout do 50 minut a mohli bychom hovořit o zábavě. Takto je to jen nastavovaná kaše, kterou nakonec dobíjí i fakt, že vám připadá, že Praha má 10m čtverečních i s pruhem Vltavy dohromady =/. Přitom vyobrazení Prahy, Tančícího domu atd. jsou po vizuální stránce dokonalými artefakty. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že ide o náš film, to je pomerne prelomová vec. Lenže zaujímavá výtvarná stránka je nevyužitá a originálny námet je dosť slabo rozvinutý. Náznak určitého gangsterského nádychu ma v rozprávke najprv zaujal, ale potom to vyšumelo podobne nezaujímavo ako pri ČÍSLE 9... Znesiteľné skôr pre detské publikum... ()

ModryPlamen 

všechny recenze uživatele

Hlavnou otázkou divákov je, či sa dokázal najnovší český 3D animák vymaniť z tieňa animačnej pohromy a totálneho nevkusu s názvom Kozí príbeh. A aj napriek zlepšeniu sa ani dnes nekoná prípad, že by animovaná tvorba z českej kotliny obletela svet. Zatiaľ čo samotní lichožrúti boli vytvorení celkom slušne, o ľuďoch, ktorí vypadali ako vystrihnutí z hry pre Windows XP sa to povedať bohužiaľ nedá. Navyše, samotný pán profesor vypadá ako niekto, kto ušiel od Tománkovej tvorby. Čo sa týka prostredia Prahy 21. storočia, zlepšenie tam zaznamenané bolo, avšak aj tak sa to so zahraničnou tvorbou porovnávať stále nedá, a to človek nemusí mať na mysli len tvorbu lampičky, napríklad fínsky 8 rokov starší Sobík Niko bol na tom lepšie. Toľko k animácií a teraz dej. Príbeh o konkurencií dvoch gangov, ktoré okrádajú Prahu o ponožky, vyložene nudný nie je. Problémom je málo vydareného, respektíve dosť nevydareného, slabého humoru. Trebárz “Ó sólé míó” scéna, ktorá je ideálna akurát len na krútenie hlavou. Inak celkovo spev ma vyložene nebavil. Na animák pre deti prekvapia aj trocha drsnejšie scény či množstvo úmrtia bez výraznejšej emócie. Osobne som s tým problém nemal, ale je na zváženie či tam dávať takéto scény. Jedným vyloženým pozitívom je aspoň komplikovaná, respektíve dosť zamotaná zápletka na pomery animáku, ktorá sa inak ako zloženou vetou opísať nedá. Teraz už len krátko k postavám, tie kladné sú troška sympatické, najviac Huhlík, darebák celkom dosť drsný. Ale inak moc veľký záujem o postavy tentokrát nebol. Fraška sa dnes nekoná, ale že by som túžil v poradí štvrtý český animák vidieť znova, to zas nie. Dve pozretia stačili. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Snímek se stal u diváků nejúspěšnějším ryze českým porevolučním celovečerním animovaným filmem. (P. J. D.)
  • Snímek získal na audiovizuálních cenách TRILOBIT cenu v kategorii Dětské poroty, a to „Berounského medvídka“ pro rok 2017. (P. J. D.)
  • Film debutoval také v Číně, v Rusku a v Jížní Koreji. (petr.koca)

Reklama

Reklama